петък, юни 18, 2021

Златен дъжд за Зуека: Разграбват картините за изложбата му като топъл хляб

Творбите на актьора са на свършване още преди откриване на експозицията му в Пловдив (снимки)

Последно

Тази вечер в „Безмилостен град“ (18 юни): Недим доказва, че Агях е невинен

"Безмилостен град" е сериал, излъчващ се всяка делнична вечер от 20:00 часа по bTV, Теленовелас разкрива какво...

Разкошни кюфтенца от тиквички с чесън: Изпитана рецепта за всеки вкус

Влизаме в сезона на тиквичките и най-вкусните пресни зеленчуци. Предлагаме и чудесна рецепта за пикантни кюфтета от...

След инцидента Софи Маринова си призна: Страх ме е от Гринго

Софи Маринова май най-после каза истината за счупената си ръка. Говорителят на етрополската легенда първо заяви, че...

О, този портрет на Ван Гог е мой. Моля, сложете точка!
Бившият царски депутат Владимир Дончев бе един от първите, който откупи платно на Васил Василев-Зуека. Това стана часове преди откриването на изложбата му в пловдивската галерия U.P.A.R.K. на Кольо Карамфилов.

Тя приюти 28 творби на актьора, които ще останат до 30 май, съобщава 24chasa.bg. „Васко много умело е интерпретирал творческата лудост на Ван Гог. Великолепен портрет, „удари“ ме в сърцето“, казва Дончев. И уточнява, че притежава и други картини на Зуека. Дошъл специално да си поговори с него и да го попита как и откъде му идват толкова много идеи.

Изненада: Слави Трифонов е неузнаваем, помири се и със Зуека

„От театъра“, отговаря художникът. Припомня, че е завършил кукловодство. „Бяхме и драматурзи, и режисьори, и сценографи. Наблягах на материалите и на импровизираните кукли. Научих се от театъра да синтезирам в едно изречение идеята и сега мога да го претворя в платно“, разказва Зуека.

Негов „патент“ са Донкихотовците. Народът буквално се избива за тях. В пловдивската галерия Василев е наредил триптих с героя на Сервантес. Но за разочарование на пловдивските ценители и той вече е откупен. Димитър Рачков като го видял, отсякъл: „Мой е“.

„Имам много Донкихотовци. Станаха ми като емблема, защото героят на Сервантес олицетворява свободата. През него могат да се прокрадват хиляди идеи. Някак започнах да се изразявам чрез Дон Кихот“, признава Зуека. Кога е усетил, че в него „разпуква“ талантът на художник, питаме го. „О, рисувам от тийнейджър“, отвръща той.

Наблягал на акрила, защото го задължавал да действа бързо. В началото имал проблеми заради светкавичното засъхване. „За да направиш някои неща с този материал, трябва буквално да ходиш по него, не той по теб. Не се подчинява“, обяснява Зуека.

Казва, че пловдивската му изложба няма център, нито послание. „Нека всеки сам го усети. Всяка картина има свой смисъл, толкова са различни“, размишлява актьорът художник.
Твърди, че това пандемично време е благодатно за творческа работа. Успял да открие много неща в последната година. „Никога не ми бе минавало през акъла отново да се захвана с рисуване.

Златен дъжд: Зуека и Геро ще вземат по 10 бона от „Като две капки вода“

Едно време съм го правил, защото съм имал необходимост да споделям изкуства“, казва Зуека.
По думите му „виновникът“ за тази изложба в Пловдив е Радост Коцева. „Иначе тук ме свързват толкова много приятели. Пловдив е българският град за култура“, убеден е Васил Василев. И отсега мисли за следваща експозиция.

Най-нови

Разкошни кюфтенца от тиквички с чесън: Изпитана рецепта за всеки вкус

Влизаме в сезона на тиквичките и най-вкусните пресни зеленчуци. Предлагаме и чудесна рецепта за пикантни кюфтета от тиквички и чесън, която взех...

След инцидента Софи Маринова си призна: Страх ме е от Гринго

Софи Маринова май най-после каза истината за счупената си ръка. Говорителят на етрополската легенда първо заяви, че тя се е пребила при...

Късметче на деня за 18 юни 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 18 юни 2021 година "Усмихни се, защото съдбата ти е подготвила наистина приятна изненада."

Глория се оказа баба за пример: Раздава се в грижи за внучката

Баба за пример се оказа примата на фолка Глория. Всяка свободна минута голямата звезда прекарва в грижи за първородната си внучка. Смяна...

Тази вечер в „Доктор Чудо“ (17 юни): Раздяла и мръсна работа

„Доктор чудо“ е сериал, излъчващ се всяка делнична вечер от 21:30 часа по bTV Lady, Теленовелас разкрива какво ще се случи в...

Още интересни публикации