петък, октомври 7, 2022

Изхвърлете пастата за зъби, ако съдържа тези опасни съставки

Някои съставки в обичайните ежедневни продукти не са тествани

Последно

Късметче на деня за 7 октомври 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 7 октомври 2022 година "Недоверието към самите нас е причина...

Простотия в ЕС: Двама германци обиждаха грозно България и Румъния на дебата за Шенген

България и Румъния изпълняват всички критерии за присъединяване към Шенген. И то от цели 11 години.

Няма край: Чарлз ще чака за короната поне още 9 месеца

Близо месец след като се възкачи на трона, крал Чарлз III най-после има дата, на която официално...

Използвате ли паста за зъби всеки ден? Разбира се, че го правите! Но знаете ли какво има в тази тубичка с гел за зъбите? Ето каква е реалността. Някои съставки в обичайните ежедневни продукти не са тествани щателно. Тъй като пастата за зъби е основна част от ежедневната ни хигиена, важно е да знаете какво слагате в устата си, тъй като я използвате много често. Това е особено важно, ако имате деца, тъй като те са по-склонни да поглъщат паста за зъби, пишат от zdrave.to. И така, когато купувате паста за зъби, какви съставки трябва да избягвате?

Изкуствени багрила
Оцветителите в пастата за зъби я правят да изглежда цветна, но това не я класифицира като здравословна. Някои багрила се извличат от петролен или въглищен катран, съставки, свързани с различни видове рак. За да избегнете изкуствените оцветители, търсете естествените, като сок от цвекло на прах или куркума на прах, вместо да използвате тези химикали. За да разберете дали вашата паста за зъби съдържа изкуствени оцветители, проверете списъка със съставките за тези общи имена: FD&C или D&C, последвани от цвят и номер (например, FD&C Red №40, синьо 1 и 2, зелено 3, оранжево B, цитрусово червено 2, виолетово 2).

Диетаноламин
Диетаноламинът (DEA) е химикал, използван в много продукти, включително и в пасти за зъби. Това е нефтохимично производно, което понякога се добавя към продукти, като повърхностно активно вещество, емулгатор, пенообразуващ агент и сгъстител. Има го и в козметиката, шампоаните и сапуните. В пастата за зъби помага за предотвратяване натрупването на зъбен камък и намалява плаката, но има някои недостатъци. Американската дентална асоциация (ADA) също предлага да се избягва паста за зъби, съдържаща DEA, тъй като може да реагира с други съставки и да образува нитрозамини, които са токсични за хората. Възможно е диетаноламинът (DEA) да има канцерогенни ефекти и да причини алергични реакции, особено при хора с определени здравословни проблеми. Освен това има опасения, че това е хормонален разрушител.

Натриев лаурил сулфат
Натриевият лаурил сулфат (SLS) е повърхностно активно вещество – съединение, което подпомага смесването на вода и масло. Използва се и като разпенващ агент в някои продукти за лична хигиена, включително пасти за зъби, шампоани и сапуни. SLS е бил в центъра на много проучвания, които го свързват с дразнене на кожата и други здравословни проблеми, но все още се счита за безопасен от FDA, тъй като нито едно научно изследване не е установило ясно, че SLS причинява рак или други сериозни заболявания. Въпреки това тези две съставки са свързани с афти и други раздразнения в устата, така че е най-добре да ги избягвате, ако можете. Проф. д-р Георги Христов: Алергичната хрема и астма, предизвикани от определен алерген, са лечими

Триклозан
Триклозанът е антибактериален и противогъбичен агент, който някога е бил обичайна добавка към пастата за зъби. Освен това е хормонален разрушител и регистриран пестицид, който причинява безплодие и други проблеми при животните. Има също доказателства, че триклозанът нарушава чревния микробиом, здравите бактерии, които живеят в червата и помагат за поддържане на баланса. Администрацията по храните и лекарствата забрани триклозана в антибактериалните сапуни през 2016 г. и в пастите за зъби през 2019 г. Има още една причина да избягвате триклозан. Според Американската дентална асоциация (ADA) триклозанът може да причини възпаление на венците и езика и да промени нивото на рН в устата ви, което ще доведе до повишена чувствителност и сухота.

Титанов диоксид
Титановият диоксид е често срещана съставка в пастата за зъби. Използва се за избелване на зъбите и намаляване на натрупването на зъбен камък, но също така може да раздразни зъбите и венците ви. Освен това е честа съставка в слънцезащитните продукти и боите. Ако имате чувствителни зъби, избягвайте продукти, които съдържат титанов диоксид, известен още като титаний. Въпреки че няма категорични доказателства, че малки количества титанов диоксид могат да навредят, има известен дебат относно това колко безопасен е той. Най-проблемно е, ако имате чувствителни зъби.

Изкуствени подсладители
Въпреки че силната връзка между изкуствените подсладители и рака не е доказана, проучванията показват, че изкуствените подсладители могат да нарушат микробиома на червата. Така че, въпреки че могат да придадат приятен вкус на пастата за зъби, най-добре е да ги избягвате. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да започнете нова диета или да използвате каквито и да е средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Най-нови

Простотия в ЕС: Двама германци обиждаха грозно България и Румъния на дебата за Шенген

България и Румъния изпълняват всички критерии за присъединяване към Шенген. И то от цели 11 години. Това бе общата...

Няма край: Чарлз ще чака за короната поне още 9 месеца

Близо месец след като се възкачи на трона, крал Чарлз III най-после има дата, на която официално ще бъде коронясан.

Зрители изригнаха: Здравко от „Ритон“ не сваля фашисткото Z от врата си

Силната половинка от култовия соц дует "Ритон" - Здравко Желязков ядоса зрителите на Нова ТВ с излишна политическа демонстрация в новото шоу...

След шамара на изборите: Слави Трифонов се връща на екран

Слави Трифонов пусна видео във фейсбук, в което обявява, че се връща на екран. "Както и да е… това...

Путин се готви за евакуация: Мести Кабаева и близки роднини от Москва

Руският президент Владимир Путин се намира в бункер далеч от Москва и се готви да нанесе тактически ядрен удар.

Още интересни публикации