петък, септември 22, 2023

Забравяме за лошата миризма от хладилника с помощта на само една съставка веднъж месечно

Топ трик за справяне с лошата миризма

Последно

Васил Банов сключи четвърти брак на 77

Под венчилото на 77-годишна възраст е минал актьорът Васил Банов. Преди дни той се...

Христо Кидиков възмутен от далавера в болница

Възмутен от здравната система у нас е естрадният ветеран Христо Кидиков. 76-годишният певец не...

Бившата на Рачков показа новия мъж

С нов мъж подръка разходи перфектна фигура в тузарски столичен хотел плеймейтката Анита Димитрова.

Дори най-опитната домакиня може да се сблъска с един проблем – появата на лоша миризма в хладилника. Но в случая на помощ идва една съставка от кухненския шкаф, която се оказва изключително мощен абсорбатор на неприятните аромати. Топ трик за справяне с лошата миризма в хладилника – ето какво опитните домакини слагат в него веднъж месечно Поради честото отваряне на хладилника, температурата в него спада. Това е причината продуктите, съхранявани в този уред, да влошат качествата си и да започнат да излъчват неприятна миризма, пишат от actualno.com.

Но една съставка от кухненския шкаф е изключително ефективна срещу неприятни миризми, ако я използвате по правилния начин. В случая не е необходимо всеки ден да избърсвате рафтовете на хладилника с разтвор на сода. Достатъчно е да поставите сода в него. Изсипете 100-150 гр от тази съставка в произволен съд или чаша и я поставете в хладилника. Содата е в състояние бързо да абсорбира нежеланите миризми и излишната влага. Единственото, което е необходимо да правите, е да я подменяте 1 път на 30 дни, т.е. – веднъж месечно.

Лошата миризма в хладилника ще изчезне за минути, ако направите това Благодарение на този трик ще забравите за неприятната миризма в хладилника. Разбира се, в случая е необходимо преди това да изхвърлите развалената храна, както и редовно да проверявате за наличието на такава.

Натриевият бикарбонат (наименование по IUPAC – натриев хидрогенкарбонат; известен още като сода бикарбонат и сода за хляб) има химична формула NaHCO3. Той е ненаситена натриева сол на въглеродната киселина (H2CO3). В нормални условия е бяло твърдо вещество. Произвежда се чрез процеса на Солвей, при който смес от вода, амоняк и натриев хлорид (готварска сол) реагират с въглероден диоксид. Водните разтвори на натриевия бикарбонат са алкални, защото той е сол на силна основа и слаба киселина. По тази причина той се използва за неутрализация на киселини (стомашни сокове), напр. при гастрит или язва.

Содата бикарбонат е честа съставка на бакпулвера. В състава му влизат още киселини (например лимонена киселина или кисели соли – хидрогенфосфати и др.), които при овлажняване реагират със содата, при което се отделя въглеродна киселина. Последната се разлага на вода и въглероден диоксид и обуславя процеса бухване, водещ до образуването на шупли в изпечените продукти. При нагряване до 270 °C натриевият бикарбонат се дехидрира до натриев карбонат (Na2CO3, калцинирана сол) и въглероден диоксид (CO2). При по-нататъшно нагряване натриевият карбонат се разлага до динатриев оксид (Na2O) и въглероден диоксид.

Намира широко приложение в химическата (бои, пластмаси, битова химия, пожарогасители), хранителната (хлебни и сладкарски изделия, газирани напитки), леката (автомобилни гуми, изкуствени кожи, текстил) промишлености, фармацевтиката, цветната металургия. Натриевият бикарбонат е регистриран като хранителна добавка E500. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да започнете нова диета или да използвате каквито и да е средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Най-нови

Христо Кидиков възмутен от далавера в болница

Възмутен от здравната система у нас е естрадният ветеран Христо Кидиков. 76-годишният певец не крие, че е разочарован от...

Бившата на Рачков показа новия мъж

С нов мъж подръка разходи перфектна фигура в тузарски столичен хотел плеймейтката Анита Димитрова. Бившата на Рачков и гаджето...

Нова дата за приемане на еврото в България

Новата целева дата за приемане на еврото в България е не по-късно от 1 януари 2025 г. Това е...

Лоши новини за Юксел Кадриев

Съдебна битка срещу общината и кмета на столичния квартал "Красно село“ е подел Юксел Кадриев. Новинарят вече шест месеца...

Хеликоптер падна край Гоце Делчев, няма връзка с пилота

Хеликоптер е паднал край село Гърмен. Населеното място се намира недалеч от град Гоце Делчев. За...

Още интересни публикации