сряда, март 22, 2023

Иван Костов скастри грубо кабинета „Борисов“: Перченето пред Скопие няма да даде резултат

Бившият премиер даде указания как да се действа на дипломатическия фронт

Последно

Разбра се причината защо Сашо Кадиев си тръгва от bTV

След 11 години в bTV Сашо Кадиев май е напът да си тръгне, защото му е трудно...

Зет като мед: Плевнелиев издържа тъщата

Зет мечта е президентът Росен Плевнелиев. Съпругът на Деси Банова се грижи изцяло за нейната майка Лиляна...

Румен Радев с важна новина за пенсиите и заплатите, засяга всички

Президентът Румен Радев определи като "абсолютни спекулации" слуховете за фалит на държавата. "Финансите на...

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов печели популярност, карайки се на съседските политици. Перченето на ВМРО няма да даде резултат. Така бившият премиер на България Иван Костов коментира усложняването на дипломатическите отношения между Скопие и София в интервю за радио „Дарик“.

Костов беше поканен да коментира темата, защото като министър-председател през 1997 г. заедно с колегата си Любчо Георгиевски подписаха в София Съвместна декларация, с която бе открита реална възможност за решаване на спорните проблеми и нормализацията на отношенията. Днес България поставя на Северна Македония редица условия, за да се съгласи Скопие да започне преговори за присъединяване към ЕС. И двете страни имат взаимни претенции за неизпълнение на договора за добросъседство, подписан през 2017 г.

Иван Костов разгроми кабинета на Бойко: Никой не ме чу, страната ни е на ръба

„Без да се преодолее говорът на омразата, без да има ясна ревизия на образователната система, без преодоляване на спорните въпроси, България няма да даде съгласие за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз“, обяви в парламента вчера вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов на изслушване по темата. На 17 ноември ще се проведе Съвет по общи въпроси на ЕС, на който трябва да се вземе решението за евентуалното начало на преговорите.

Костов препоръча България да засили дипломатическата си активност в ЕС с „ясни аргументи на основата на европейските принципи“ и даде за пример Дания и Норвегия и Естония и Финландия, които също имат обща история, но гражданите им се самоидентифицират като представители на различни нации.

Според бившия министър-председател „страните – членки на ЕС са в състояние да разберат, че проблемът е техен, защото не могат да приемат за член страна с такива огромни дефицити“ и зависимости, наследени от комунистическото минало в рамките на бивша Югославия. „Каквито и договори да се подпишат, в Македония няма да бъдат положени съответните усилия те да се изпълняват“, добави той.

Иван Костов с кърваво писмо: Дъщеря ми не е продавала сграда на ЕСО

Костов предложи вместо да спори по историята, България да настои за включването на преговорна глава, в която да бъдат записани условия, без изпълнението на които Северна Македония да не може да се присъедини към ЕС. Това по-думите му би било по-приемливо за настоящите политици в Скопие, а ще е и гаранция, че ще бъде спазвано който и да дойде на власт. „Така стана с нас – първо се поиска да се реформираме и след това да бъдем приети. Ние почти всичко изпълнихме, нещичко не изпълнихме и затова ни наблюдават вече 13 години“, припомни бившият премиер.

Най-нови

Зет като мед: Плевнелиев издържа тъщата

Зет мечта е президентът Росен Плевнелиев. Съпругът на Деси Банова се грижи изцяло за нейната майка Лиляна и не пести средства, за...

Румен Радев с важна новина за пенсиите и заплатите, засяга всички

Президентът Румен Радев определи като "абсолютни спекулации" слуховете за фалит на държавата. "Финансите на държавата са стабилни. Финансовото министерство...

Блага вест: Любима тв двойка чака бебе

Една от любимите тв двойки - Тина и Миро от "Един за друг", ще стават родителите. Щастливото семейство съобщи...

Вижте кога местим стрелките на часовника с час напред

На 26 март 2023 г. в 03:00 часа местно време се въвежда лятно часово време. Тогава часовниците се преместват...

Каква мръсотия написа Диана Димитрова на 15-годишната дъщеря на Юлиан Вергов

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство по сигнала на актрисата Диана Димитрова за престъпление от общ характер. „След внимателен...

Още интересни публикации