понеделник, август 8, 2022

Замириса на избори: Раздвижване за коалиции вдясно, вече валят оферти

Христо Иванов изненадващо видя възможности за съюз с ГЕРБ, има 1 условие

Последно

Раздвижване вдясно и къде предпазливи, къде изненадващи оферти за коалиция около предстоящите парламентарни избори белязаха последния уикенд на горещия в политическо отношение септември.
Най-бурно коментирана в средите на демократи и други протестиращи и събрала най-много реакции в социалните мрежи се оказа подадената от Христо Иванов ръка към ГЕРБ, пише 24chasa.bg. Той го направи от висока трибуна – ефира на петъчната “Панорама” по БНТ. Коалиция с ГЕРБ, но само ако Бойко Борисов се оттегли като неин председател, видя като възможна съпредседателят на “Демократична България”.

“Какво е ГЕРБ без Борисов? Това предстои да научим. Да видим дали нормалните хора в ГЕРБ, каквито има, ще съумеят достатъчно да се разграничат от това явление и състояние. Аз се съмнявам, но нека да видим”, отговори той на въпрос възможна ли е коалиция с ГЕРБ без настоящия премиер.
“Имa тeми, зa кoитo cмe гoтoви дa рaзгoвaрямe c вcички, нo тoвa нe oзнaчaвa, чe cмe гoтoви дa влeзeм в eднo упрaвлeниe”, обясни още лицето на ДБ. Подчерта, че оставането на Борисов в каквато и да било политическа роля не било приемливо.

Изключи категорично коалиция с БСП, защото “тя остава червена линия, а председателят й Корнелия Нинова не може да спре да се снима с Тодор Живков”. Но иначе отговорът с кой ще се коалират щял да дойде след кампанията, а сега със съпартийците му искали мандат, за да променят политическата система и да модернизират България.
Веднага във фейсбук десни фенове определиха офертата за коалиция с ГЕРБ на “трика” на Божидар
Лукарски – тези думи изпусна пред “24 часа” тогавашният лидер на СДС през 2014 г., за да обясни как след заричанията, че ГЕРБ е заклет опонент, Реформаторският блок узря за управленски съюз с тях.

Така по стара демократична българска традиция се наложи Иванов да обяснява какво е искал да каже. Направи го с последващ пост във фейсбук, в който съобщи, че не е бил разбран правилно и че “ГЕРБ не е годен субект за коалиране!
“Многократно са го доказали и аз многократно съм го казвал. Това е лидерска усвоителна котерия, ипотекирана в Сараите и обслужваща Пеевски и подобните му. Смисълът на всичките ми усилия е да разрушим този модел и системните му предпоставки и това е, за което търсим подкрепа от избирателите. Изобщо не обсъждаме управленски коалиции и не се занимаваме с хипотези. Искаме за “Демократична България” мандат за управление, чрез което радикално да модернизираме страната. Оставка!”, написа той в мрежата.

Иначе според Иванов имало само две окомплектовани политически формации – “Демократична България” и ДПС, а всички останали са в процес на трансформация или появяване.
Само с “Демократична България” пък споделя ценностите си новата партия на Цветанов – “Републиканци за България”, стана ясно от признание на лидера ѝ. Разговори с другите щели да се водят само “ако се наложи”.
“По някои от важните теми като съдебна реформа, електронно управление, образование – много от нещата бихме ги препокрили с това, което имат “Демократична България”, каза той пред БНР.

“Ако се наложи бихме разговаряли и с други политически формации, но на принципна основа с определени параметри”, допълни Цветанов, още преди паритята му да е официално регистрирана. А за съюз със социалистите обяви: “Ние сме в център-дясно на политическия спектър и за нас ще бъде важно да има повече представители от този спектър”.
В никакъв случай не бих казал, че подкрепям Румен Радев. Подкрепям демократично мислещите български граждани, които излизат спонтанно на протести вече над 80 дни”, обяви Цветанов в отговор на обвиненията от ГЕРБ, че от един от най-големите критици на президента се превърнал в негов поддръжник. Политиката не била начин да задоволяваш само личното или партийното си его.

Най-нови

Късметче на деня за 8 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 8 август 2022 година Ако се колебаеш, най-добре поискай съвет от свой приятел. Понякога приятелите...

Седмичен хороскоп за 8 – 14 август 2022 година: Несигурност за Близнаците, рискове за Раците

Седмичен хороскоп за 8 - 14 август 2022 година ОвенОвните, женени и с деца, ще имат приятни задължения тази...

Ясно е за кои зодии всичко в живота е на шега

С ежедневните предизвикателства, суматохата и хаоса – не можем да отречем факта, че животът е труден! Докато преминават през ежедневните задължения на...

Лична драма: Безскрупулно измами две жени, сега ще си плати

Беше прекрасен есенен ден и възползвайки се от топлото време, със съпруга ми се разхождахме в града. Разговаряхме за дребни неща, планирахме...

Зуека се отпусна в Испания, стана неузнаваем (Снимка)

Зуека напусна България, установи се в Испания и явно начина му на живот там много му се отразява. Как точно - оставяме...

Още интересни публикации