вторник, август 16, 2022

Започнах да купувам Кока Кола с литри: Най-ефективното средство срещу листни въшки

Започне ли лятото, всичко вече цъфти бурно, но тогава настъпват и листните въшки

Последно

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те...

Много от нас купуват скъпоструваща отрова за листни въшки или търсят в интернет рецепти с чудотворни билки, за да се борят с напастта, но съществува и много по-лесен начини да ги унищожите.

Днес искаме да споделим с вас един изключително лесен метод: ще ви трябват само двулитрова бутилка Coca-Cola и три супени лъжици течен сапун. Трябва да разклатите бутилката кола дълго време или да я излеете в тенджера. Нашата цел на този етап е да се отървем от газовете, защото те ще ни пречат при пръскането.

Когато колата е отгазирана, добавяме течен сапун и смесваме добре. От сапуна се нуждаем като средство за „залепване“ на разтвора върху листата. Изсипваме Кока-Кола обратно в бутилката, слагаме отгоре пулверизатор и пръскаме с нея върху повредените от листни въшки рози, цветя, плодове и дървета.

Това е важно: смъртта на вредителите е неизбежна. Не е необходимо да се разрежда кока-колата с вода, пръска се направо във формата, в която е, и се пръска на всеки две седмици.

Листните въшки са едни от най-честите вредители в градината. Мъничките насекоми пробиват стъблата на растенията, с цел изсмукване на богатия на хранителни вещества сок от тях. По този начин лишават растението от естественото му „гориво“, за да вирее и процъфтява. Най-големите струпвания на листни въшки са в основата на клоните и долната част на листата. При изсмукването на сока от растенията, остатъчните захари и вода оформят т.нар. медена роса. Върху нея често се развива черна плесен. Като резултат от дейността на листните въшки, по листата на растенията се наблюдават лепкави и деформирани участъци, както и преждевременно опадване. Листните въшки често носят вируси, с които заразяват растението-гостоприемник, точно в този процес на сокоизвличане. Такива вируси често са летални за култури като картофи.

Най-нови

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено съпричастни към проблемите на околните,...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те и началото на 70-те години...

Фолк звездата Камелия: Животът ми се преобърна с хастара навън

Любимката на няколко поколения фенове има пет албума зад гърба си. Тя е сред най-желаните изпълнители във водещите български клубове. Специално за...

Ваня Щерева откровена до болка: Разделих се с младото си гадже, беше поп-фолк любов

Ваня Щерева разкри в интервю пред Нова телевизия, че връзката й с младото гадже е приключила точно на Нова година и я...

Миролюба Бенатова в най-личната си изповед: Имала съм любови, каквито на хората не се случват и по веднъж

Решаваме да я снимаме на фона на нощния град, защото неведнъж сме виждали лъвската й грива да се подава с камера и...

Още интересни публикации