петък, ноември 25, 2022

Защо ходим в Гърция: Мазни топчета изплуваха и на други родни плажове

Топчетата палмово масло стигнаха и до Южното Черноморие

Последно

Късметче на деня за 25 ноември 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 25 ноември 2022 година "Покажи на какво си способен, остави...

Красива, но и надарена от Бога с доброта: Така всички ще запомнят Анахид Тачева

Тя беше най-красивото лице на БНТ. Телевизията трябва достойно да се раздели с нея. Жалко, че така...

Иван Кокинов, който намушка ученичката Селин 19 пъти: Кучето мръсно оцеля

Часът е около 8 вечерта, 27 юни 2021 г. Две момичета и техен приятел излизат от блок...

Топчетата палмово масло стигнаха и до Южното Черноморие. Те се появиха на ивиците на „Корал“, „Арапя“ и по целия плаж на Ахтопол, дни след като замърсиха плажовете от Обзор до Иракли.

Мазни топчета изплуваха във водата и на брега на „Иракли“
Басейнова дирекция извърши проверка преди дни на Иракли и установи, че най-вероятно това е палмово масло, изхвърлено от транзитно преминаващ кораб, предаде Bulgaria ON AIR.
Aпоред Атанас Русев от „Да запазим Корал“ институциите бездействат и пети ден морето е мръсно и опасно.

От Морска администрация уточниха, че ако продуктът е измит на 12 мили навътре в морето, това не е нарушение. Природозащитници настояват за повече контрол какво се излива в морето от преминаващите кораби, пише dnes.bg.

Мазни топчета изплуваха във водата и на брега на „Иракли“
Замърсяване на водата стресна почиващи на плажа „Иракли“. Туристи сигнализираха, че във водата и на брега има мазни бели топчета. От Морска администрация обясниха, че става въпрос за палмово масло, което най-вероятно е изхвърлено от преминаващи кораби.

„Това ми прилича на свинска мас, но по принцип е палмово масло. Много приятели ни съобщиха за мъртви делфинчета на плажа и естествено се притеснихме, защото си правим замъчета с пясък с децата“, сподели туристът Иван Илиев пред Bulgaria ON AIR.

Летовници са събрали близо 350 кг. от палмовото масло, а замърсяването било от Обзор до „Иракли“. Оплакват се, че плажът и морето миришат лошо.

„Забелязваме как двойка делфини постоянно идват на плажа предполагам, че си търсят бебенцетата. Имаме предположение, че заради замърсяването във водата се случва това“, сподели туристката Лилия Иванова.

От „Басейнова дирекция – Варна“ и Морска администрация са извършили проверка. Според експертите замърсяването на плажа вероятно е от палмово масло, изхвърлено в морето в следствие на миене на кораби.

Палмовото масло не е вредно и не вреди на популациите е заключението на експертите. Туристите обаче са притеснени. От Морска администрация уточниха, че дори да бъде установен корабът не се касае за нарушение на международните правила. Тъй като плажът в „Иракли“ не е отдаден на концесия, е издадено предписание на Община Несебър да почисти ивицата.

Най-нови

Красива, но и надарена от Бога с доброта: Така всички ще запомнят Анахид Тачева

Тя беше най-красивото лице на БНТ. Телевизията трябва достойно да се раздели с нея. Жалко, че така бързо си тръгна от екрана...

Иван Кокинов, който намушка ученичката Селин 19 пъти: Кучето мръсно оцеля

Часът е около 8 вечерта, 27 юни 2021 г. Две момичета и техен приятел излизат от блок 33 на бургаския кв. “Изгрев”...

Сбогом, „Газпром“: Германия посрещна първия си кораб с втечнен природен газ

Първият кораб, специално предназначен за връщане на втечнен природен газ (ВПГ) обратно в газообразното му състояние, пристигна в Германия днес, предаде ДПА.

Завесата падна: Ето го бебето на Лиляна Павлова (снимка)

Лиляна Павлова е станала майка за втори път преди 40 дни. Новината потвърди нейната вече пораснала първородна щерка София,...

Скръбна вест: Почина любим глас от БНР

Почина дългогодишната журналистка от програма "Христо Ботев" на БНР Грациела Ингелска. Това съобщи нейната сестра Силвана Ингелска за БНР.

Още интересни публикации