петък, август 12, 2022

Златна мина: Доц. Мангъров завъртя доходна търговия с лекарства в пика на корона кризата (Снимка)

Ако ставаше с даването на два или три антибиотика, щяха да се дават и да няма проблем

Последно

Късметче на деня за 11 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 11 август 2022 година Винаги трябва да показваме на близките...

Късметче на деня за 10 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 10 август 2022 година Ако почувстваш нужда да поплачеш –...

Доц. Атанас Мангъров припечелва допълнително покрай кризата с коронавируса, съобщава pik.bg. Докторът, който е на държавна заплата като детски инфекционист, е намерил начин да осребри телевизионното турне, което спретна на бързи обороти в последните месеци покрай пандемията.

Той е станал лице на медикамент за подсилване на имунната система, което рекламира лично като чуден илач в условията на епидемия. Въпросните капсули съдържат само прости билкови съставки, но въпреки това се продават за цели 16,80 лв., а промоцията им върви ударно по аптеки и в интернет с лика на Мангъров, който не слиза от тв екраните.

Макар и с печална слава заради скандалите, предизвикани от самия него, след като нарече възрастните „сухи съчки“, а колегите си – терористи, Мангъров явно е на принципа, че лоша реклама няма. Доказателство за това е и фактът, че е успял да завърти бизнес покрай целия екшън, предизвикан от изцепките му.

Да те лекува доц. Мангъров излиза солено: 100 лева за преглед в кабинета му, 200 у дома

При това е станал ортак не с кого да е, а с доста известен бизнесмен от кръговете на БСП. Става дума за инж. Марин Пенков, който е бил бос в градския съвет на червените в София и от години се занимава с продажбата на билкови илачи. По-интересното е обаче, че той е сред най-приближените на сивия кардинал в столетницата – Румен Овчаров, а покрай това и на самата Корнелия Нинова.

Затова и дъщеря му неслучайно бе личен избор на соцлидерката за едно от първите места в евролистата на БСП преди година, при това на мястото на лидера на ПЕС Сергей Станишев. Цветелина Пенкова бе поставена от Нинова на пета позиция на изборите и успя да спечели място за 5 години като евродепутат в Брюксел.

Доц. Мангъров: Този вирус не се лекува с антибиотици, аспиринът помага

„Клиниката е пълна, около 80 души е постоянният брой на пациентите“, каза пред БНР доц. Атанас Мангъров, началник на Covid отделението в Инфекциозна болница, в която се лекуват всички пациенти с коронавирусна инфекция. Той уточни, че всички лекари са на първа линия, а неправилно е да се определят само едни от тях като работещи на първа линия.

„Това, което отличава коронавируса от останалите вирусни инфекции, характерни за този сезон, е, че при тях острата фаза е 4-5 дни, при Covid-19 острата фаза е от 13 до 15 дни – доста по-дълго от това, с което сме свикнали да се срещаме всяка година“, обясни инфекционистът.
Той подчерта, че става дума за вирусни изменения, които не са бактериални и не се лекуват с антибиотици:

„Това е вирусна инфекция, за която няма дефинитивно лечение – нито ремдесивирът, нито кръвната плазма – няма нещо, което да се даде и да му мине на човека. Тези хора се нуждаят от грижи“.
По думите на доц. Мангъров препоръката за приемане на аспирин е защото той е средство срещу съсирването на кръвта:

„Ако ставаше с даването на два или три антибиотика, щяха да се дават и да няма проблем. Това е вирус, който не се лекува с антибиотици. На никого не сме отказали антибиотици. Трябва максимално щадящо да се дават на човека нещата, от които има нужда – на първо място това е кислород“.
Според него в болница трябва да влизат само тези, които имат нужда от кислород.
Той повтори отново препоръката си за „супички, чайчета и аспирин“ и каза, че личните лекари не трябва да трябва да изписват антибиотици още в началото на лечението. Доц. Мангъров препоръча още на общопрактикуващите лекари да спазват всички мерки, за да не се заразяват.

Да те лекува доц. Мангъров излиза солено: 100 лева за преглед в кабинета му, 200 у дома

„Не бива да се забравя, че Covid-19 не е от т.нар. особено опасни инфекции. Носенето на предпазни средства се учи още в университета. Хубаво е да се носи маска, но по-важно е да се спазва хигиена. Не бива да се забравя, че няма как тази инфекция да не мине през всички хора, в това число и през медицинското съсловие, но това не означава, че медиците не трябва да изпълняват основните си задължения“.
Мерките в България са съвсем правилни, беше категоричен доц. Мангъров и уточни, че изключително важно е да бъде включена доболничната помощ в борбата с вируса.

Инфекционистът подчерта, че хората, които лекува, му имат доверие. Той заяви, че не трябва да се извинява за съветите, които е давал в началото на пандемията:
„При този вирус смъртността е много малка и това не позволи той да изчезне през летните месеци“.
Във връзка със спора дали да е онлайн, или присъствено образованието, инфекционистът се обяви против дистанционното обучение на учениците и заяви, че то е химера и само осакатява образованието на децата.

Най-нови

Късметче на деня за 11 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 11 август 2022 година Винаги трябва да показваме на близките си любовта си. Кажи „Обичам...

Късметче на деня за 10 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 10 август 2022 година Ако почувстваш нужда да поплачеш – направи го. Така ще се...

Дневен хороскоп за 9 август 2022: Влюбване за Телците, Девите да внимават с еуфорията

Дневен хороскоп за 9 август 2022 Овен Днес може да сте необикновено подвижни и жизнени. Струва...

Късметче на деня за 8 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 8 август 2022 година Ако се колебаеш, най-добре поискай съвет от свой приятел. Понякога приятелите...

Седмичен хороскоп за 8 – 14 август 2022 година: Несигурност за Близнаците, рискове за Раците

Седмичен хороскоп за 8 - 14 август 2022 година ОвенОвните, женени и с деца, ще имат приятни задължения тази...

Още интересни публикации