сряда, август 17, 2022

Как да подредим продуктите в хладилника, за да са по-трайни и свежи

Ако слагате храната на правилното място, драстично ще намалите риска да се развали

Последно

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те...

На никого не му е приятно да изхвърля развалени продукти, които е могъл да сготви. За да не се налага да го правите, трябва да знаете как да ги съхранявате правилно в хладилника си. Обикновено той има 3 рафта, като на вратата му също има място основно за сокове, кетчуп и майонеза, отворени буркани и бутилки вода, които искате да охладите. Запомнете, че това е най-топлото място в хладилника и не трябва да поставяте там продукти с чувствителен срок на годност като прясно мляко и яйца, съветва 24 часа. Ако слагате храната на правилното място, драстично ще намалите риска да се развали, преди да я опитате.

Снимки pixabay.com

Месо и риба

Подходящ за тях е третият рафт. Идеалната температура за съхранението им е около минус 2 градуса. Ако сте използвали само половината от пакета месо или риба, а остатъка сте оставили за след 1-2 дни, няма смисъл да ги замразявате, защото ще изгубят голяма част от вкусовите си качества. Вместо това го увийте много добре във фолио и след това – в найлонова торбичка. Така ще ги предпазите от влиянието на вредни бактерии, които водят до развалянето им.

Млечни продукти

За различните млечни продукти има специфични начини на съхранение. Много хора държат прясното мляко на вратата на хладилника, което не е правилно. Най-подходящото място е до месото – на третия рафт. Интересен факт е, че е по-полезно да купувате прясно мляко в пластмасова бутилка, а не в картонена опаковка. Причината е, че по втората е по-вероятно да плъзнат бактерии, които с консумацията да влязат в организма ви.

Изварата, киселото мляко и заквасената сметана също се съхраняват на третия рафт. Когато ги донесете вкъщи от магазина, директно ги поставете в хладилника. Ако се наложи да ги използвате, изсипете цялото им съдържание в чиния. Остане ли част от него, покрийте съда със стреч фолио. По този начин ще забавите процеса на ферментация.

Остатъци от храна и зелени салати

Първите два рафта от хладилника са основно за остатъците от храна и зелените салати. Независимо какво сте приготвили, едва ли е възможно с точност да изчислите кой колко ще изяде от него. Затова вероятно приготвяте повече от необходимото. Остатъците не е нужно да изхвърляте, защото утре няма да имат същия вкус. Важно е да изчакате да изстинат напълно, иначе заради кондензацията ще станат на каша. Ако в останките има месо, може да го отделите, за да го използвате в друго ястие – боб, леща и т.н. Разбира се, не ги оставяйте така прекалено дълго. Препоръчително е да ги консумирате до 3-4 дни, защото наистина ще изгубят вкуса си.

Зелените листни зеленчуци не се оставят на долните рафтове, защото там е по-студено, а тяхното съдържание е основно вода. Ако замръзнат, няма да стават за ядене. При зелените салати е препоръчително да измиете всеки лист, да го оставите да изсъхне и да го сложите в готварски плик, който да затворите добре. По този начин ще ограничите досега им с влагата във въздуха, която води до развалянето им.

Гъби

Пресните гъби съхранявайте заедно в хартиен плик. Той хем ще абсорбира влагата от въздуха, хем ще им осигури достъп до кислород.

Моркови

Преди да сложите морковите в хладилника си, отрежете върха им,където се е намирала зеленината. Ако не го направите, много по-лесно ще се развалят.

Най-нови

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено съпричастни към проблемите на околните,...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те и началото на 70-те години...

Фолк звездата Камелия: Животът ми се преобърна с хастара навън

Любимката на няколко поколения фенове има пет албума зад гърба си. Тя е сред най-желаните изпълнители във водещите български клубове. Специално за...

Ваня Щерева откровена до болка: Разделих се с младото си гадже, беше поп-фолк любов

Ваня Щерева разкри в интервю пред Нова телевизия, че връзката й с младото гадже е приключила точно на Нова година и я...

Миролюба Бенатова в най-личната си изповед: Имала съм любови, каквито на хората не се случват и по веднъж

Решаваме да я снимаме на фона на нощния град, защото неведнъж сме виждали лъвската й грива да се подава с камера и...

Още интересни публикации