неделя, април 18, 2021

„Заслужилите“ пенсионери набъбват: Братя Аргирови, ФСБ, Роси Кирилова и още 90 други

Музикантите ще вземат между 500 и 700 лева, критерият не е известен

Последно

Не пренебрегвайте тези симптоми на висок холестерол

Холестеролът е подобно на мазнини вещество, което се намира в мембраните на всички клетки и е отговорно...

Късметче на деня за 18 април 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 18 април 2021 година Всеки ден можеш да започнеш наново....

Двойките зодии, които се обичат, но не могат да са заедно

Знаете ли какви слабости има всяка от зодиите? Астролозите споделят с нас с представител на кое съзвездие...

ФСБ, Росица Кирилова, Христо Кидиков, братя Аргирови, „Тангра“, „Ера“, „Тоника“ са сред групите и изпълнителите в новото предложение на Министерството на културата за месечни награди за цялостен принос. Списъкът е бил гласуван на заседанието на правителството на 24 февруари, съобщиха от правителствената информационна служба. Те ще получат между 500 и 700 лева, като критерият за това кой каква сума ще получи не е известен.

Очаква се пълният списък на предложените за награди да бъде публикуван в правителствената информационна система по-късно днес или утре, съобщава dnevnik.bg. Инициативата е по Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нацията. Преди две седмици подобен списък, в който влязоха изпълнители, получавали награда от „Златният Орфей“, предизвика остри реакции сред представителите на различните гилдии, както и сред тези, които не бяха включени в него.

Вместо пенсия: Осем творци ще получават пожизнено 700 лева на месец за особени заслуги

По информация на изданието в новото предложение са включени част от хората, които се оказаха огорчени, че не са удостоени с подобно признание и изказаха това публично като Христо Кидиков и братя Аргирови.
В интервю за Би Ти Ви от 23 февруари министърът на културата Боил Банов обеща да бъде вкаран нов, разширен списък, като обяви, че се е чул с много от хората, които са били възмутени.

Те са обичани са от всички и са прославяли тази държава през годините. Носеха ни и досега носят радост и гордост. Те бяха отудшникът, бяха другият свят, особено през скучните години на социализма“, заяви министър Банов пред Би Ти Ви. Според него е било „обидно толкова години те да се чудят как да свържат двата края. Едва ли ще забогатеят с това, което им дадохме, но се чухме с много хроа и те го приемат като благодарност“.

Голяма част от певците, изпълнители и творци не могат да докажат стажа си и затова не получават пенсии. Това не е първият път, в който министерството предлага пожизнени или месечни награди по този закон, но никога досега предложенията не са включвали толкова много имена накуп.

С уговорката, че трябва по-ясна политика, парламентът награди 65 творци

С обещание за цялостна държавна политика, с признание за скандал парламентът одобри предложения от Министерството на културата и гласуван от правителството списък с 65 творци, носители на награда от „Златния орфей“. „За“ предложението изпълнителите да получават месечни парични награди (500 или 350 лева) в следващите три години гласуваха 76 депутати, нямаше нито един против или въздържал се.

Сред наградените са Богдана Карадочева, Васил Найденов, Кирил Маричков, Маргарита Хранова, Петя Буюклиева. Критерият за сумата е дали изпълнителите са печелили първа или втора награда.
Инициативата, която е по Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нацията, предизвика остри реакции сред представителите на различните гилдии. За да успокои страстите, министърът на културата Боил Банов предложи нов списък с още 92-ма изпълнители и творци, които вчера правителството одобри.

Вместо пенсия: Осем творци ще получават пожизнено 700 лева на месец за особени заслуги

Те ще получават по 500 или 700 лева. Сред имената са братя Аргирови, Росица Кирилова, ФСБ и други групи и изпълнители.
„Докато няма цялостна държавна политика по отношение на хората на изкуството и какво се случва, когато те навършат определена възраст, дотогава все ще има хаос“, заяви преди гласуването депутатът от БСП Нона Йотова. За нея неясно е останало защо точно този критерий е избран за разпределението на парите към творците.

Председателят на парламентарната комисия по медии Вежди Рашидов се съгласи, че трябва да има по-ясна политика. „Но нека не ощетяваме самите творци, нека приемем критиките като достойни хора и наистина в тази тежка пандемия в края на този парламент да дадем възможност творците да живеят малко по-добре“, заяви още Рашидов.

Най-нови

Късметче на деня за 18 април 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 18 април 2021 година Всеки ден можеш да започнеш наново. В момента, в който се...

Двойките зодии, които се обичат, но не могат да са заедно

Знаете ли какви слабости има всяка от зодиите? Астролозите споделят с нас с представител на кое съзвездие не ви е съдено да...

13 знака, че той наистина е влюбен във вас

Не е тайна, че мъжете и жените изразяват чувствата си по различен начин, пишат от iWoman.bg. Докато жената очаква лавина от любовни...

Поли Генова и Геро се сродяват: Готвят сватба

Актьорът и водещ на "Като две капки вода" Герасим Георгиев - Геро и певицата Поли Генова възнамеряват да се сродят, пишат от...

Нана Гладуиш в емоционална изповед: Не съм загубила апетита към живот

Водещата на "Съдебен спор" Нaнa Глaдуиш мина през истински ад, но пък показа истинска воля за живот и вдъхна надежда на много...

Още интересни публикации