понеделник, август 15, 2022

Заподозряха за руска шпионка сътрудничка на наш евродепутат

Руските агенти вербували информатори в барове, сауни и спортни зали

Последно

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те...

За пореден съмнителен случаи за проникване на руското разузнаване в институциите на ЕС се заговори в Брюксел. Любопитното в случая този път е замесването на български евродепутат в него.

Оказва се, че дългогодишна бивша сътрудничка на „крайнодесен български евродепутат със сенчести руски връзки“ е заподозряна, че осъществява комуникацията между руските спецслужби и служители на евроинституции.

Руски шпионин: Лекари признаха пред Путин, че му остават до 3 г. живот

Това съобщи изданието EUobserver в публикация за шпионите в представителството на Русия в ЕС, пише actualno.com.

За дамата, чието име не се посочва в статията, се знае, че е сменила името си и дори кандидатства за стажове по програми на ЕС, както и в медии, базирани в Брюксел. „Биографията й включва специализации в Колежа на Европа в Брюж, където учат много от бъдещите служители на ЕС.

И също така тя преподава йога в уютно предградие на Брюксел, в което живеят доста от персонала на евроинституциите. „Профилът й показва, че тя може би е посредник на руските служби„, пише EUobserver, цитирайки свой източник.

Кой е потенциалният български евродепутат?

В Европейския парламент страната ни има двама представители, които могат да се определят като „крайнодесни“ по западните стандарти – Ангел Джамбазки (2014 и 2019 г.) и Андрей Слабаков (2019 г.).

Джамбазки разполага с 11 сътрудници, но имената им не са публични. Слабаков има 10, които също нямат публикувани биографии.

Всеки евродепутат разполага месечно с почти 27 хиляди евро, за да си наеме съветници и стажанти, за които не е задължително да са граждани на ЕС и не се проверяват нито от националните спецслужби, нито от сигурността на ЕС, пише EUobserver.

Как действат руските агенти?

Руските агенти не търсят информатори на официални срещи в централата на Европейската комисия, а на други места като спортни клубове, където човек да поиграе тенис и да си вземе сауна.

Освен на срещи на професионално ниво дипломати от ЕС, НАТО, Белгия, Русия и др. се срещат по едни и същи барове, паркове и ресторанти, се посочва в изданието.

Разкриха ги: Двама шефове в ДАНС са руските шпиони у нас

Говорител на службата на ЕС за външни отношения и сигурност обяснява, че: „Всеки посетител с дипломатически статут трябва да бъде деклариран, регистриран и посрещнат на рецепцията.

Не може безконтролно да влиза сам, да се разхожда свободно, а в сградите трябва да бъде придружаван от евродепутат или от служител от персонала му. Ако се появят без предварителна уговорка, не могат да продължат по-далеч от рецепцията“.

Най-нови

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено съпричастни към проблемите на околните,...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те и началото на 70-те години...

Фолк звездата Камелия: Животът ми се преобърна с хастара навън

Любимката на няколко поколения фенове има пет албума зад гърба си. Тя е сред най-желаните изпълнители във водещите български клубове. Специално за...

Ваня Щерева откровена до болка: Разделих се с младото си гадже, беше поп-фолк любов

Ваня Щерева разкри в интервю пред Нова телевизия, че връзката й с младото гадже е приключила точно на Нова година и я...

Миролюба Бенатова в най-личната си изповед: Имала съм любови, каквито на хората не се случват и по веднъж

Решаваме да я снимаме на фона на нощния град, защото неведнъж сме виждали лъвската й грива да се подава с камера и...

Още интересни публикации