четвъртък, декември 1, 2022

Испански вестник вкара цар Симеон II в тъмна схема за милиони

Сакскобургготски изплува от разследване за парите на абдикиралия крал Хуан Карлос

Последно

Звезда от „Кошмари в кухнята“ загина в жестока катастрофа край Мездра

Стана ясно кой е загиналият в адската катастрофа на главен път Е-79 между Мездра и Ботевград.

Д-р Емилова страда по покойния си мъж

79-годишната диетоложка на звездите д-р Людмила Емилова не спира да тъжи по покойния си съпруг Димитър, който...

Късметче на деня за 1 декември 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 1 декември 2022 година "Не питайте за повишение на вашата...

Разследване на британските финансови институции на непрозрачен фонд с милиони евро в сметките извади на бял свят и името на бившия български премиер цар Симеон II, показва обширен материал в испанския в. „El Pais“.

Той е посочен като дарител на над 9 милиона долара, които са се влели във фонда на починалия испански историк и финансист Хоакин Ромеро Маура.

Въпросният е много близък довереник на абдикиралия крал на Испания Хуан Карлос I, който от 2014 г. живее в изгнание в ОАЕ заради обвинения във финансови машинации.

Хуан Карлос е изключително близък с цар Симеон II, с чието име е свързана най-голямата сума, която е преминала на сметките на въпросния фонд с инициалите на Хоакин Ромеро Моура – JRM Trust 2004.

Самият фонд тръгва с 14 923 604 евро, депозирани на името на Хоакин Ромеро Моура през 2004 г., като произходът на това богатство не е напълно изяснен.

Разследването на прокуратурата бе отложено, след като не бяха открити доказателства, свързващи JRM 2004 Trust с Хуан Карлос I, било като попечител, или като лице с възможността да се разпорежда с средствата.

Разследващите подчертаха, че бившият монарх никога не е бил бенефициент, нито има доказателства, че е получавал пари от него.

Състояние с неясен произход

Разследването не изясни откъде идват 14,9 милиона евро, освен факта, че тази сума е резултат от ликвидацията на други два фонда – Tartessos и Hereu.

Те са основани през 1995 и 1997 г. от Мануел Хайме де Прадо и Колон де Карвахал, друг близък приятел на Хуан Карлос I, сенатор по кралско назначение в първия Конгрес на Испания след прехода към демокрация в края на 70-те години.

Държавният глава тогава беше единственият бенефициент и на двата финансови инструмента.

„El Pais“ установи, че голяма част от състоянието идва от Nadine Limited, компания, базирана на Британските Вирджински острови и със сметка на името на Прадо в Chartered Bank.

По тази сметка получава дарения от неидентифицирани хора, които подкрепят Хуан Карлос I между 50-те и 70-те години на миналия век (той става крал през ноември 1975 г. по волята на умиращия диктатор Франко, който се надява младата кралска особа да продължи неговия авторитарен режим).

По-голямата част от средствата водят до дарение през 1999 г. от 9 милиона долара от Симеон Сакскобургготски – последния български цар Симеон II, в резултат на инвестиции в JP Morgan от Швейцария, отбелязва „El Pais“.

Целта на двата тръста е да подкрепят новия монарх Хуан Карлос I, ако той бъде свален от власт чрез държавен преврат, според техния администратор, британският гражданин Джон Руди.

Мистериозният трети бенефициент

Една от най-големите загадки е мистериозният трети бенефициент на JRM 2004 Trust в продължение на доста години. Името му така и не е изплувало досега.

Според писмо от 17 юли 2009 г., изпратено от Ромеро Маура до попечителите, този бенефициент ще излезе наяве само в случай на обстоятелства, които той определя като „смутни времена“.

Този трети бенефициент ще бъде бивш държавен глава (Симеон Сакскобургготски отговаря на този профил, като бивш премиер на България), който е загубил тази позиция в резултат на преврат или компрометиращи обстоятелства.

Това лице може да бъде монарх, но също и друг държавен служител, признат от либерална демократична конституция.

Писмото инструктира попечителите да се консултират с Ромеро Маура, относно самоличността на тази трета страна бенефициент и в случай на съмнение той предлага тази самоличност да бъде установена според критериите на по-голямата част от общественото мнение, изразени от редакторите на петте най-добри британски вестника.

Ромеро Маура настоя да бъдат заделени 10 милиона долара за тази евентуалност с мистериозния трети бенифициент.

Най-нови

Д-р Емилова страда по покойния си мъж

79-годишната диетоложка на звездите д-р Людмила Емилова не спира да тъжи по покойния си съпруг Димитър, който издъхна внезапно от инфаркт през...

Късметче на деня за 1 декември 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 1 декември 2022 година "Не питайте за повишение на вашата заплата, нова и по-вълнуваща работа...

Няма да опростят глоби за винетки в село до София: За 1 км жителите натрупали милиони

Националното толуправление няма намерение да опрости глоби за десетки милиони левове, които е наложило на жители на софийското село Пролеша.

Румен Радев: Оставянето на България извън Шенген не е в интерес на Европейския съюз

Оставянето на България извън Шенген не е в интерес на Европейския съюз. Това не допринася за общите усилия за...

Родители откриха отвлечената си преди 51 години дъщеря с ДНК тест

Семейство от тексаския град Форт Уърт откри отвлечената си преди 51 години дъщеря след ДНК тест, съобщи Би Би Си.

Още интересни публикации