вторник, август 16, 2022

Играта загрубя: Японски милиардер дава на съд Рачков и Халваджиян

Ябълката на раздора е новият бизнес на комика и продуцента

Последно

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те...

До съд с японски милиардер може да стигнат Димитър Рачков и братята продуценти Маги и Джуди Халваджиян, пеше седмичникът „Уикенд”. Повод са евентуални проблеми около лиценза на новия им съвместен бизнес, прогнозираха юристи.

Продуцентите и известният комик са собственици на лъскаво кафене, което отвори врати неотдавна в един от столичните молове. Заведението се рекламира като място където „кафето е изкуство, култура и преживяване”. За целта се разчита на продукция от малки биологични ферми в Бразилия, Кения, Колумбия и Бразилия, за да гарантират отлично качество. В опит да осигурят уникално изживяване на своите клиенти, собствениците са заложили на впечатляващ минималистичен и футуристичен дизайн, като цялото заведение е в ослепително бял цвят.

Димитър Рачков асфалтира пътя до палата си с общински пари (Снимки)

Рачков и братя Халваджиян се похвалиха, че те са автори на идеята за заведението. Концепцията им за кафенето на бъдещето била изключително иновативна „и все още не особено позната не само в България, но и в цяла Европа”. Това им дава надежда, че могат да направят световна експанзия с революционната си идея. Плановете им са в скоро време да отворят цели 200 обекта. Впечатлени от кафенето, хора от цял свят вече ги засипвали с предложения да отворят заведения на франчайз. От Лондон, та до Дубай. Поне така се хвалят Халваджиян и Рачков в платена публикация.

„Жалко, че идеята не е оригинална, а копие на японската верига „Arabica”, която от няколко години насам се разпространи доста сериозно по света”, написа в коментар известен кафе експерт. Клиенти, посетили кафенето също отбелязаха, че интериорът, поднасянето на напитките и самата философия на заведението поразително прилича на японската верига. Подобни съвпадения трудно могат да бъдат случайни и поставят под съмнение претенциите на българските собственици за уникалността на идеята им, пише вестникът.

Още в края на миналата година Рачков и братята Халваджиян се похвалиха, че имат франчайз да отворят заведение от международната гурме кафе верига „Arabica”. Тримата регистрират и фирма „Глобал кофи”, а като съдружници са привлечени оперният певец и бизнесмен Роберт Сулпицио и музикантът Видин Андонов. Купуването на лиценз е обичайна практика с известни световни вериги ресторанти и заведения. Собственикът на марката дава право на всеки желаещ да отвори обект, като в замяна му се плаща твърда такса и процент от оборота.

Възмездие за прелюбодееца Халваджиян: Жена му роди от известен хирург

След сключване на договора, Рачков и братята Халваджиян започнаха да набират и персонал. В обявите изрично е посочено, че става дума за работа в заведение от световната кафе верига. Самият основател Кенет Шоджи също се похвали, че е намерил партньори в България. Японецът публикува и снимки с дизайна на бъдещото софийско кафене. Може би напълно случайно, но те поразително съвпадат с интериора на кафенето, открито от Рачков и партньорите му. Иначе сътрудничеството между Кенет Шоджи и родните му партньори продължава буквално до последния момент, според публикации на японеца във Фейсбук.

Малко преди откриването на самото кафене се оказва, че то ще работи под нова марка и с „уникална” концепция, измислена от българските собственици. Това съответно спестява на Рачков и Халваджиян плащането на процент към японския основател на веригата. Освен ако Кенет Шоджи не реши да си потърси правата в съда, заради изумителните прилики в двете заведения. Според хора от шоубизнеса това далеч не е изключено. Твърди се, че японецът е останал доста изненадан от появилото се под друга марка кафене и може да предяви претенции към тукашните автори на „уникалната” концепция.

Най-нови

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено съпричастни към проблемите на околните,...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те и началото на 70-те години...

Фолк звездата Камелия: Животът ми се преобърна с хастара навън

Любимката на няколко поколения фенове има пет албума зад гърба си. Тя е сред най-желаните изпълнители във водещите български клубове. Специално за...

Ваня Щерева откровена до болка: Разделих се с младото си гадже, беше поп-фолк любов

Ваня Щерева разкри в интервю пред Нова телевизия, че връзката й с младото гадже е приключила точно на Нова година и я...

Миролюба Бенатова в най-личната си изповед: Имала съм любови, каквито на хората не се случват и по веднъж

Решаваме да я снимаме на фона на нощния град, защото неведнъж сме виждали лъвската й грива да се подава с камера и...

Още интересни публикации