вторник, август 9, 2022

Иван Костов скастри грубо кабинета „Борисов“: Перченето пред Скопие няма да даде резултат

Бившият премиер даде указания как да се действа на дипломатическия фронт

Последно

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов печели популярност, карайки се на съседските политици. Перченето на ВМРО няма да даде резултат. Така бившият премиер на България Иван Костов коментира усложняването на дипломатическите отношения между Скопие и София в интервю за радио „Дарик“.

Костов беше поканен да коментира темата, защото като министър-председател през 1997 г. заедно с колегата си Любчо Георгиевски подписаха в София Съвместна декларация, с която бе открита реална възможност за решаване на спорните проблеми и нормализацията на отношенията. Днес България поставя на Северна Македония редица условия, за да се съгласи Скопие да започне преговори за присъединяване към ЕС. И двете страни имат взаимни претенции за неизпълнение на договора за добросъседство, подписан през 2017 г.

Иван Костов разгроми кабинета на Бойко: Никой не ме чу, страната ни е на ръба

„Без да се преодолее говорът на омразата, без да има ясна ревизия на образователната система, без преодоляване на спорните въпроси, България няма да даде съгласие за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз“, обяви в парламента вчера вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов на изслушване по темата. На 17 ноември ще се проведе Съвет по общи въпроси на ЕС, на който трябва да се вземе решението за евентуалното начало на преговорите.

Костов препоръча България да засили дипломатическата си активност в ЕС с „ясни аргументи на основата на европейските принципи“ и даде за пример Дания и Норвегия и Естония и Финландия, които също имат обща история, но гражданите им се самоидентифицират като представители на различни нации.

Според бившия министър-председател „страните – членки на ЕС са в състояние да разберат, че проблемът е техен, защото не могат да приемат за член страна с такива огромни дефицити“ и зависимости, наследени от комунистическото минало в рамките на бивша Югославия. „Каквито и договори да се подпишат, в Македония няма да бъдат положени съответните усилия те да се изпълняват“, добави той.

Иван Костов с кърваво писмо: Дъщеря ми не е продавала сграда на ЕСО

Костов предложи вместо да спори по историята, България да настои за включването на преговорна глава, в която да бъдат записани условия, без изпълнението на които Северна Македония да не може да се присъедини към ЕС. Това по-думите му би било по-приемливо за настоящите политици в Скопие, а ще е и гаранция, че ще бъде спазвано който и да дойде на власт. „Така стана с нас – първо се поиска да се реформираме и след това да бъдем приети. Ние почти всичко изпълнихме, нещичко не изпълнихме и затова ни наблюдават вече 13 години“, припомни бившият премиер.

Най-нови

Късметче на деня за 8 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 8 август 2022 година Ако се колебаеш, най-добре поискай съвет от свой приятел. Понякога приятелите...

Седмичен хороскоп за 8 – 14 август 2022 година: Несигурност за Близнаците, рискове за Раците

Седмичен хороскоп за 8 - 14 август 2022 година ОвенОвните, женени и с деца, ще имат приятни задължения тази...

Ясно е за кои зодии всичко в живота е на шега

С ежедневните предизвикателства, суматохата и хаоса – не можем да отречем факта, че животът е труден! Докато преминават през ежедневните задължения на...

Лична драма: Безскрупулно измами две жени, сега ще си плати

Беше прекрасен есенен ден и възползвайки се от топлото време, със съпруга ми се разхождахме в града. Разговаряхме за дребни неща, планирахме...

Зуека се отпусна в Испания, стана неузнаваем (Снимка)

Зуека напусна България, установи се в Испания и явно начина му на живот там много му се отразява. Как точно - оставяме...

Още интересни публикации