петък, март 17, 2023

Защо ходим в Гърция: Мазни топчета изплуваха и на други родни плажове

Топчетата палмово масло стигнаха и до Южното Черноморие

Последно

Евгений Пригожин: Има заговор за убийството ми

"Ръководството на руската армия се опитва да ме убие. "Това намекна шефът на частната военна компания (ЧВК)...

Лили Иванова дари пари за дълга на „Левски“ към НАП

Лили Иванова е дарила пари, за да помогне на "Левски" за дълговете към Националната агенция за приходите.

Топчетата палмово масло стигнаха и до Южното Черноморие. Те се появиха на ивиците на „Корал“, „Арапя“ и по целия плаж на Ахтопол, дни след като замърсиха плажовете от Обзор до Иракли.

Мазни топчета изплуваха във водата и на брега на „Иракли“
Басейнова дирекция извърши проверка преди дни на Иракли и установи, че най-вероятно това е палмово масло, изхвърлено от транзитно преминаващ кораб, предаде Bulgaria ON AIR.
Aпоред Атанас Русев от „Да запазим Корал“ институциите бездействат и пети ден морето е мръсно и опасно.

От Морска администрация уточниха, че ако продуктът е измит на 12 мили навътре в морето, това не е нарушение. Природозащитници настояват за повече контрол какво се излива в морето от преминаващите кораби, пише dnes.bg.

Мазни топчета изплуваха във водата и на брега на „Иракли“
Замърсяване на водата стресна почиващи на плажа „Иракли“. Туристи сигнализираха, че във водата и на брега има мазни бели топчета. От Морска администрация обясниха, че става въпрос за палмово масло, което най-вероятно е изхвърлено от преминаващи кораби.

„Това ми прилича на свинска мас, но по принцип е палмово масло. Много приятели ни съобщиха за мъртви делфинчета на плажа и естествено се притеснихме, защото си правим замъчета с пясък с децата“, сподели туристът Иван Илиев пред Bulgaria ON AIR.

Летовници са събрали близо 350 кг. от палмовото масло, а замърсяването било от Обзор до „Иракли“. Оплакват се, че плажът и морето миришат лошо.

„Забелязваме как двойка делфини постоянно идват на плажа предполагам, че си търсят бебенцетата. Имаме предположение, че заради замърсяването във водата се случва това“, сподели туристката Лилия Иванова.

От „Басейнова дирекция – Варна“ и Морска администрация са извършили проверка. Според експертите замърсяването на плажа вероятно е от палмово масло, изхвърлено в морето в следствие на миене на кораби.

Палмовото масло не е вредно и не вреди на популациите е заключението на експертите. Туристите обаче са притеснени. От Морска администрация уточниха, че дори да бъде установен корабът не се касае за нарушение на международните правила. Тъй като плажът в „Иракли“ не е отдаден на концесия, е издадено предписание на Община Несебър да почисти ивицата.

Най-нови

Евгений Пригожин: Има заговор за убийството ми

"Ръководството на руската армия се опитва да ме убие. "Това намекна шефът на частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" Евгений Пригожин в едно...

Лили Иванова дари пари за дълга на „Левски“ към НАП

Лили Иванова е дарила пари, за да помогне на "Левски" за дълговете към Националната агенция за приходите. Певицата е...

Отиде си голям певец, любимец на поколения фенове

Ар ен би (R&B) певецът Боби Колдуел почина на 71 години в дома си в Грейт Медоус, Ню Джърси, след дълго боледуване,...

Българска актриса е звезда в турски екшън филм

Русенката Гюлсим Али размята патлаци в рекордно гледаната лента "Червено знаме" Българска сапунена актриса е звезда в турски екшън!

Ето кой печели 100-те бона в „Стани богат“

Участник стига до финалния въпрос в „Стани богат“, а по информация на "Галерия" отговаря правилно и прибира 100-те бона.

Още интересни публикации