вторник, януари 31, 2023

Експерт каза голата истина: Всеки трети българин остава без пенсия, не му достига стаж

Много хора не са осигурявани за дълги периоди от време, трябва да продължат да работят или да навършат 67

Последно

Късметче на деня за 31 януари 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 31 януари 2023 година Днес те очаква приятна финансова изненада.

Експерт: Соларни панели за 10 kW задоволяват 100% потреблението на ток на домакинство

От 2018 година очакваме България да транспонира в нашето законодателство европейската директива за възобновяемата енергия, а в...

Празникът на сланината и греяната ракия в Априлци се завръща

След двегодишно прекъсване Празникът на сланината и греяната ракия в Априлци се завръща, като вече ще е...

Всеки трети българин няма да може да вземе пенсия веднага след навършване на необходимата възраст, защото няма да има нужните години трудов стаж. Това каза за “Труд” членът на Управителния съвет на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Даниела Петкова. Тези хора ще могат да вземат държавна пенсия, само ако продължат да работят и сред навършване на пенсионна възраст, купят си трудов стаж или изчакат да станат на 67 г.

През октомври 2021 г. се очаква да започне изплащането на първите пенсии от универсалните пенсионни фондове (УПФ) на жени, родени през 1960 г. “За следващите пет години очакваме около 200 хил. човека да се пенсионират и да получават и пенсии от УПФ. Около 35% от тях, обаче, няма веднага да получат държавни пенсии, а няколко годни ще разчитат само на натрупаните в пенсионния им фонд средства. Това е така, защото те нямат необходимия стаж за получаване на пенсия от държавата”, заяви Даниела Петкова.

Важно за всички пенсионери: Обявиха график за изплащането на пенсиите и добавките от 50 лева

Данните на частните пенсионни компании показват, че има хиляди хора, които за дълги периоди от време не са били осигурявани за втора пенсия. Това означава, че през това време те не са работили и нямат трудов стаж. При навършване на пенсионна възраст ще се окаже, че те нямат право да получат държавна пенсия. Тези хора може изцяло да загубят парите си, ако ги прехвърлят от универсалния пенсионен фонд в бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

През 2021 г. ще се пенсионират жени, които са навършили 61 г. и 8 месеца и имат 36 г. стаж, както и мъже на 64 г. и 4 месеца с поне 39 г. стаж. След това всяка година необходимият стаж ще се увеличава с 2 месеца до достигане на 37 г. за жените и 40 г. за мъжете. Ако на човек не му достига необходимият стаж, ще трябва да продължи да работи, да си купи стаж или да навърши 67 г., за да получи държавна пенсия.

Затова от частните пенсионни фондове настояват да може да изплащат пенсии на хората, в периода от достигане на пенсионна възраст до реалното получаване на държавна пенсия. В момента Кодексът за социално осигуряване дава тази възможност. Хората трябва само да достигнат пенсионна възраст, за да имат достъп до средствата, които са натрупани по личните им партиди в универсалните фондове.

От синдикатите обаче са предложили промяна, така че хората да могат да получат пенсия от УПФ, само след като вземат държавна пенсия – т. е. след като имат и необходимия стаж. Според Даниела Петкова това не е правило. “Искаме да ни позволят да плащаме на осигурените”, заяви тя. “По време на криза е важен всеки лев, даден в ръцете на хората, защото с него те пазаруват, увеличат потреблението, купуват стоки и услуги на бизнеса и подкрепят брутния вътрешен продукт на страната”, допълни Даниела Петкова.

80 на сто без пожизнени суми от частен фонд

Близо 80% от хората, които предстои да достигнат пенсионна възраст през следващите пет години, няма да получават пожизнена втора пенсия, защото нямат достатъчно натрупани средства в личната си партида в универсалния пенсионен фонд (УПФ). Те ще могат да получат натрупаните средства за старини наведнъж или разсрочено на няколко вноски, каза за “Труд” членът на УС на БАДДПО Даниела Петкова.
Проектът за изплащане на вторите пенсии предвижда пожизнена пенсия от УПФ да получат само хората, които имат достатъчно натрупани средства, така че да взимат поне 15% от минималната пенсия. От 1 януари 2021 г. минималната пенсия става 300 лв., което означава, че пожизнените пенсии от УПФ трябва да са поне 45 лв.

Според последните данни на КФН средната сума в личните партидите в УПФ на първите, които ще взимат втора пенсия през следващите пет години, е около 5 хил. лв., каза Даниела Петкова. От тези данни са изчистени хората, които имат малки суми в личната си партида и вноски по нея не са правени от години. Това са хора, които са напуснали страната и ще се пенсионират в чужбина. Те едва ли ще вземат държавна пенсия от България, но при достигане на необходимата възраст ще може да получат парите си, които са натрупани в частните фондове.

За 10% от хората пожизнената пенсия ще бъде по-голяма от 45 лв., като сумите, които ще бъдат изплащани, са в доста широки граници, обясни Петкова. Те трябва много добре да преценят дали да прехвърлят парите си от УПФ в ДОО, допълни тя. Затова от частните пенсионни фондове настояват хората да имат право да прехвърлят парите си непосредствено преди пенсиониране, а не да има ограничение прехвърлянето да стане от 1 г. до 5 г. преди пенсия.
За останалите 10% от осигурените категорично е ясно, че пенсията, която ще взимат от УПФ, ще бъде достатъчно голяма, така че да покрие намалението на държавната пенсия за тях, стана ясно от думите на Даниела Петкова.

Внимание: Опасност за 120 000 пенсионери без ТЕЛК до живот, ще ги разкарват по комисии всяка година

Т. е. за тях е ясно, че да получават две пенсии – държавна и от УПФ, ще бъде повече отколкото само една държавна. С последните промени, направени при приемането на бюджета на ДОО за 2021 г., беше решено държавната пенсия да бъде намалена с 9%, за тези които ще получават и втора пенсия. Това е по-добре отколкото предвижданото досега намаление с 20%, но не решава напълно проблема, каза Даниела Петкова. Причината е, че в бюджета на ДОО всяка година държавната хазна вкарва огромна сума за изплащане на държавните пенсии, която не е от събраните осигуровки, а от данъци. Карат ни да се конкурираме със субсидията за ДОО, каза Даниела Петкова.

Най-нови

Експерт: Соларни панели за 10 kW задоволяват 100% потреблението на ток на домакинство

От 2018 година очакваме България да транспонира в нашето законодателство европейската директива за възобновяемата енергия, а в момента страната ни е в...

Празникът на сланината и греяната ракия в Априлци се завръща

След двегодишно прекъсване Празникът на сланината и греяната ракия в Априлци се завръща, като вече ще е с продължителност не един, а...

Новата жена на Кобрата е истинска красавица

В края на миналата година Кубрат Пулев призна, че е станал баща и любовта на живота му го е дарила с момиченце,...

Снегът дойде: Дрането на туристи в зимните ни курорти започна

Първи сняг! Закарах я на Боровец. Мисля, че обядва най-вкусната филийка хляб с майонеза. Това написа Здравко Василев от Приморско във фейсбук.

Гришо омаян от щерката на Сергей Станишев (снимка)

Впечатлен от доведената дъщеря на Сергей Станишев е останал топтенисистът Григор Димитров. Първата ракета на България се запознал лично...

Още интересни публикации