четвъртък, септември 28, 2023

Как да подредим продуктите в хладилника, за да са по-трайни и свежи

Ако слагате храната на правилното място, драстично ще намалите риска да се развали

Последно

В Русия нарекоха легендата Исинбаева „западна марионетка“

Подобно на казуса със Сергей Бубка в Украйна, Русия също е на път да зачеркне завинаги световната...

Антон Хекимян: Аз съм човекът, задавал най-неудобните въпроси на Бойко Борисов

"В момента отношенията ми с Бойко Борисов са професионални, каквито са били и през годините.

Любен Дилов-син: Поколението, което вече не бърка Гугъл с Гогол не знае, че…

Гугъл на 25 години! Но все още, колкото и да пише бабата в търсачката...

На никого не му е приятно да изхвърля развалени продукти, които е могъл да сготви. За да не се налага да го правите, трябва да знаете как да ги съхранявате правилно в хладилника си. Обикновено той има 3 рафта, като на вратата му също има място основно за сокове, кетчуп и майонеза, отворени буркани и бутилки вода, които искате да охладите. Запомнете, че това е най-топлото място в хладилника и не трябва да поставяте там продукти с чувствителен срок на годност като прясно мляко и яйца, съветва 24 часа. Ако слагате храната на правилното място, драстично ще намалите риска да се развали, преди да я опитате.

Снимки pixabay.com

Месо и риба

Подходящ за тях е третият рафт. Идеалната температура за съхранението им е около минус 2 градуса. Ако сте използвали само половината от пакета месо или риба, а остатъка сте оставили за след 1-2 дни, няма смисъл да ги замразявате, защото ще изгубят голяма част от вкусовите си качества. Вместо това го увийте много добре във фолио и след това – в найлонова торбичка. Така ще ги предпазите от влиянието на вредни бактерии, които водят до развалянето им.

Млечни продукти

За различните млечни продукти има специфични начини на съхранение. Много хора държат прясното мляко на вратата на хладилника, което не е правилно. Най-подходящото място е до месото – на третия рафт. Интересен факт е, че е по-полезно да купувате прясно мляко в пластмасова бутилка, а не в картонена опаковка. Причината е, че по втората е по-вероятно да плъзнат бактерии, които с консумацията да влязат в организма ви.

Изварата, киселото мляко и заквасената сметана също се съхраняват на третия рафт. Когато ги донесете вкъщи от магазина, директно ги поставете в хладилника. Ако се наложи да ги използвате, изсипете цялото им съдържание в чиния. Остане ли част от него, покрийте съда със стреч фолио. По този начин ще забавите процеса на ферментация.

Остатъци от храна и зелени салати

Първите два рафта от хладилника са основно за остатъците от храна и зелените салати. Независимо какво сте приготвили, едва ли е възможно с точност да изчислите кой колко ще изяде от него. Затова вероятно приготвяте повече от необходимото. Остатъците не е нужно да изхвърляте, защото утре няма да имат същия вкус. Важно е да изчакате да изстинат напълно, иначе заради кондензацията ще станат на каша. Ако в останките има месо, може да го отделите, за да го използвате в друго ястие – боб, леща и т.н. Разбира се, не ги оставяйте така прекалено дълго. Препоръчително е да ги консумирате до 3-4 дни, защото наистина ще изгубят вкуса си.

Зелените листни зеленчуци не се оставят на долните рафтове, защото там е по-студено, а тяхното съдържание е основно вода. Ако замръзнат, няма да стават за ядене. При зелените салати е препоръчително да измиете всеки лист, да го оставите да изсъхне и да го сложите в готварски плик, който да затворите добре. По този начин ще ограничите досега им с влагата във въздуха, която води до развалянето им.

Гъби

Пресните гъби съхранявайте заедно в хартиен плик. Той хем ще абсорбира влагата от въздуха, хем ще им осигури достъп до кислород.

Моркови

Преди да сложите морковите в хладилника си, отрежете върха им,където се е намирала зеленината. Ако не го направите, много по-лесно ще се развалят.

Най-нови

Антон Хекимян: Аз съм човекът, задавал най-неудобните въпроси на Бойко Борисов

"В момента отношенията ми с Бойко Борисов са професионални, каквито са били и през годините. Възнамерявам да действам по...

Любен Дилов-син: Поколението, което вече не бърка Гугъл с Гогол не знае, че…

Гугъл на 25 години! Но все още, колкото и да пише бабата в търсачката „къде е дистанционното за телевизора”,...

Хилари Клинтън се заяде с Путин за НАТО: Жалко, Владимир, сам си го предизвика

Бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън се заяде вчера с руския президент Владимир Путин във връзка с разширяването на НАТО, като...

Късметче на деня за 28 септември 2023-а: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 28 септември 2023 година "Ще имате голям късмет с каквото и да се захванете, днес...

Прочут лекар: Само заешкото месо не е токсично

Все повече хора по света се опитват да ограничат консумацията ма месо, тъй като се притесняват, че то е пълно с токсини...

Още интересни публикации