петък, януари 27, 2023

Игуменът на Църногорския манастир Никанор: Путин ще бъде поразен от Бога

Заедно с Лавров и Захарова излъгаха и ще се изправят пред Страшния съд

Последно

Билкарница: Лили Иванова цери болки в ставите и високо кръвно с кал

Примата на българската естрада Лили Иванова е особено педантична, когато става дума за здравословното й състояние.

Голямата любов на Ламбо се върна към живота

Втори живот живее известната полска актриса Барбара Брилска, която през 70-те години на миналия век изживя голяма...

Психарката от „Младост“ нападна нови две жени на пъпа на София

Жена е нападната в центъра на София от друга жена. Инцидентът става на кръстовището...

Архимандрит Никанор е игумен на Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“. В свой коментар в официалния сайт на обителта за започнатата от Владимир Путин война духовникът посочва, че да бъде шантажиран целият свят чрез заплахата от ядрена война е демонична постъпка, издаваща параноичен страх и безумна, сатанинска гордост. И че всеки, който дори само съчувства на ръката, каински вдигната за братоубийство, си навлича Божия гняв за вечно осъждане. Още за войната, Путин, осъждането, молитвите и полемиката за нов национален празник – четете в следващите редове. Архимандрит Никанор даде интервю за вестник „България днес“.

Ваше Високопреподобие, защо се случва трагедията в Украйна?
Най-дълбоката причина е отпадането на хората от Бога, както и начинът на живот в угода на собствените ни страсти и егоизъм. Оттам се губи Божията благодат, а тя е онази енергия, която създава и поддържа живота. Ако има хора, в които е Божията благодат, земята и животът ще пребъдат, ще има изобилие на всяко земно благо.

Зеленски би тревога: Ако падне Украйна, да се готвят балтийските държави

Но вместо това имаме братоубийствена война.
Православната църква в лицето на Вселенския патриарх, който е духовен лидер на православните хора от целия свят, както и Украинската православна църква, румънският патриарх и много други осъдиха тази агресия и посочиха, че знаят къде се намира Путин – в бункер около Кремъл. Призоваха за молитви за мир и за защитниците на своето отечество. Всички други, които говорят нещо друго, са безбожни разколници.

Можеше ли да се предотврати войната?
Да. Винаги може да се предотврати една трагедия, когато има разумни хора, които във всяко едно действие се ръководят от повелите на съвестта. Явно в този случай не е било така. В Евангелието е записано, че дяволът е открай лъжец и баща на лъжата. Едни лидери обявяваха докрай, че няма да нападнат съседна страна, след което я нападнаха. Те ще бъдат поразени. И Путин, и Лавров, и Захарова излъгаха.

Какво ще е тяхното наказание?
Най-страшното, което може да бъде за един човек! За тях е по-добре да не се бяха раждали, защото е страшно, когато човек попадне в ръцете на живия Бог. Ще умре и ще застане пред Страшния съд. Те са невярващи и не обръщат внимание, но ние, вярващите, знаем. Страшен е адът и той е завинаги. Войната ще премине, нашият живот също и ще отидем при нашите предци, които са минали вече земния си път. Но едно е да отидеш във вечността, която е живот в прохлада, любов и светлина. Съвсем друго е да попаднеш в пъкъла, където никога няма да има излизане от страшните мъки за грешниците, които не се покайват.

Какво да правим ние в този момент?
Длъжни сме да се молим. Разберете, всеки ден трябва да се молим – вкъщи, на работа, в църквата с Господи, помилуй.

Започна полемика и за 3 март заради кръвопролитията в Украйна – освободителка или окупатор е Русия и дали трябва да се помисли за нова дата за национален празник. На какво мнение сте?
Ние трябва да имаме благодарност и светла памет за княз Александър II и неговите и всички руски, украински, полски, финландски и румънски войни под негово командване, за да получи българският народ своята свобода. На тях сме благодарни поименно. На други не сме. Ако моят прадядо е взел 5 лв. от вашия прадядо, аз не съм ви длъжен. Длъжен е бил той. Както децата не отговарят за греховете на родителите си, така и днешното поколение не може да си присвоява заслуги на предишните. Още повече че държавата Русия, която се е сражавала тогава, изчезна преди 100 години. Не се е възстановявала и аз оттогава не виждам Руска империя, за да проявяваме абстрактни благодарности. Благодарността е конкретна към хората, които не са се занимавали с политика, а с това да се прекрати едно многовековно страдание и несправедливост. Това е 3 март! Полемиките имат основания, защото мнозина си присвояват чужди заслуги. Днешната федерация и предишният съюз не могат да си присвояват заслугата на унищожената от самите тях империя.

Кой би трябвало да е истинският български национален празник?
24 май! Категорично това трябва да е националният ни празник. Да си остане и 3 март като празник, разбира се, но националният да е 24 май. Говоря го отдавна и много преди тази война. Стига празниците да са свързвани все със страшни убийства. Дайте да имаме един духовен и светъл празник. От 24 май по-хубав няма! Какво ни запази през вековете? Нима ни запазиха копията и щиковете на нашите храбри български воини, които се изправяха срещу завоевателите? Не можаха да ни опазят, но българското слово ни опази. Нещо, за което са ни благодарни и другите народи, които пишат и четат с нашата писменост.

Ще направите ли официални постъпки?
Въздържал съм се да правя подобно нещо официално точно за да не се изтълкува като някаква проява на неблагодарност към днешна Русия. Мисля, че всичко трябва да се случи с консенсус и дълбоко осъзнаване. Датата 3 март не може и не трябва да се заличава, но дано въпросът да се повдига. Нека се знае, че не се прави в ущърб на сегашния национален празник. Както съботата е запазена в християнския календар като празник, но има неделя – по-голям празник. Неделята затъмнява съботата, но не я отменя. Така е и с 24 май – тази дата трябва да изгрее и да засенчи други не толкова значими дати.

Путин преди минути: Воюваме с нацисти и наемници, руските войници са герои

Най-нови

Голямата любов на Ламбо се върна към живота

Втори живот живее известната полска актриса Барбара Брилска, която през 70-те години на миналия век изживя голяма любов с българския си колега...

Психарката от „Младост“ нападна нови две жени на пъпа на София

Жена е нападната в центъра на София от друга жена. Инцидентът става на кръстовището между улиците “Георги Раковски” и...

Намериха мъртъв издирвания в Германия Златко

Намерили са мъртъв издирвания българин в Германия, пише GlasNews.bg, позовавайки се на близки на Златко Борисов. Тялото му е...

Мартина на Слави роди трето, живее в спартански условия

Майка за трети път е станала голямата любов на Слави Трифонов - Мартина Огнянова. Бившата танцьорка от балет „Магаданс“,...

Наследството на професор Чирков: Носеше лекарства от Германия на болни

Професор Александър Чирков днес би навършил 85 години. И сигурно с усмивка щеше да разказва, че е сбъднал мечтата на живота си...

Още интересни публикации