петък, март 17, 2023

Журналист подпука здраво президента Радев: Совхозникът Румен ми е напълно внятен

Поведението на президента няма общо с офицера, още по-малко с джентълмена

Последно

Евгений Пригожин: Има заговор за убийството ми

"Ръководството на руската армия се опитва да ме убие. "Това намекна шефът на частната военна компания (ЧВК)...

Лили Иванова дари пари за дълга на „Левски“ към НАП

Лили Иванова е дарила пари, за да помогне на "Левски" за дълговете към Националната агенция за приходите.

Децата ми знаят още от деня на проговарянето си – за употреба на деепричастие наказвам със седмица без телевизия, за псувня – месец без джобни, а за русизъм лишавам от фамилно име и наследство. Добре, че президентът Румен е лингвистично школуван с остен и копраля в село Славяново, та така добре владее езика на Толстой, другия Толстой, Есенин и Маяковски, та си позволява да раздава политически определения като „невнятен“ с решетниковска невъзмутимост.

Ще речете – Радев поне, за разлика от калинките от ГЕРБ, отбира някакви чужди езици. И ще сте прави, пише в коментар за lupa.bg журналистът Евгени Чертовенски. Представям си Дани К. как се опитва да гледа „Спонж Боб Квадратни гащи“ в оригинал, или Деница С. да се пробва да си преведе Оперативната програма на ЕС за човешките ресурси.
Знаете ли обаче по какво в ЦРУ разпознавали руските шпиони по време на Студената война? Ами по това, че владеели английски много по-добре от редовите агенти. Е, и по пломбите от живачна амалгама, дело на съветския ортодонтски гений, но това е далеч от темата.

А, тя е, че е крайно време да спуснем в канавката абсурдната митологема за „натовския генерал Радев“ редом с тази за девствеността на Златка Райкова и психическото здраве на Тити Папазов. Защото поведението на президента няма общо с офицера, още по-малко с джентълмена. В момент на жестока политическа, здравна и икономическа криза Румен се държи като оземлен совхозник, който с идеологически плам оре царевичака на народното недоволство в името на плановата икономика на критическия социализъм.

И не, не ме притеснява особено една изпусната от Радев дума, колкото и уродлив русизъм да представлява. Плаши ме ролята му на княз Дондуков-Корсаков или комисар Владимир Черкаски, на имперски чиновник в разгара на хибридната война в момент, когато Кремъл е започнал масирано настъпление към Европа, която уж сме избрали за своя пътеводна светлина с национален консенсус.

Германия, Великобритания, Франция, Австрия, Испания, Полша са пропищели от постсъветското настъпление на фронтовата линия на новата Студена война. В Испания има разследване за руска намеса в борбата за независимост на Каталуния. Австрия постоянно е нащрек с промишления шпионаж. Франция цяла петилетка не си говореше с Кремъл, преди появата на политическата мека китка Макрон. Правителствени източници във Великобритания подозират, че Москва е забъркана в референдума за независимост на Шотландия през 2014 г. „Газпром“ постоянно клати икономиката на Полша. Германия е пробита с троянския кон на жизнените останки от тайните служби на бившата ГДР.

И на този фон ние имаме президент с партизански вдигнат юмрук и руски слова на уста. Съжалявам, Европа, ти вече си пробита отвътре. Прати ни някакви фондове и заминавай на майната си. А за генерала какво да кажа, освен да повърна при мисълта, че носи униформа като на Владимир Вазов и Иван Колев. Простете, да блювам…

Най-нови

Евгений Пригожин: Има заговор за убийството ми

"Ръководството на руската армия се опитва да ме убие. "Това намекна шефът на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" Евгений Пригожин в едно...

Лили Иванова дари пари за дълга на „Левски“ към НАП

Лили Иванова е дарила пари, за да помогне на "Левски" за дълговете към Националната агенция за приходите. Певицата е...

Отиде си голям певец, любимец на поколения фенове

Ар ен би (R&B) певецът Боби Колдуел почина на 71 години в дома си в Грейт Медоус, Ню Джърси, след дълго боледуване,...

Българска актриса е звезда в турски екшън филм

Русенката Гюлсим Али размята патлаци в рекордно гледаната лента "Червено знаме" Българска сапунена актриса е звезда в турски екшън!

Ето кой печели 100-те бона в „Стани богат“

Участник стига до финалния въпрос в „Стани богат“, а по информация на "Галерия" отговаря правилно и прибира 100-те бона.

Още интересни публикации