неделя, декември 4, 2022

Истинска треска: Българите масово обръщат парите си в злато

Изкупуваме и турски лири заради евтините стоки при комшиите

Последно

Коментатор спомена забраненото от Ердоган име на Хакан Шукур, уволниха го на полувремето

Коментаторът на турската национална телевизия TRT Бакир Бакирчигил бе сменен на пулта на полувремето на мача от...

Лекарите спряха битката с рака на Пеле, Краля на футбола живее последните си дни

Краля на футбола Пеле може би живее последните дни от живота си. Той е...

Румен Радев тропна по масата: Наши граничари гинат за еврограницата, Марк Рюте е циничен

Президентът Румен Радев отправи едно от най-острите дипломатически послания, откакто е начело на "Дондуков" 2.

Все повече хора влагат част от парите си в злато. По време на пандемията и съществуващото геополитическо напрежение търсенето на инвестиционно злато при нас се е покачило с около 35% спрямо миналата година. Това заяви за „Труд“ Кирилка Епитропова, дилър в Tavex. “Най-често хората купуват инвестиционно злато за суми между 1000 лв. и 5000 лв. Към момента, златна монета с грамаж една тройунция е на цена 3320 лв. Наблюдава се засилен интерес и към по-малките кюлчета от 1 до 10 грама. Те са предпочитани от хора, който тепърва започват да заделят част от месечния си бюджет в злато, а също така и за подарък“, каза Кирилка Епитропова.

През последните месеци златото стабилно поскъпва и отново доказва статута си на сигурно убежище в бурни времена. Когато хората искат да инвестират парите си в злато е добре да се насочат към инвестиционните кюлчета и монети, съветват експертите от Tavex. Те са с по-висока проба злато от бижутата, които най-често са 14 карата. Освен това за инвестиционните кюлчета и монети специализираните компании обявяват ежедневни курсове за „продава“ и „купува“ с малък марж между тях.

Това означава, че ако имате нужда от пари може винаги да ги продадете. Златните бижута също може да бъдат продадени, но в цената им са включени изработка и ДДС – т.е. при покупката им от златар плащате по-висока цена от стойността на самото злато. А след това при обратното им изкупуване може да вземете само стойността на златото. Затова инвестиционните кюлчета и монети съхраняват по-добре стойността на парите и носят добра доходност при поскъпване на златото.

В сравнение с 2019 г., до момента не се наблюдава нарастване в обратното изкупуване на бижута от хората, а също и на инвестиционно злато, дори има лек спад по информация на Tavex, каза още Кирилка Епитропова. Това потвърждава, че все повече хора предпочитат да държат спестяванията си в злато, допълни тя. “От една страна, това показва, че повече хора управляват финансите си по-умело. По–информирани са и осъзнават смисъла да инвестират в злато. Но от друга страна са и хората, който предходни години са продали семейните бижута и вече не разполагат с такива”, каза Епитропова.

Изкупуваме и турски лири заради евтините стоки при комшиите

Има силен интерес към покупката на турски лири, който се наблюдаваше дори и преди южнта ни съседка да отвори границите си свободно за България в началото на септември, заяви още Кирилка Епитропова.
Това се дължи на няколко факта. От една страна е непрестанно падащата цена на турската лира, която към момента се равнява на 0,20 български лева. За сравнение, миналата година по същото време турската лира е била 0,31 лв., а на 10 ноември 2015 г. – 0,62 лв.

От друга страна са лесно достъпните, евтини и разнообразни стоки в Турция. Много хора пътуват до там с цел шопинг и екскурзия, а много ползват и медицински услуги. Оказва се, че с понижаването на курса на турската лира, много стоки в южната ни съседка са по-евтини, отколкото в България. А един от най-посещаваните градове за пазаруване от българите е Одрин.

Непрекъснато променящите се изисквания и условия за пътуване в днешно време оказват силно влияние на търговията с екзотични валути, използвани в далечни турстически дестинации. През лятото повечето хора предпочетоха да останат в България, което значително намали както търсенето, така и предлагането на такива валути. Все пак се срещаха не малко ентусиасти, решили да прескочат до Египет, в последните няколко седмици се вижда търсене на валутата на Обединените арабски емирства – дирхам, както и на украинска гривна, каза Кирилка Епитропова.

Относно използването на пари в брой има две тенденции, обясняват експертите. Едната е, че средностатистическият потребител пазарува по-често онлайн и се разплаща по този начин, дори можете да купите валута онлайн. От друга страна са хората с по-големи спестявания, които поради ниските банкови лихви предпочитат да инвестират парите си в друг актив, а често и да ги държат в брой в чуждестранна валута – евро, франк, долар, обясняват експертите.

Най-нови

Лекарите спряха битката с рака на Пеле, Краля на футбола живее последните си дни

Краля на футбола Пеле може би живее последните дни от живота си. Той е бил преместен в отделението за...

Румен Радев тропна по масата: Наши граничари гинат за еврограницата, Марк Рюте е циничен

Президентът Румен Радев отправи едно от най-острите дипломатически послания, откакто е начело на "Дондуков" 2. В коментар заради решението...

6 зодии ще намерят щастието през декември

РАКТова е вашият шанс да влезете в собствената си емоционална сила. Вие сте воден знак, което означава, че сте надарени с изострено...

С тази молитва на Духа ще забравим несгодите

Една изключително силна молитва на Духа:„Господи, Боже наш, да дойде Твоят благ Дух и да обгърне нашия дух в Своите обятия. Да...

Деси Цонева скандализира с интимни признания (Снимки)

На Деси Цонева й доскуча и направи такава мощна серия от интимни признания, които нагорещиха до червено последователите й в социалните мрежи....

Още интересни публикации