вторник, септември 19, 2023

Експерти от фондовете изчислиха: 50 лева втора пенсия след 23 години вноски

Мнозина ще вземат всичко наведнъж, хората на 45 г. ще получат повече пари на старини

Последно

Баба Ванга уплашила Лили Иванова със злокобно предсказание

Лили Иванова е била въвличана в какви ли не сюжетни линии през годините, най-вече покрай възрастта си...

Брутален Сашо Кадиев: Изгаври се яко с Катето Евро

По брутален начин се изгаври с майка си Катето Евро актьорът Сашо Кадиев. Доскорошният...

Леопард захапа тийнейджърка във варненския зоопарк, искала селфи

Тийнейджърка е била ухапана леко по ръката от леопарда във варненската зоологическа градина, съобщи “24 часа”.

Втора пенсия от около 50 лв. ще взимат мъжете, които в момента са на 60 години и продължават да работят. Това показват изчисления на експерти от частни пенсионни фондове. Те са направени при допускане, че заплатите в страната продължат да нарастват с около 10% на година, както беше преди коронакризата, и човек работи до навършване на пенсионната възраст за мъжете от 65 години (в момента необходимата възраст за пенсиониране на мъжете е 64 г. и 3 месеца, но всяка година нараства с един месец).

За жените, които в момента са на 60 години, втората пенсия би трябвало да бъде около 35 лв, пише trud.bg. Причината за това е, че тяхната възраст за пенсиониране се вдига по-бавно и реално ще може да излязат в пенсия когато станат на 62 г. – имат по-малко време за да работят от мъжете и по-малко време ще се трупат пари в личните им партиди в частните пенсионни фондове (сега нужната възраст за пенсиониране на жените е 61 г. и 6 месеца, но всяка година нараства с два месеца).

Средната натрупана сума в универсалните пенсионни фондове на осигурените мъже на възраст между 60 и 64 години е 4156 лв., показват официалните данни на Комисията за финансов надзор. При изчисленията каква втора пенсия ще получи човек сме взели мъж на 60 години, т. е. нужни са му още около пет години трудов стаж, който взима средната заплата за страната от 1355 лв., всяка година увеличават заплатата му с 10%, и пенсионните фондови осигуряват доходност от 3% годишно.

Първоначалната втора пенсия на този човек ще бъде 50 лв., след като той 23 години е осигуряван в универсален пенсионен фонд (вноските в УПФ стартираха през 2002 г., а изплащането на втората пенсия на мъж, който сега е на 60 г., ще започне през 2025 г.). Като след това има възможност пенсията да се индексира, ако фондът постигне добра доходност. Но ако същият мъж в момента е осигурен на минималната заплата от 610 лв. втората му пенсия ще стартира от 35 лв., показват изчисленията.

При жените ситуацията също не е никак розова. Средната натрупана сума в универсалните пенсионни фондове на осигурените жени на възраст между 60 и 64 години е 4140 лв., показват данните на КФН. На втора пенсия от около 35 лв. може да разчита жена, която в момента е на 60 г., т. н. необходими са є още близо две години трудов стаж, получава средната за страната заплата и всяка година вдигат възнаграждението є с 10%. Ако е осигурена на минималната заплата от 610 лв., втората пенсия на жената ще бъде само 27 лв.

Правила за изплащане

Много хора ще вземат всичко наведнъж
Много хора ще трябва да получат парите си от универсалните пенсионни фондове наведнъж или на няколко части и въобще няма да могат да разчитат на пожизнена пенсия. Причината за това е, че проектът на правила за изплащане на вторите пенсии предвижда, пожизнена пенсия от универсален пенсионен фонд да се дава, само ако натрупаните средства позволяват пенсията да е не по-малка от 15% от минималната за страната. Още за 2021 г. има планове минималната пенсия да стане 300 лв. Т. е. хората, чиито втори пенсии би трябвало да са до 45 лв., ще трябва да вземат парите си накуп, или разсрочено на няколко пъти, но няма да имат пожизнена пенсия от универсален фонд.

Хората на 45 г. ще получат повече пари на старини

Изчисленията показват, че по-младите хора ще взимат по-големи втори пенсии на старини. Но каква ще бъде покупателната способност на 200 лв., 500 лв. и 1000 лв. след дълъг период от време между 20 и 40 години е трудно да се предвиди.
Можете, които в момента са на 45 г. и получават средна заплата, имат шанс да получат втора пенсия от 325 лв. след 20 г., а жените на 45 години – 250 лв., показват изчисления на експертите.

Причината за това е, че в момента средната натрупана сума в личните партиди на осигурените на възраст между 45 г. и 49 г. е 4440 лв. за мъжете и 4192 лв. за жените. Освен това те ще бъдат осигурявани още 20 години преди да излязат в пенсия. Изчисленията са направени при допускане, че човек взима средната за страната заплата от 1355 лв. и възнаграждението му продължи да нараства с 10% годишно през всяка от следващите 20 г., което е малко вероятно.

Въпреки ръста на средната заплата в страната, има много хора, които работят за едно и също възнаграждение години наред. Освен това за дълъг период от време със сигурност ще има още икономически кризи, които ще стопират ръста на доходите. Ако всяка от следващите 20 години заплатата на мъж на 45 г. нараства само с по 5%, той ще получи стартова втора пенсия от 208 лв. А жена, която сега е на 45 г., ще получи втора пенсия от 170 лв.

Каква ще бъде стойността на тези пари след 20 години, т. е. какво ще може да си купи човек с тях, е трудно да се предвиди. България се намира в догонващо положение спрямо развитите страни в ЕС. Това означава, че колкото по-добре икономически се развива, толкова по-бързо ще нарастват заплатите, а и цените – докато доближат средните за ЕС. За ориентир как се развиват нещата може да посочим, че за период от 10 години средната заплата в страната се е удвоила – през септември 2010 г. тя е била 652 лв. Така след 20 години втора пенсия от около 200 лв. няма да е така привлекателна, както в момента.

Най-нови

Брутален Сашо Кадиев: Изгаври се яко с Катето Евро

По брутален начин се изгаври с майка си Катето Евро актьорът Сашо Кадиев. Доскорошният водещ на "Преди обед" показа,...

Леопард захапа тийнейджърка във варненския зоопарк, искала селфи

Тийнейджърка е била ухапана леко по ръката от леопарда във варненската зоологическа градина, съобщи “24 часа”. Случаят е от...

Голямата любов на Доган с нов мъж

Бившата манекенка Алтен Алиева, известна като голямата любов на Ахмед Доган, има нов мъж до себе си. Красавицата и...

Обявиха за „плиткоумни патки“ 12-те отцепници от ПП-ДБ

12-те депутати от парламентарната група на ПП-ДБ, които не гласуваха за отмяна на забраната за внос на украинско зърно и така индиректно...

Майката на убития Светльо: Кой позволи на този полицай да ми застреля детето като куче

Никой не ни е дал никакво обяснение. Това каза майката на простреляния Светльо Младенов от кв. “Ботунец” от полицай...

Още интересни публикации