четвъртък, март 23, 2023

Знаците, че настинката се превръща в пневмония

Как да разберем

Последно

Слави изригна заради протежето си: В Нова не са журналисти, а слуги

Лидерът на ИТН и шоумен Слави Трифонов влезе в ролята на майка-орлица за политическото си отроче Станислав...

Бойко Рашков: Борисов не беше арестуван ей така, имаме 430 страници срещу него

„Тримата бяха задържани по конкретен повод и причина. Те не бяха задържани просто ей...

Всеки от нас поне веднъж годишно се сблъсква с настинка. Но ако някои хора ги преминават бързо и без последствия, то други трябва да се борят с болестта доста време. Освен това понякога на пръв поглед обикновената настинка се развива в пневмония, пишат от Zdrave.to. Но как да разберем, че болестта прогресира?

Болка в гърдите
Ако почувствате стягане и болка в гърдите, това сигнализира за възпаление. Този симптом се увеличава, когато се опитате да поемете дълбоко въздух или кашляте.

Диспнея
Недостигът на въздух след тренировка не е сериозна причина за безпокойство. Но ако се появи дори в покой, това може да означава пневмония. Сред другите симптоми, които сигнализират за това заболяване: задух, замайване, синкав оттенък на кожата на лицето и ръцете.

Температура
При пациент с пневмония телесната температура се повишава до 39-40 градуса и не намалява няколко дни. Често антипиретичните лекарства в този случай не работят.

Кашлица
Продължителните пристъпи на кашлица също могат да показват пневмония. В началото кашлицата е суха, но с течение на времето става мокра. Храчките могат да имат зеленикав или кафяв цвят – това са следи от гной или кръв.

Пневмонията е възпаление на белите дробове. Заболяването засяга поотделно, но по-често едновременно, извършващите газообмена между вдишания въздух и кръвта алвеоли и заобикалящата ги белодробна тъкан, наречена интерстициум, при което се нарушава нормалният процес на дишане. Пневмонията може да бъде предизвикана от различни причини, като инфектиране с бактерии, вируси, гъби или паразити, от химическо или физическо нараняване на дробовете, някои лекарства и други състояния, като например автоимунни заболявания.

Типични симптоми, свързвани с пневмонията, са кашлица, болка в гърдите, треска и задух. За нейното диагностициране се използват рентгенови снимки и изследване на храчките. Лечението зависи от причинителя на заболяването, като най-разпространените бактериални пневмонии се лекуват с антибиотици.

Пневмонията е често срещана болест, разпространена сред всички възрастови групи, и е нерядка причина за смърт при млади, стари и хронично болни. Всяка година приблизително 450 милиона души се разболяват от пневмония, което представлява седем процента от общото население, като резултатът от това са около 4 милиона смъртни случая. Макар и пневмонията да се счита за „капитан на армията на смъртта“ от Уилям Ослър през 19 век, усъвършенстването на антибиотичните терапии и ваксините през 20 век бележи подобрения в броя на преживели болестта. Въпреки това в развиващите се страни и сред хората в напреднала възраст, най-младите и хронично болните, пневмонията си остава водеща причина за смъртност. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да започнете нова диета или да използвате каквито и да е средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Най-нови

Слави изригна заради протежето си: В Нова не са журналисти, а слуги

Лидерът на ИТН и шоумен Слави Трифонов влезе в ролята на майка-орлица за политическото си отроче Станислав Балабанов и ядосан, изпрати гневно...

Бойко Рашков: Борисов не беше арестуван ей така, имаме 430 страници срещу него

„Тримата бяха задържани по конкретен повод и причина. Те не бяха задържани просто ей така, защото органите на МВР...

Чинтуловските светци лекуват без пари

Невероятни и необясними знамения и изцеления се случват в Чинтуловския манастир „Св. пророк Илия“, на 10 км от Сливен.

Рапърът Тото се изгаври с Любо Нейков, хората му скочиха

Йонислав Йотов, познат основно като Тото от СкандаУ, разгневи потребителите в нета и си навлече такива попържни, че сигурно свят му се...

Камен Донев към директора на Народния: Ела да се боксираме, ако си мъж

Актьорът Камен Донев покани директора на Народния театър Василев Василев на боксовия ринг "да защити честта си". Това актьорът...

Още интересни публикации