вторник, декември 5, 2023

Истинска треска: Българите масово обръщат парите си в злато

Изкупуваме и турски лири заради евтините стоки при комшиите

Последно

Васко Кръпката: През соца свирехме по мазетата и чакахме да пукне Бай Тошо

Той е вечният борец за свобода във всякакви времена. Духът му не търпи окови, истината му извира...

Иисусовата молитва: Спасява от дългове и безпаричие и променя съдбата

Искали ли сте някога да промените съдбата си? Вероятно мнозина биха отговорили утвърдително на този въпрос. Всеки...

Все повече хора влагат част от парите си в злато. По време на пандемията и съществуващото геополитическо напрежение търсенето на инвестиционно злато при нас се е покачило с около 35% спрямо миналата година. Това заяви за „Труд“ Кирилка Епитропова, дилър в Tavex. “Най-често хората купуват инвестиционно злато за суми между 1000 лв. и 5000 лв. Към момента, златна монета с грамаж една тройунция е на цена 3320 лв. Наблюдава се засилен интерес и към по-малките кюлчета от 1 до 10 грама. Те са предпочитани от хора, който тепърва започват да заделят част от месечния си бюджет в злато, а също така и за подарък“, каза Кирилка Епитропова.

През последните месеци златото стабилно поскъпва и отново доказва статута си на сигурно убежище в бурни времена. Когато хората искат да инвестират парите си в злато е добре да се насочат към инвестиционните кюлчета и монети, съветват експертите от Tavex. Те са с по-висока проба злато от бижутата, които най-често са 14 карата. Освен това за инвестиционните кюлчета и монети специализираните компании обявяват ежедневни курсове за „продава“ и „купува“ с малък марж между тях.

Това означава, че ако имате нужда от пари може винаги да ги продадете. Златните бижута също може да бъдат продадени, но в цената им са включени изработка и ДДС – т.е. при покупката им от златар плащате по-висока цена от стойността на самото злато. А след това при обратното им изкупуване може да вземете само стойността на златото. Затова инвестиционните кюлчета и монети съхраняват по-добре стойността на парите и носят добра доходност при поскъпване на златото.

В сравнение с 2019 г., до момента не се наблюдава нарастване в обратното изкупуване на бижута от хората, а също и на инвестиционно злато, дори има лек спад по информация на Tavex, каза още Кирилка Епитропова. Това потвърждава, че все повече хора предпочитат да държат спестяванията си в злато, допълни тя. “От една страна, това показва, че повече хора управляват финансите си по-умело. По–информирани са и осъзнават смисъла да инвестират в злато. Но от друга страна са и хората, който предходни години са продали семейните бижута и вече не разполагат с такива”, каза Епитропова.

Изкупуваме и турски лири заради евтините стоки при комшиите

Има силен интерес към покупката на турски лири, който се наблюдаваше дори и преди южнта ни съседка да отвори границите си свободно за България в началото на септември, заяви още Кирилка Епитропова.
Това се дължи на няколко факта. От една страна е непрестанно падащата цена на турската лира, която към момента се равнява на 0,20 български лева. За сравнение, миналата година по същото време турската лира е била 0,31 лв., а на 10 ноември 2015 г. – 0,62 лв.

От друга страна са лесно достъпните, евтини и разнообразни стоки в Турция. Много хора пътуват до там с цел шопинг и екскурзия, а много ползват и медицински услуги. Оказва се, че с понижаването на курса на турската лира, много стоки в южната ни съседка са по-евтини, отколкото в България. А един от най-посещаваните градове за пазаруване от българите е Одрин.

Непрекъснато променящите се изисквания и условия за пътуване в днешно време оказват силно влияние на търговията с екзотични валути, използвани в далечни турстически дестинации. През лятото повечето хора предпочетоха да останат в България, което значително намали както търсенето, така и предлагането на такива валути. Все пак се срещаха не малко ентусиасти, решили да прескочат до Египет, в последните няколко седмици се вижда търсене на валутата на Обединените арабски емирства – дирхам, както и на украинска гривна, каза Кирилка Епитропова.

Относно използването на пари в брой има две тенденции, обясняват експертите. Едната е, че средностатистическият потребител пазарува по-често онлайн и се разплаща по този начин, дори можете да купите валута онлайн. От друга страна са хората с по-големи спестявания, които поради ниските банкови лихви предпочитат да инвестират парите си в друг актив, а често и да ги държат в брой в чуждестранна валута – евро, франк, долар, обясняват експертите.

Най-нови

Късметче на деня за 5 декември 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 5 декември 2023 година През днешния ден ще ти се случат приятни случайни изненади. Може...

Иисусовата молитва: Спасява от дългове и безпаричие и променя съдбата

Искали ли сте някога да промените съдбата си? Вероятно мнозина биха отговорили утвърдително на този въпрос. Всеки от нас е бил изправен...

В Истанбул се пропукаха къщи след земетресенията, усетени и у нас

Нов природен катаклизъм разтревожи жителите на съседна Турция. Общо 13 вторични труса са регистрирани след земетресението с магнитуд 5,1...

Сашо Кадиев се връща на бял кон в БТВ: Става водещ на ново шоу

Старата любов ръжда не хваща. Това става ясно от плановете на БТВ. Актьорът Сашо Кадиев, който близо 12 години...

Спипаха пиян до козирката варненец, шофирал с 4,7 промила алкохол в кръвта

На нов печален рекорд станахме свидетели в края на календарната година. Той отново е свързан с войната по пътищата...

Още интересни публикации