вторник, август 16, 2022

Истинска треска: Българите масово обръщат парите си в злато

Изкупуваме и турски лири заради евтините стоки при комшиите

Последно

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те...

Все повече хора влагат част от парите си в злато. По време на пандемията и съществуващото геополитическо напрежение търсенето на инвестиционно злато при нас се е покачило с около 35% спрямо миналата година. Това заяви за „Труд“ Кирилка Епитропова, дилър в Tavex. “Най-често хората купуват инвестиционно злато за суми между 1000 лв. и 5000 лв. Към момента, златна монета с грамаж една тройунция е на цена 3320 лв. Наблюдава се засилен интерес и към по-малките кюлчета от 1 до 10 грама. Те са предпочитани от хора, който тепърва започват да заделят част от месечния си бюджет в злато, а също така и за подарък“, каза Кирилка Епитропова.

През последните месеци златото стабилно поскъпва и отново доказва статута си на сигурно убежище в бурни времена. Когато хората искат да инвестират парите си в злато е добре да се насочат към инвестиционните кюлчета и монети, съветват експертите от Tavex. Те са с по-висока проба злато от бижутата, които най-често са 14 карата. Освен това за инвестиционните кюлчета и монети специализираните компании обявяват ежедневни курсове за „продава“ и „купува“ с малък марж между тях.

Това означава, че ако имате нужда от пари може винаги да ги продадете. Златните бижута също може да бъдат продадени, но в цената им са включени изработка и ДДС – т.е. при покупката им от златар плащате по-висока цена от стойността на самото злато. А след това при обратното им изкупуване може да вземете само стойността на златото. Затова инвестиционните кюлчета и монети съхраняват по-добре стойността на парите и носят добра доходност при поскъпване на златото.

В сравнение с 2019 г., до момента не се наблюдава нарастване в обратното изкупуване на бижута от хората, а също и на инвестиционно злато, дори има лек спад по информация на Tavex, каза още Кирилка Епитропова. Това потвърждава, че все повече хора предпочитат да държат спестяванията си в злато, допълни тя. “От една страна, това показва, че повече хора управляват финансите си по-умело. По–информирани са и осъзнават смисъла да инвестират в злато. Но от друга страна са и хората, който предходни години са продали семейните бижута и вече не разполагат с такива”, каза Епитропова.

Изкупуваме и турски лири заради евтините стоки при комшиите

Има силен интерес към покупката на турски лири, който се наблюдаваше дори и преди южнта ни съседка да отвори границите си свободно за България в началото на септември, заяви още Кирилка Епитропова.
Това се дължи на няколко факта. От една страна е непрестанно падащата цена на турската лира, която към момента се равнява на 0,20 български лева. За сравнение, миналата година по същото време турската лира е била 0,31 лв., а на 10 ноември 2015 г. – 0,62 лв.

От друга страна са лесно достъпните, евтини и разнообразни стоки в Турция. Много хора пътуват до там с цел шопинг и екскурзия, а много ползват и медицински услуги. Оказва се, че с понижаването на курса на турската лира, много стоки в южната ни съседка са по-евтини, отколкото в България. А един от най-посещаваните градове за пазаруване от българите е Одрин.

Непрекъснато променящите се изисквания и условия за пътуване в днешно време оказват силно влияние на търговията с екзотични валути, използвани в далечни турстически дестинации. През лятото повечето хора предпочетоха да останат в България, което значително намали както търсенето, така и предлагането на такива валути. Все пак се срещаха не малко ентусиасти, решили да прескочат до Египет, в последните няколко седмици се вижда търсене на валутата на Обединените арабски емирства – дирхам, както и на украинска гривна, каза Кирилка Епитропова.

Относно използването на пари в брой има две тенденции, обясняват експертите. Едната е, че средностатистическият потребител пазарува по-често онлайн и се разплаща по този начин, дори можете да купите валута онлайн. От друга страна са хората с по-големи спестявания, които поради ниските банкови лихви предпочитат да инвестират парите си в друг актив, а често и да ги държат в брой в чуждестранна валута – евро, франк, долар, обясняват експертите.

Най-нови

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено съпричастни към проблемите на околните,...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те и началото на 70-те години...

Фолк звездата Камелия: Животът ми се преобърна с хастара навън

Любимката на няколко поколения фенове има пет албума зад гърба си. Тя е сред най-желаните изпълнители във водещите български клубове. Специално за...

Ваня Щерева откровена до болка: Разделих се с младото си гадже, беше поп-фолк любов

Ваня Щерева разкри в интервю пред Нова телевизия, че връзката й с младото гадже е приключила точно на Нова година и я...

Миролюба Бенатова в най-личната си изповед: Имала съм любови, каквито на хората не се случват и по веднъж

Решаваме да я снимаме на фона на нощния град, защото неведнъж сме виждали лъвската й грива да се подава с камера и...

Още интересни публикации