неделя, октомври 1, 2023

Защо ходим в Гърция: Мазни топчета изплуваха и на други родни плажове

Топчетата палмово масло стигнаха и до Южното Черноморие

Последно

Почина риалити звездата, политик и пандизчия Веселин Данов

След дълго и мъчително боледуване на 70 години почина Веселин Данов, син на бившия министър на вътрешните...

Сашка Васева: Срамувам се от старото си аз, бях покрила душата си с жартиери

През годините на прехода славата ми е помагала, но сама по себе си, а не заради връзки...

Четири зодии ще открият истинско щастие през октомври

Октомври е един от най-красивите месеци в годината, когато листата на дърветата започват да се оцветяват в...

Топчетата палмово масло стигнаха и до Южното Черноморие. Те се появиха на ивиците на „Корал“, „Арапя“ и по целия плаж на Ахтопол, дни след като замърсиха плажовете от Обзор до Иракли.

Мазни топчета изплуваха във водата и на брега на „Иракли“
Басейнова дирекция извърши проверка преди дни на Иракли и установи, че най-вероятно това е палмово масло, изхвърлено от транзитно преминаващ кораб, предаде Bulgaria ON AIR.
Aпоред Атанас Русев от „Да запазим Корал“ институциите бездействат и пети ден морето е мръсно и опасно.

От Морска администрация уточниха, че ако продуктът е измит на 12 мили навътре в морето, това не е нарушение. Природозащитници настояват за повече контрол какво се излива в морето от преминаващите кораби, пише dnes.bg.

Мазни топчета изплуваха във водата и на брега на „Иракли“
Замърсяване на водата стресна почиващи на плажа „Иракли“. Туристи сигнализираха, че във водата и на брега има мазни бели топчета. От Морска администрация обясниха, че става въпрос за палмово масло, което най-вероятно е изхвърлено от преминаващи кораби.

„Това ми прилича на свинска мас, но по принцип е палмово масло. Много приятели ни съобщиха за мъртви делфинчета на плажа и естествено се притеснихме, защото си правим замъчета с пясък с децата“, сподели туристът Иван Илиев пред Bulgaria ON AIR.

Летовници са събрали близо 350 кг. от палмовото масло, а замърсяването било от Обзор до „Иракли“. Оплакват се, че плажът и морето миришат лошо.

„Забелязваме как двойка делфини постоянно идват на плажа предполагам, че си търсят бебенцетата. Имаме предположение, че заради замърсяването във водата се случва това“, сподели туристката Лилия Иванова.

От „Басейнова дирекция – Варна“ и Морска администрация са извършили проверка. Според експертите замърсяването на плажа вероятно е от палмово масло, изхвърлено в морето в следствие на миене на кораби.

Палмовото масло не е вредно и не вреди на популациите е заключението на експертите. Туристите обаче са притеснени. От Морска администрация уточниха, че дори да бъде установен корабът не се касае за нарушение на международните правила. Тъй като плажът в „Иракли“ не е отдаден на концесия, е издадено предписание на Община Несебър да почисти ивицата.

Най-нови

Сашка Васева: Срамувам се от старото си аз, бях покрила душата си с жартиери

През годините на прехода славата ми е помагала, но сама по себе си, а не заради връзки с високопоставени хора.

Четири зодии ще открият истинско щастие през октомври

Октомври е един от най-красивите месеци в годината, когато листата на дърветата започват да се оцветяват в топли оттенъци на червено, златисто...

Лична драма: Как не забелязах истинското му лице на садист

Обичам те. С тези думи на уста, след поредния скандал, съпругът ми отново се опитва да си извоюва прошка. Понякога се оглеждам...

Новата Мис България разкри от какво не би се отказала за нищо на света

Елизабет Кравец е новата Мис България, а произходът й породи ожесточена дискусия доколко е правилно да й бъде връчена короната. Тя е...

Неделина след „Фермата“: Излязох победител

Неделина Цанева влезе като популярно лице във "Фермата", но противно на много очаквания, че ще е по-пасивна в чисто селската работа, тя...

Още интересни публикации