събота, декември 3, 2022

Как да подредим продуктите в хладилника, за да са по-трайни и свежи

Ако слагате храната на правилното място, драстично ще намалите риска да се развали

Последно

Коментатор спомена забраненото от Ердоган име на Хакан Шукур, уволниха го на полувремето

Коментаторът на турската национална телевизия TRT Бакир Бакирчигил бе сменен на пулта на полувремето на мача от...

Лекарите спряха битката с рака на Пеле, Краля на футбола живее последните си дни

Краля на футбола Пеле може би живее последните дни от живота си. Той е...

Румен Радев тропна по масата: Наши граничари гинат за еврограницата, Марк Рюте е циничен

Президентът Румен Радев отправи едно от най-острите дипломатически послания, откакто е начело на "Дондуков" 2.

На никого не му е приятно да изхвърля развалени продукти, които е могъл да сготви. За да не се налага да го правите, трябва да знаете как да ги съхранявате правилно в хладилника си. Обикновено той има 3 рафта, като на вратата му също има място основно за сокове, кетчуп и майонеза, отворени буркани и бутилки вода, които искате да охладите. Запомнете, че това е най-топлото място в хладилника и не трябва да поставяте там продукти с чувствителен срок на годност като прясно мляко и яйца, съветва 24 часа. Ако слагате храната на правилното място, драстично ще намалите риска да се развали, преди да я опитате.

Снимки pixabay.com

Месо и риба

Подходящ за тях е третият рафт. Идеалната температура за съхранението им е около минус 2 градуса. Ако сте използвали само половината от пакета месо или риба, а остатъка сте оставили за след 1-2 дни, няма смисъл да ги замразявате, защото ще изгубят голяма част от вкусовите си качества. Вместо това го увийте много добре във фолио и след това – в найлонова торбичка. Така ще ги предпазите от влиянието на вредни бактерии, които водят до развалянето им.

Млечни продукти

За различните млечни продукти има специфични начини на съхранение. Много хора държат прясното мляко на вратата на хладилника, което не е правилно. Най-подходящото място е до месото – на третия рафт. Интересен факт е, че е по-полезно да купувате прясно мляко в пластмасова бутилка, а не в картонена опаковка. Причината е, че по втората е по-вероятно да плъзнат бактерии, които с консумацията да влязат в организма ви.

Изварата, киселото мляко и заквасената сметана също се съхраняват на третия рафт. Когато ги донесете вкъщи от магазина, директно ги поставете в хладилника. Ако се наложи да ги използвате, изсипете цялото им съдържание в чиния. Остане ли част от него, покрийте съда със стреч фолио. По този начин ще забавите процеса на ферментация.

Остатъци от храна и зелени салати

Първите два рафта от хладилника са основно за остатъците от храна и зелените салати. Независимо какво сте приготвили, едва ли е възможно с точност да изчислите кой колко ще изяде от него. Затова вероятно приготвяте повече от необходимото. Остатъците не е нужно да изхвърляте, защото утре няма да имат същия вкус. Важно е да изчакате да изстинат напълно, иначе заради кондензацията ще станат на каша. Ако в останките има месо, може да го отделите, за да го използвате в друго ястие – боб, леща и т.н. Разбира се, не ги оставяйте така прекалено дълго. Препоръчително е да ги консумирате до 3-4 дни, защото наистина ще изгубят вкуса си.

Зелените листни зеленчуци не се оставят на долните рафтове, защото там е по-студено, а тяхното съдържание е основно вода. Ако замръзнат, няма да стават за ядене. При зелените салати е препоръчително да измиете всеки лист, да го оставите да изсъхне и да го сложите в готварски плик, който да затворите добре. По този начин ще ограничите досега им с влагата във въздуха, която води до развалянето им.

Гъби

Пресните гъби съхранявайте заедно в хартиен плик. Той хем ще абсорбира влагата от въздуха, хем ще им осигури достъп до кислород.

Моркови

Преди да сложите морковите в хладилника си, отрежете върха им,където се е намирала зеленината. Ако не го направите, много по-лесно ще се развалят.

Най-нови

Лекарите спряха битката с рака на Пеле, Краля на футбола живее последните си дни

Краля на футбола Пеле може би живее последните дни от живота си. Той е бил преместен в отделението за...

Румен Радев тропна по масата: Наши граничари гинат за еврограницата, Марк Рюте е циничен

Президентът Румен Радев отправи едно от най-острите дипломатически послания, откакто е начело на "Дондуков" 2. В коментар заради решението...

6 зодии ще намерят щастието през декември

РАКТова е вашият шанс да влезете в собствената си емоционална сила. Вие сте воден знак, което означава, че сте надарени с изострено...

С тази молитва на Духа ще забравим несгодите

Една изключително силна молитва на Духа:„Господи, Боже наш, да дойде Твоят благ Дух и да обгърне нашия дух в Своите обятия. Да...

Деси Цонева скандализира с интимни признания (Снимки)

На Деси Цонева й доскуча и направи такава мощна серия от интимни признания, които нагорещиха до червено последователите й в социалните мрежи....

Още интересни публикации