събота, февруари 4, 2023

Иван Кокинов, който намушка ученичката Селин 19 пъти: Кучето мръсно оцеля

27-годишният Кокито за малко да отърве затвора като невменяем

Последно

Жената на Боби Михайлов тъне в лукс: Какво му крои

Трикратната световна шампионка по художествена гимнастика Мария Петрова тъне в лукс в Барселона. Втората...

Астролозите разкриха кои зодии сами съсипват щастието си

Животът е подаръкът, който притежаваме и който трябва да използваме пълноценно, за да не съжаляваме през последните...

Мощни молитви към Ангела-пазител

Молитва 1Свети Ангеле, който покровителстваш нещастната ми душа и окаяния ми живот, не изоставяй мене грешния, нито...

Часът е около 8 вечерта, 27 юни 2021 г. Две момичета и техен приятел излизат от блок 33 на бургаския кв. “Изгрев” и тръгват на разходка.

Тримата минават покрай магазин за хранителни стоки, където в този момент е 27-годишният Иван Кокинов-Кокито, младият мъж живее в съседния блок.

Кокито е гол до кръста, с жълтеникави шорти, препасан с голям кухненски нож.

Когато едно от момичетата в компанията – 17-годишната Селин, минава покрай него, той я поглежда злобно заради стара вражда с брат й.

Час по-рано Кокито пътува с приятели до кв. “Меден рудник”, за да си вземат пико. С такси отиват до наркодилъра и със същото такси се връщат пред бакалията в “Изгрев”.

Към 21 ч Селин и компанията решават да се прибират и тръгват към блок 33. По пътя им хрумва да минат до гроба на баба – гробището е наблизо и те се насочват към пешеходната пътека на бул. “Транспортна”.

Така минават за втори път покрай магазина, пред който Кокито все още бъбри с аверите си. Виждайки Селин, Кокито пламва и с ножа на кръста хуква след тийнейджърите.

Настигнал ги на пешеходната пътека и се приближил до Селин от лявата страна, замахнал с ножа и нанесъл 15-сантиметрова рана в областта на шията. Отстъпил малко назад, размахал ръце и пак нападнал момичето, като го намушкал в рамото.

Селин се опитала да избяга, но нападателят я догонил и я съборил на земята. Застанал върху нея и започнал безмилостно да я мушка с ножа в гърба.

По-късно вещите лица ще установят, че за 20 секунди той е нанесъл 16 прободни рани. Момичето крещяло от ужас, молило се да спре, но обезумелият мъж продължавал да я ръга.

От двете платна на булеварда започнали да спират коли и да излизат хора. Една жена се разкрещяла, нападателят се сепнал и виждайки насъбралата се тълпа, пуснал момичето и хукнал да бяга.

Младеж опитал да го догони, но го изгубил между панелните блокове в квартала. Докато пристигне линейка, приятелят на ранената и случайни минувачи притискали дълбоките рани с дрехи и кърпи, за да спрат кървенето.

17-годишното момиче е откарано в УМБАЛ-Бургас, в много тежко състояние. Селин имала пробит бял дроб, вследствие на което получила пневмоторакс, оперирана е по спешност.

С ножа и опръскан с кръвта на жертвата си, Кокито минал покрай компанията си, казал, че направил беля, и се прибрал вкъщи. Баща му го заварил в превъзбудено състояние на чаша ракия.

На него синът признал, че е намушкал момиче. Тогава бащата позвънил на тел. 112 и сам извикал полицията. В една от стаите полицаите намерили окървавения кухненски нож.

За броени дни са направени множество експертизи, назначени от наблюдаващия прокурор Георги Чинев. ДНК експертиза потвърждава, че кръвта по асфалта, обувката, шортите и крака на Кокинов е на пострадалата.

Кръвна проба не открива наличие на наркотици, психоактивни медикаменти и алкохол у задържания. Но в урината му имало наркотични вещества от групата на амфетамини и метамфетамини.

Самият Кокинов признал, че взел наркотици два дни преди нападението. Направено е и разпознаване, при което свидетелите категорично посочват татуирания Кокинов като извършител на нападението.

Иззети са и записи от видеокамерите в района. “Кучето мръсно оцеля”, оплакал се Кокито в ареста пред свой съкилийник, на когото разказал за нападението. Признал, че се стремял да уцели момичето в сърцето.

Но пък бил убеден, че едва ли ще го осъдят, защото преди години се лекувал в психиатрия. Със съкилийника си, който става свидетел по делото, Кокинов се държал нормално, обаче пред останалите се правел на луд.

Говорил си сам и махал с ръце – правел го, за да го освободят, дори поискал от съкилийника си, с когото се сближил, да свидетелства, че не е добре психически. Затворникът обаче отказал.

По време на разпитите Кокинов, обвинен в опит за умишлено убийство, признал за стореното.

Кокито развил зависимост към дрогата още в гимназията, а заради 4 опита за самоубийство бил на лечение в Центъра за психично здраве в Бургас и 3 пъти настаняван в комуна за наркозависими.

Младежът посегнал на живота си, защото чувал гласове, които го заплашвали, че ако не го направи, близките му ще бъдат умъртвени.

В деня на нападението над ученичката нарочно взел кухненския нож, за да се саморазправи със съседи, за които “гласовете” му повтаряли, че трябва да бъдат ликвидирани.

