неделя, април 18, 2021

Експерти биха тревога: Само след година ваксините срещу коронавируса ще са неефективни

77 епидемиолози и вирусолози от 28 страни отдават това на новите щамове

Последно

Не пренебрегвайте тези симптоми на висок холестерол

Холестеролът е подобно на мазнини вещество, което се намира в мембраните на всички клетки и е отговорно...

Късметче на деня за 18 април 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 18 април 2021 година Всеки ден можеш да започнеш наново....

Двойките зодии, които се обичат, но не могат да са заедно

Знаете ли какви слабости има всяка от зодиите? Астролозите споделят с нас с представител на кое съзвездие...

Ваксините срещу COVID-19, които се използват в момента, могат да се окажат неефикасни след една година заради появата на невъзприемчиви към тези препарати щамове на коронавируса, пише в. „Гардиън“, цитиран от БТА.

Изданието цитира мнението на 77 експерти – епидемиолози и вирусолози от 28 страни. Учените взели участие в анкета, организирана от обединението „Алианс за ваксини за хората“.
Две трети от експертите считат, че новите щамове, които ще се нуждаят от създаване на второ поколение ваксини, могат да получат широко разпространение в света през следващите 12 месеца.

Репортаж: Как протича ваксинирането в САЩ и колко се чака (видео и снимки)

По мнението на една трета от запитаните, новите ваксини ще бъдат нужни на света само след 9 месеца. Участниците в допитването подчертали, че в онези страни, в които нивото на ваксинация остане ниско, новите генетични варианти на коронавируса ще имат по-големи шансове за изработване на устойчивост към препаратите от първото поколение.

Нови мутации възникват всеки ден и понякога намират ниша, която им дава предимства пред предшествениците им. Тези варианти, които имат шанса да я открият, ще могат по-ефикасно да се разпространяват. В някои случаи те ще могат да заобикалят реакцията на имунитета към предишните щамове, заяви доцентът по епидемиология към Йейлския университет Грег Гонсалвес.

Пропускайки да ваксинираме целия свят, ние ще отворим вратата за все нови и нови мутации. По този начин ще възникнат щамове, имащи устойчивост към днешните ваксини. За да се справим с тях, ще бъде нужно да се правят нови имунизации“.

ЕК очаква разпределението на „Пфайзер“ да се договори в следващите седмици

Европейската комисия изрази днес очакване държавите от ЕС да се договорят за разпределението на допълнителните 10 милиона дози ваксина срещу ковид на „Пфайзер“ в следващите седмици. Европейският съвет реши миналата седмица разпределението да бъде договорено от посланиците на държавите от ЕС в Брюксел.

Досега в ЕС са доставени около 90 милиона дози от утвърдените от Европейската агенция по лекарствата ваксини, уточни говорител на комисията. По неговите думи от януари досега ЕС е изнесъл 43 милиона дози ваксини, предава БТА.

Говорителят не можа да отговори на въпроси, свързани с откритите край Рим 29 милиона дози ваксина на „АстраЗенека“. По неговите думи не се знае къде се намират днес тези дози, нито какъв е срокът им на годност.
Той добави, че не знае дали е започнало разпределението на онази част от дозите, предназначени за ЕС.

След отказ да се ваксинира: Проф. Андрей Чорбанов е с Ковид-19, в болница и в тежко състояние

Говорителят не можа да отговори дали комисията следи за опити за измама, когато производителите на ваксини обявяват износ за държави от програмата „Ковакс“, но насочват препаратите в друга посока. По механизма „Ковакс“ ЕС се нае да осигури ваксини за най-бедните страни по света и изключи тези държави от наложените ограничения за износа на препаратите от Европа.

Най-нови

Късметче на деня за 18 април 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 18 април 2021 година Всеки ден можеш да започнеш наново. В момента, в който се...

Двойките зодии, които се обичат, но не могат да са заедно

Знаете ли какви слабости има всяка от зодиите? Астролозите споделят с нас с представител на кое съзвездие не ви е съдено да...

13 знака, че той наистина е влюбен във вас

Не е тайна, че мъжете и жените изразяват чувствата си по различен начин, пишат от iWoman.bg. Докато жената очаква лавина от любовни...

Поли Генова и Геро се сродяват: Готвят сватба

Актьорът и водещ на "Като две капки вода" Герасим Георгиев - Геро и певицата Поли Генова възнамеряват да се сродят, пишат от...

Нана Гладуиш в емоционална изповед: Не съм загубила апетита към живот

Водещата на "Съдебен спор" Нaнa Глaдуиш мина през истински ад, но пък показа истинска воля за живот и вдъхна надежда на много...

Още интересни публикации