неделя, декември 3, 2023

Иван Костов: Радев да осъзнае, че управлението на службите вече не е негова функция

България още не е осъзнала, че е обект на хибридна агресия на Руската федерация

Последно

За три зодии Коледа ще е най-щастливото време от годината

Във вълшебния свят на астрологията, някои зодии биват по-осветени от благоприятните влияния на звездите по време на...

С тази молитва ще решим всичките си проблеми

Казването на една молитва или повече молитви имат силно психологическо и емоционално въздействие върху хората. Всеки вярващ...

Ясно е какво следва след уволнението на Цитиридис

Ерата на "Шоуто на Николаос Цитиридис е към края си. На 1 декември беше излъчен последният епизод...

България още не е осъзнала през специалните си служби, че е обект на хибридна агресия на Руската федерация.

Това заяви в интервю за БНР Иван Костов, министър-председател на България 1997-2001 г., и добави, че службите нямат зад гърба си управляващото мнозинство, опора им е президентът Румен Радев, а той трябва да осъзнае, че управлението на службите вече не е негова функция.

По думите му „службите са в много незавидно положение.

Това незавидно състояние се дължи на обективни причини.

Първо – службите нямат зад гърба си управляващото мнозинство в парламента и правителството, опора им е президентът Радев, който обаче няма конституционно възложена функция, свързана с тяхното управление.

Той придоби временно, по косвен път тази функция – през служебното правителство.

Сега изглежда не желае да се раздели с нея.

Но това вкарва в конфликт службите с управляващите.

Правителството отговаря за националната сигурност и само то осъществява оперативното и стратегическото управление на службите.

Сега правителството е препятствано да изпълнява тази своя функция.

Обратното на това, че то е препятствано, е, че службите висят в безтегловност – загубили са смисълът да служат на държавата.

Защото държавата в момента са управляващите, както повелява Конституцията“, добави той.

Според бившия премиер службите за сигурност работят много слабо.

„Прегледах документи, но никъде в тях няма дефинирана основната заплаха за сигурността на страната, като част от приоритетите и задачите на годишната им работа, а тя е хибридната агресия на Руската федерация спрямо България.

Никъде го няма това. Как може да изпълняват ефективно службата си, като си затварят очите за най-същественото“, каза още Костов.

Във връзка с казуса за експулсираните заради подозрения за шпионаж свещеници от известната като Руската църква в София, Иван Костов подчерта, че първо службите на Република Северна Македония ги е изгонила от територията си:

„Самият факт, че съседни служби са изгонили същите шпиони преди българските, означава, че те работят малко по-добре и са разчели ситуацията и щетите от работата на тези хора върху сигурността на страната им.

Пет години е бил този човек (експулсираният предстоятел на Руската църква – Васиан Змеев – б.р.) тук“.

Иван Костов подчерта категорично, че службите трябва да пазят политически неутралитет, но задачите им ги определят политиците от управляващото мнозинство и „ако тези политици се сменят и сменят приоритетите си за националната сигурност, службите променят своите годишни планове и програми.

Това е най-демократичната процедура и това трябваше да се случи веднага след речта на Путин в Мюнхен през 2008 г., защото се е сменила доктрината и по друг начин са прочетени рисковете.

В други европейски страни това стана, при нас това не стана дори през 2014 г. (когато Русия анексира незаконно Крим от Украйна – б.р.).

България още не е осъзнала през специалните служби, че е обект на хибридна агресия на Руската федерация.
Това е крещящ факт, който целият свят знае“.

Според Костов в момент на криза се правят големите промени.

„Не разбирам изказванията, че не трябва да се пипат службите, защото наблизо има война.

Службите са разбишкани, но не трябва да се оправят, защото има голяма опасност, която те (службите – б.р.) дори не вземат предвид и не си я възлагат като приоритет, по който да работят.

С какво е помогнала ДАНС за защита на страната от руската хибридна агресия?

С абсолютно нищо!“, завърши бившият премиер.

Най-нови

С тази молитва ще решим всичките си проблеми

Казването на една молитва или повече молитви имат силно психологическо и емоционално въздействие върху хората. Всеки вярващ може сам да си подбере...

Ясно е какво следва след уволнението на Цитиридис

Ерата на "Шоуто на Николаос Цитиридис е към края си. На 1 декември беше излъчен последният епизод на шоуто, а след него...

Коко от „Фермата“ сподели за огромната си семейна драма

Тежка семейна драма преживява футболистът Коко от "Фермата", който е сред претендентите за победата. Риалити героят призна през сълзи, че един от...

Цветелина Грахич извади мръсните тайни на попфолка на показ

Цветелина Грахич реши да си развърже езика и да каже цялата истина за попфолк бранша и на какво са подложени изпълнителите. Тя...

10 автентични български думи, които младото поколение не знае

Разнообразна е етимологията на старите български думи! От праславянски, старобългарски, латински, гръцки, църковнославянски, ирански и по късно турски, руски, френски, немски, английски,...

Още интересни публикации