Назначената първоначално комплексна съдебнопсихиатрична и психологична експертиза стига до извода, че към момента на престъплението, а и след това Кокито страда от продължително разстройство на съзнанието, което му пречи да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си.

Но в същото време не се изключва наличие на симулация на състояния. Експертите се усъмнили заради честите прояви на защитно поведение на фона на демонстрираната като цяло дезорганизирана и психотично определена мисловна дейност.

През август 2021 г. е назначена тройна комплексна съдебнопсихиатрична и психологична експертиза. По това време Кокито вече се лекува в затворническата болница в Ловеч.

Психиатрите излизат със становището, че мъжът страда от параноидна шизофрения, както и от психични и поведенчески разстройства в резултат на употребата на наркотици.

Според тройната експертиза той не е могъл да разбира какво върши и да ръководи постъпките си, пише 24chasa.bg.

В същото време изследванията показали, че той има добри когнитивни функции, няма нарушения в интелектуалните си възможности. Тройната експертиза обаче изключвала възможността за симулация като защитно поведение.

Въпреки заключението и възможността делото просто да бъде прекратено, наблюдаващият прокурор Георги Чинев издава постановление за нова – петорна психиатрична експертиза.

“Не можех просто да прекратя делото. Как да обясня на пострадалото момиче, на майката?

А и след обстоен анализ на тройната експертиза се появиха резерви относно обосноваността и правилността на заключението, тъй като част от наличните по делото доказателства не бяха изследвани.

А това до голяма степен е попречило за меродавна оценка на окончателната диагноза на обвиняемия и на възможна симулация”, коментира прокурор Чинев.

Така се стига до петорна експертиза, за която е привлечен проф. д-р Петър Маринов, началник-направление Съдебна психиатрия.

Изводите от нея са, че не са открити категорични данни за тежко психично заболяване, което да пречи на провеждане на наказателно производство.

Но пък се потвърждава наличие на симулационно поведение като защитна реакция – обвиняемият представял като актуални симптоми, които е преживявал реално, но в минало време.

Вещите лица посочват, че при Кокинов се наблюдава личностно разстройство от смесен тип, познато още като психопатия, но не е невменяем.

Предупреждават, че мъжът е опасен както за себе си, така и за околните и препоръчват да е под постоянни медицински грижи, ако получи осъдителна присъда.

На 8 ноември т.г. Бургаският окръжен съд наложи 15 г. затвор за Кокинов, но тъй като той призна вината си, присъдата се редуцира с 1/3.

Освен че ще лежи 10 г. в затвора, ще трябва да плати 50 хил. лв. неимуществени вреди на майката на ученичката, която бе конституирана като граждански ищец.

Според държавното обвинение степента на обществена опасност на деянието и на дееца са изключително високи.

И най-вече – престъплението е извършено с особена жестокост. Все неща, които го характеризират като жесток човек според прокурор Чинев.

Той припомня, че повечето удари са нанесени, докато жертвата е била в безпомощно състояние, а нападателят – с нож, чието острие е над 12 см. Освен това престъплението е останало недовършено не защото Кокинов се е отказал, а защото се намесили хора.

Извършителят съзнателно е нанасял удари в жизненоважни области на тялото, действайки с пряк умисъл и желаейки смъртта на момичето.

Въпреки че в съдебната зала Кокинов направи самопризнания и изрази съжаление за стореното, адвокатът на пострадалата Станко Кралев поиска наказание от 20 г. затвор.

На свой ред защитата на подсъдимия помоли съда да съобрази психичното състояние на Кокинов. Адвокат Георги Сталев поиска той да бъде настанен в психиатричното отделение на затвора в Ловеч.

Селин, която ще бъде абитуриентка, умишлено не присъства в съда. Тя и цялото семейство се опитват да забравят колкото е възможно, преживения кошмар и да продължат живота си.

Майката, която е лекар, е безкрайно благодарна на колегите си, спасили живота на Селин, както и на хората, помогнали, докато е лежала в кръв на асфалта.

Решението на Бургаския окръжен съд може да бъде обжалвано пред апелативните магистрати.

Най-нови

Астролозите разкриха кои зодии сами съсипват щастието си

Животът е подаръкът, който притежаваме и който трябва да използваме пълноценно, за да не съжаляваме през последните си мигове на земята. Всеки...

Мощни молитви към Ангела-пазител

Молитва 1Свети Ангеле, който покровителстваш нещастната ми душа и окаяния ми живот, не изоставяй мене грешния, нито отстъпвай от мене, заради невъздържанието...

Лора Крумова съсипа родна актриса с въпрос за Вергов

Теодора Духовникова е една от най-популярните актриси, които се радват на фенска любов заради ролите ѝ на театралната сцена, телевизионния и кино...

Нова драма: Мира Добрева преживя Торнев

Водещата по БНТ призна, че няма развод с Жоро Торнев. Тя и режисьорът са разделени от две години, но по документи се...

Татяна притеснена преди „Сървайвър“, търси помощ от последователите си

Фолк звездата Татяна е сред популярните участници в новия сезон на "Сървайвър". Певицата, която е отдадена на спорта, е доста притеснена преди...

Още интересни публикации