сряда, август 10, 2022

Защо ходим в Гърция: Мазни топчета изплуваха и на други родни плажове

Топчетата палмово масло стигнаха и до Южното Черноморие

Последно

Топчетата палмово масло стигнаха и до Южното Черноморие. Те се появиха на ивиците на „Корал“, „Арапя“ и по целия плаж на Ахтопол, дни след като замърсиха плажовете от Обзор до Иракли.

Мазни топчета изплуваха във водата и на брега на „Иракли“
Басейнова дирекция извърши проверка преди дни на Иракли и установи, че най-вероятно това е палмово масло, изхвърлено от транзитно преминаващ кораб, предаде Bulgaria ON AIR.
Aпоред Атанас Русев от „Да запазим Корал“ институциите бездействат и пети ден морето е мръсно и опасно.

От Морска администрация уточниха, че ако продуктът е измит на 12 мили навътре в морето, това не е нарушение. Природозащитници настояват за повече контрол какво се излива в морето от преминаващите кораби, пише dnes.bg.

Мазни топчета изплуваха във водата и на брега на „Иракли“
Замърсяване на водата стресна почиващи на плажа „Иракли“. Туристи сигнализираха, че във водата и на брега има мазни бели топчета. От Морска администрация обясниха, че става въпрос за палмово масло, което най-вероятно е изхвърлено от преминаващи кораби.

„Това ми прилича на свинска мас, но по принцип е палмово масло. Много приятели ни съобщиха за мъртви делфинчета на плажа и естествено се притеснихме, защото си правим замъчета с пясък с децата“, сподели туристът Иван Илиев пред Bulgaria ON AIR.

Летовници са събрали близо 350 кг. от палмовото масло, а замърсяването било от Обзор до „Иракли“. Оплакват се, че плажът и морето миришат лошо.

„Забелязваме как двойка делфини постоянно идват на плажа предполагам, че си търсят бебенцетата. Имаме предположение, че заради замърсяването във водата се случва това“, сподели туристката Лилия Иванова.

От „Басейнова дирекция – Варна“ и Морска администрация са извършили проверка. Според експертите замърсяването на плажа вероятно е от палмово масло, изхвърлено в морето в следствие на миене на кораби.

Палмовото масло не е вредно и не вреди на популациите е заключението на експертите. Туристите обаче са притеснени. От Морска администрация уточниха, че дори да бъде установен корабът не се касае за нарушение на международните правила. Тъй като плажът в „Иракли“ не е отдаден на концесия, е издадено предписание на Община Несебър да почисти ивицата.

Най-нови

Дневен хороскоп за 9 август 2022: Влюбване за Телците, Девите да внимават с еуфорията

Дневен хороскоп за 9 август 2022 Овен Днес може да сте необикновено подвижни и жизнени. Струва...

Късметче на деня за 8 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 8 август 2022 година Ако се колебаеш, най-добре поискай съвет от свой приятел. Понякога приятелите...

Седмичен хороскоп за 8 – 14 август 2022 година: Несигурност за Близнаците, рискове за Раците

Седмичен хороскоп за 8 - 14 август 2022 година ОвенОвните, женени и с деца, ще имат приятни задължения тази...

Ясно е за кои зодии всичко в живота е на шега

С ежедневните предизвикателства, суматохата и хаоса – не можем да отречем факта, че животът е труден! Докато преминават през ежедневните задължения на...

Лична драма: Безскрупулно измами две жени, сега ще си плати

Беше прекрасен есенен ден и възползвайки се от топлото време, със съпруга ми се разхождахме в града. Разговаряхме за дребни неща, планирахме...

Още интересни публикации