вторник, август 9, 2022

Здравният министър бесен: Страхът не може да ни води във взимането на решения

След като има свободни легла, няма планови пациенти и операции, трябва да се разкриват максимален брой легла

Последно

От снощи на територията на София проблем с болничните легла няма. В това увери в сутрешния блок на БиТиВи проф. Костадин Ангелов.

Той не може да възприеме факта, че в състояние, в което има заповед на здравния министър за спиране на плановите операции, в същото време болниците да нямат възможност да разкрият допълнителни легла. Няма да има прошка за абсолютно никого. След като има свободни легла, няма планови пациенти и операции, трябва да се разкриват максимален брой легла, категоричен бе проф. Ангелов.

Не може болниците да обясняват, че щом няма планова дейност, да не разкрива легла за коронавируса. Не може в една болница, когато няма планова дейност, как няма желаещи да се включат в лечението на пациенти, заразени с коронавирус, недоумява здравният министър.

Проф. Ангелов изтъкна, че страхът не може да ни води във взимането на решения. „В големите лечебни заведения да казват, че няма желаещи да се включат в лечението на COVID остава не разбираемо за мен. Трябва да се вкара законова промяна, че щом като са полагали Хипократова клетва, трябва да я изпълняват. Не може някои да се счита за галеник и да каже, че няма да влезе в лечебното заведение. Ако толкова нямаме лекари, аз ще вляза в парламента да призова българските депутати, да си съблекат костюмите и да влезем да лекуваме заразените пациенти“, категоричен бе проф. Ангелов.

Той почерта, че ако сегашните мерки се спазват от всички, нещата ще си дойдат на мястото. „Нали уж единството прави силата, къде е тази сила в момента. Не може в една дискотека да се пуши наргиле, да се заобикалят правилата и да се казва, че няма коронавирус“, ядоса се проф. Ангелов.

Здравният министър даде да се разбере, че има контрол върху здравната система и увери, че щом се завърне на работа в понеделник ще извърши проверки във всички лечебни заведения в София. Щом има болница за активно лечение и има заповед на здравния министър за ракзриване на 10% от лечебното заведение за Ковид, трябва да бъде факт, настоя проф. Костадин Ангелов.

Не е време за празнуваме и ходене по молове, ресторанти, по почивки. Натискът върху системата е огромен, но ако вълната е огромна и се увеличава като снежна топка слизаща от планината, няма да можем да я овладеем, предупреди здравният министър.

Проф. Ангелов посочи, че който нарушава правилата на здравния министър значи не е за тази система. Не мога да се съглася, че ще има неразбрал директор, който си прави свой правила, ядоса се той.

Проверка на Четвърта градска болница ще бъде направена и тя ще докаже, че няма никакви нарушения. Правилата са еднакви за всички и те ще се спазват. Не може някои да чака в линейката, а трябва да му се правят изследвания, снимка, преценява се състоянието му и ако е за болница, ще бъде настанен, обясни здравният министър.

Екипите на Спешна помощ са осигурени, увери проф. Ангелов и отчете, че само за вчерашния ден са извършени 414 повиквания, а от снощи над 200. Ситуацията е напрегната, имаме нужда от още линейки, призна здравният министър.

Той не може да приеме, че по телефона трябва да бъде лекуван пациент и да му се дава терапия. По отношение на бързите тестове започва организация за отпускане на средства в Центровете за спешна медицинска помощ. Националният център за заразни и паразитни болести ни дават информация, че бързите тестове не могат да бъдат алтернатива на ПСР тестовете.

Проф. Костадин Ангелов увери, че състоянието на премиера Бойко Борисов е добро, доколкото чува от това, което говорят по телефона и от това, че здравният министър не е лекуващ лекар на министър-председателя, пише lupa.bg.

Най-нови

Късметче на деня за 8 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 8 август 2022 година Ако се колебаеш, най-добре поискай съвет от свой приятел. Понякога приятелите...

Седмичен хороскоп за 8 – 14 август 2022 година: Несигурност за Близнаците, рискове за Раците

Седмичен хороскоп за 8 - 14 август 2022 година ОвенОвните, женени и с деца, ще имат приятни задължения тази...

Ясно е за кои зодии всичко в живота е на шега

С ежедневните предизвикателства, суматохата и хаоса – не можем да отречем факта, че животът е труден! Докато преминават през ежедневните задължения на...

Лична драма: Безскрупулно измами две жени, сега ще си плати

Беше прекрасен есенен ден и възползвайки се от топлото време, със съпруга ми се разхождахме в града. Разговаряхме за дребни неща, планирахме...

Зуека се отпусна в Испания, стана неузнаваем (Снимка)

Зуека напусна България, установи се в Испания и явно начина му на живот там много му се отразява. Как точно - оставяме...

Още интересни публикации