сряда, март 29, 2023

Иван Костов с кърваво писмо: Дъщеря ми не е продавала сграда на ЕСО

Командира не бил виновен за приватизацията и разпродажбата на активи за 30 милиарда лева

Последно

Късметче на деня за 29 март 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 29 март 2023 година Съдбата ти е подготвила изненада. Не...

Глория шокира с признания за бременността си

Глория рядко говори за личния си живот, камо ли да прави чак толкова болезнени признания. Изключението е...

Еленко Божков: САЩ и Франция ще изградят 4 ядрени блока в Козлодуй и Белене

Предстои окончателното подписване на т.нар. „фийд“ (инженерингов) договор за изграждането на два блока по технология AP 1000...

На мейла на сайта се получи писмо от Иван Костов, в което се казва:
Господин Главен редактор на в. „24 часа“,
Настоявам да публикувате настоящото опровержение на статията „Бареков разкрива как Мина Костова продала на ЕСО сграда на завишена цена“, публикувана на 1 септември 2020 година.
Първо. Дъщеря ми не е продавала сграда на ЕСО. Това се доказва с документи, които сте били длъжни да проверите.

Второ. Разпространявате фалшивия мит за това, че съм продал активи за 30 млрд. лева и съм обогатил олигарси. В книгата си „Свидетелства за прехода“ съм доказал, че:

  1. В процесът на приватизация нито съм бил продавач, нито купувач; Приватизирали са десетки публични институции и Агенцията за приватизация в чиито Надзор са участвали представители от всички парламентарни партии в 38 ОНС. Приватизирали са всички български правителства досега,
  2. Приватизирани са фирми/ предприятия, а не активи. За много от тях задълженията им бяха повече от стойността на активите;
  3. Доказал съм с документи и оценка, която е приета от предходното правителство на БСП и с която си служат Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и Националния статистически институт, че никога не е имало производствени активи в България на сума 30 млрд. днешни лева. Оценката е за 580 млн. деноминирани лева или US$ 8203.7.
  4. От тях между 1997 и 2001 година са приватизирани предприятия с активи на стойност US$ 2510.4 с пряк финансов ефект за US$ 2911.21 млн. или US$ 400.8 млн. повече от максималния очакван приход.

Възразявам с възмущение, че публикувате неистини за мен и семейството ми. Не знам, защо го правите след като съм излязъл от политиката преди 7 години. Журналистическата етика Ви задължава да потърсите позицията на другата страна, което не сте направили. Така вестникът и сайтът Ви стават рупори на невярна информация.“
Иван Костов

Публикуваме и статията, която разгневи Командира:

Бареков разкрива как Мина Костова продала на ЕСО сграда на завишена цена (Видео)

След антикорупционно разследване, водено от екип на сружението Антикорупционен фронт начело с бившия евродепутат Николай Бареков събра доказателства срещу дъщерята на някогашния премиер Иван Костов, за когото се твърди, че е приватизирал активи за повече от 30 милиарда лева и обогатил десетина български олигарси, съобщава еureporter.co.
Мина Костова, наричана Принцесата, е подозирана, че е получила помощ от политици, близки до баща й, от 5 различни правителства (3 от които на ГЕРБ), а също така от банкери и бизнесмени, за да продаде сграда на държавната енергийна компания на изкуствено раздута цена.

Най-скандалното, според информациите, било, че сградата на столичния булевард „Цар Борис“ била продадена на ЕСО без обществена поръчка на раздута цена, докато електроенергийният системен оператор ЕСО е бил във фактически фалит. Сградата е струвала на държавата повече от 5 милиона евро.
Във видеото, което публикува сайтът, се показват документи, които разкриват връзките на фамилията Костови от времето на СДС, през правителството на Тройната коалиция до трите кабинета на ГЕРБ в лицето на министрите на бизнесмена Иво Прокопиев, също от най-близкия кръг на Костов от зората на приватизацията. Бареков показва доказателства за обвързаности и сделки, осъществявани от дъщерята на Иван Костов – Мина, която става собственик на бизнес сградата, приютила днес ЕСО.

Мина Костова придобива терена през 2006 г., две години по-късно получава ипотека за 3,8 млн. евро и право на строеж на сградата от банката на бивш зам.-министър на кабинета „Костов“. Следва период, в който собственичката на сградата получава наем от фирми, свързани с банкера Цветан Василев. На едно от делата срещу него главният свидетел Бисер Лазов разказа как Цветан Василев лично обещал на Мина Костова, че ще напълни сградата с фирми, които да й плащат наем и изпълнил обещанието си.

Малката дъщеря на Костов е получавала редовно месечните си траншове до фалита на КТБ. Става въпрос за преводи от по 25 хил. лв. на месец, получавани от кредитирани от фалиралата банка фирми.
На 24 август 2016 сградата е закупена от ЕСО, сочи разследването. Сградата е придобита по времето на втория кабинет на ГЕРБ, но подписът е от министъра на Прокопиев – Трайчо Трайков, твърди Бареков. Той прави извода, че традицията в кабинетите на ГЕРБ да присъстват министри на Прокопиев, какъвто е целият икономически екип от първото правителство „Борисов“, е спазена и при втория кабинет.
Не се знае каква точно е цената на скъпата държавна покупка, но според разследването през същата 2016 г. разходите на ЕСО са скочили с 31 милиона лева спрямо предходната. „Ипотеката на имота е заличена, от което следва, че държавното предприятие е закупило сградата за огромна сума“, категоричен е Бареков.

„Това потвърждава факта, че енергийният сектор у нас е хранилка за партийни лобита още от мрачните времена на приватизацията на Иван Костов“, казва авторът на разследването. „Какво Ви спира да споменете имената на Костов и Прокопиев, като видни представители на българската олигархия и задкулисие“, пита Бареков, а въпросите му са адресирани специално до Христо Иванов и Антикорупционния фонд. Журналистът прави извода, че от въпросното НПО „очевидно разследват само неудобни на спонсора му лица, а мълчат за истинската мафия“.

„Тази сделка вреди на всички честни български данъкоплатци, а основните персонажи в нея да до болка познати – същите, които хранеха олигархичната мафиотска ламя на корупцията в нашата страна“, твърди Бареков през европейски журналист. „Олигарсите, които се обогатиха около Костовата приватизация и които дърпат юздите на задкулисната власт в последните 20 години“, уточни той.

Най-нови

Глория шокира с признания за бременността си

Глория рядко говори за личния си живот, камо ли да прави чак толкова болезнени признания. Изключението е налице, а примата на родния...

Еленко Божков: САЩ и Франция ще изградят 4 ядрени блока в Козлодуй и Белене

Предстои окончателното подписване на т.нар. „фийд“ (инженерингов) договор за изграждането на два блока по технология AP 1000 с американската ядрена компания „Уестингхаус“...

Посрещаме чудотворната десница на св. Георги в София

„Очаква се Негово светейшество патриарх Неофит да благослови донасянето на десницата на свети Георги, която се пази в църквата „Свети Георги“ в...

Виктор Николаев ходел с пистолет

Тв водещият от Нова тв Виктор Николаев призна в тв ефира, че по едно време се е движел въоръжен.

Актьорът Иван Джамбазов си отиде от мъка след самоубийството на сина му

На 90-годишна възраст миналия петък ни напусна големият български актьор Иван Джамбазов. Ветеранът от киното и театъра има повече...

Още интересни публикации