сряда, септември 27, 2023

Иван Костов скастри грубо кабинета „Борисов“: Перченето пред Скопие няма да даде резултат

Бившият премиер даде указания как да се действа на дипломатическия фронт

Последно

Прочут лекар: Само заешкото месо не е токсично

Все повече хора по света се опитват да ограничат консумацията ма месо, тъй като се притесняват, че...

Алена: Наводнения заливат България до март 2025 г.

До март 2025 г. още много наводнения ще залеят и България, и света, защото са очаквани.

Марги Хранова продава хамбургери, за да се издържа

Звездата на българската естрада Маргарита Хранова е подхванала ново начинание, с което да подсигурява повече финанси в...

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов печели популярност, карайки се на съседските политици. Перченето на ВМРО няма да даде резултат. Така бившият премиер на България Иван Костов коментира усложняването на дипломатическите отношения между Скопие и София в интервю за радио „Дарик“.

Костов беше поканен да коментира темата, защото като министър-председател през 1997 г. заедно с колегата си Любчо Георгиевски подписаха в София Съвместна декларация, с която бе открита реална възможност за решаване на спорните проблеми и нормализацията на отношенията. Днес България поставя на Северна Македония редица условия, за да се съгласи Скопие да започне преговори за присъединяване към ЕС. И двете страни имат взаимни претенции за неизпълнение на договора за добросъседство, подписан през 2017 г.

Иван Костов разгроми кабинета на Бойко: Никой не ме чу, страната ни е на ръба

„Без да се преодолее говорът на омразата, без да има ясна ревизия на образователната система, без преодоляване на спорните въпроси, България няма да даде съгласие за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз“, обяви в парламента вчера вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов на изслушване по темата. На 17 ноември ще се проведе Съвет по общи въпроси на ЕС, на който трябва да се вземе решението за евентуалното начало на преговорите.

Костов препоръча България да засили дипломатическата си активност в ЕС с „ясни аргументи на основата на европейските принципи“ и даде за пример Дания и Норвегия и Естония и Финландия, които също имат обща история, но гражданите им се самоидентифицират като представители на различни нации.

Според бившия министър-председател „страните – членки на ЕС са в състояние да разберат, че проблемът е техен, защото не могат да приемат за член страна с такива огромни дефицити“ и зависимости, наследени от комунистическото минало в рамките на бивша Югославия. „Каквито и договори да се подпишат, в Македония няма да бъдат положени съответните усилия те да се изпълняват“, добави той.

Иван Костов с кърваво писмо: Дъщеря ми не е продавала сграда на ЕСО

Костов предложи вместо да спори по историята, България да настои за включването на преговорна глава, в която да бъдат записани условия, без изпълнението на които Северна Македония да не може да се присъедини към ЕС. Това по-думите му би било по-приемливо за настоящите политици в Скопие, а ще е и гаранция, че ще бъде спазвано който и да дойде на власт. „Така стана с нас – първо се поиска да се реформираме и след това да бъдем приети. Ние почти всичко изпълнихме, нещичко не изпълнихме и затова ни наблюдават вече 13 години“, припомни бившият премиер.

Най-нови

Алена: Наводнения заливат България до март 2025 г.

До март 2025 г. още много наводнения ще залеят и България, и света, защото са очаквани. Кога ще се...

Марги Хранова продава хамбургери, за да се издържа

Звездата на българската естрада Маргарита Хранова е подхванала ново начинание, с което да подсигурява повече финанси в семейната хазна.

Новият ерген Алек изоставен след 9-годишна връзка

Деветгодишна връзка, която накрая приключва, е имал новият ерген Александър Младенов. Хубавецът се сблъсква с любовните трепети за първи...

Христо Стоичков откровен: Мястото на внуците ми е в България

Футболната легенда Христо Стоичков иска внуците му да са възпитани така, че един ден да живеят и работят в България.

Дъщерята на Желю Желев излекува щерка си от нарколепсия

"Моята дъщеря мина много дълъг път - седем години не получихме адекватна диагноза за Анна Луна. Лутахме се, но...

Още интересни публикации