неделя, октомври 1, 2023

Заподозряха за руска шпионка сътрудничка на наш евродепутат

Руските агенти вербували информатори в барове, сауни и спортни зали

Последно

Почина риалити звездата, политик и пандизчия Веселин Данов

След дълго и мъчително боледуване на 70 години почина Веселин Данов, син на бившия министър на вътрешните...

Сашка Васева: Срамувам се от старото си аз, бях покрила душата си с жартиери

През годините на прехода славата ми е помагала, но сама по себе си, а не заради връзки...

Четири зодии ще открият истинско щастие през октомври

Октомври е един от най-красивите месеци в годината, когато листата на дърветата започват да се оцветяват в...

За пореден съмнителен случаи за проникване на руското разузнаване в институциите на ЕС се заговори в Брюксел. Любопитното в случая този път е замесването на български евродепутат в него.

Оказва се, че дългогодишна бивша сътрудничка на „крайнодесен български евродепутат със сенчести руски връзки“ е заподозряна, че осъществява комуникацията между руските спецслужби и служители на евроинституции.

Руски шпионин: Лекари признаха пред Путин, че му остават до 3 г. живот

Това съобщи изданието EUobserver в публикация за шпионите в представителството на Русия в ЕС, пише actualno.com.

За дамата, чието име не се посочва в статията, се знае, че е сменила името си и дори кандидатства за стажове по програми на ЕС, както и в медии, базирани в Брюксел. „Биографията й включва специализации в Колежа на Европа в Брюж, където учат много от бъдещите служители на ЕС.

И също така тя преподава йога в уютно предградие на Брюксел, в което живеят доста от персонала на евроинституциите. „Профилът й показва, че тя може би е посредник на руските служби„, пише EUobserver, цитирайки свой източник.

Кой е потенциалният български евродепутат?

В Европейския парламент страната ни има двама представители, които могат да се определят като „крайнодесни“ по западните стандарти – Ангел Джамбазки (2014 и 2019 г.) и Андрей Слабаков (2019 г.).

Джамбазки разполага с 11 сътрудници, но имената им не са публични. Слабаков има 10, които също нямат публикувани биографии.

Всеки евродепутат разполага месечно с почти 27 хиляди евро, за да си наеме съветници и стажанти, за които не е задължително да са граждани на ЕС и не се проверяват нито от националните спецслужби, нито от сигурността на ЕС, пише EUobserver.

Как действат руските агенти?

Руските агенти не търсят информатори на официални срещи в централата на Европейската комисия, а на други места като спортни клубове, където човек да поиграе тенис и да си вземе сауна.

Освен на срещи на професионално ниво дипломати от ЕС, НАТО, Белгия, Русия и др. се срещат по едни и същи барове, паркове и ресторанти, се посочва в изданието.

Разкриха ги: Двама шефове в ДАНС са руските шпиони у нас

Говорител на службата на ЕС за външни отношения и сигурност обяснява, че: „Всеки посетител с дипломатически статут трябва да бъде деклариран, регистриран и посрещнат на рецепцията.

Не може безконтролно да влиза сам, да се разхожда свободно, а в сградите трябва да бъде придружаван от евродепутат или от служител от персонала му. Ако се появят без предварителна уговорка, не могат да продължат по-далеч от рецепцията“.

Най-нови

Сашка Васева: Срамувам се от старото си аз, бях покрила душата си с жартиери

През годините на прехода славата ми е помагала, но сама по себе си, а не заради връзки с високопоставени хора.

Четири зодии ще открият истинско щастие през октомври

Октомври е един от най-красивите месеци в годината, когато листата на дърветата започват да се оцветяват в топли оттенъци на червено, златисто...

Лична драма: Как не забелязах истинското му лице на садист

Обичам те. С тези думи на уста, след поредния скандал, съпругът ми отново се опитва да си извоюва прошка. Понякога се оглеждам...

Новата Мис България разкри от какво не би се отказала за нищо на света

Елизабет Кравец е новата Мис България, а произходът й породи ожесточена дискусия доколко е правилно да й бъде връчена короната. Тя е...

Неделина след „Фермата“: Излязох победител

Неделина Цанева влезе като популярно лице във "Фермата", но противно на много очаквания, че ще е по-пасивна в чисто селската работа, тя...

Още интересни публикации