четвъртък, август 18, 2022

Кирил Петков подпука Радев: Ще върне „Газпром“ и ще спре оръжието за Украйна

Проруското влияние в България и интересите на корумпирани среди обединха сили

Последно

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те...

Служебен кабинет, назначен от Румен Радев, може бързо да сключи сделка с „Газпром“ и България да се съгласи да плаща в рубли за газ, както и да се държи по-предпазливо в опозицията си срещу войната.

Това казва в интервю за „Гардиън“ премиерът Кирил Петков. Разговорът е воден преди вота на недоверие, с който кабинетът на Кирил Петков бе свален от власт в сряда, уточнява авторът на интервюто Андрю Рот.

Кирил Петков: Ще се предложим за правителство в същия вариант с някои нови министри

„Страхувам се, че България ще стане много по-плаха, мека държава по отношение на реториката срещу войната и че част от нашия износ за Полша ще бъде рязко намален. Опасявам се, че силната позиция на ниво Европейската комисия и Европейския съвет ще се превърне в много повече в увъртане, отколкото в силен глас срещу Русия“, казва още Кирил Петков.

Тази промяна в политиката не е сигурна, тъй като повечето от неговата коалиция изразиха подкрепа за предоставяне на оръжие и друга военно-техническа подкрепа за Украйна, допълва авторът в „Гардиън“. Разминаването по отношение на войната са противопоставили Петков срещу президента Румен Радев, който британския вестник описва като „пенсиониран генерал и командир от военната авиация, който е казвал, че доставките на

В интервюто Петков казал, че двамата са заели противоположни позиции и за отказа да се приеме искането на „Газпром“ газовите доставки да се плащат в рубли, довел до спирането им в края на април. И Радев бил „много силно против“ доставките на оръжие за Украйна през трети страни. „А ние много силно подкрепяхме това“, допълва премиерът.

Той споделя още в интервюто убеждението си, че руската пропаганда е създала силен стимул за политици като Радев да залагат на неутралитет, „казвайки, че вярва, че 20% от българите подкрепят Русия във войната и други 60% „не искат да се заема категорична позиция“ за инвазията“.

Кирил Петков: Не знаехме дали Слави е луд или е 100% корумпиран

„И може би президентът просто гледа популистките гледни точки. Личните му възгледи може би съвпадат с тях и той не усеща нуждата, която ние изпитваме, да се заеме лидерска позиция по тези въпроси и да бъдем в един глас с членовете на ЕС и да сме силни като съюзник в НАТО, какъвто можем да бъдем“, обяснява Петков.

Русия наистина иска да свали това правителство, защото знаят, че ако не играеш с тях, тогава падат правителства. Това би било ярък пример за това как стратегията за разнообразяване доставчиците на газ не върши работа. И един по-слаб глас срещу тях по повод санкциите и подкрепата за украинците е нещо, което те биха предпочели.“ Петков казва в разговора, че войната допълнително е поляризирала обществото и политическата класа в България.

„Тя действително много ясно показа кой на чия страна е. Но за съжаление за правителството тя създаде още и още нестабилност, тъй като трябва да се взимат тежки решения.“ Според премиера проруското влияние в България и интересите на корумпирани среди в страната са обединили сили, за да свалят правителството му. Вътрешната криза означава, че сега България рискува да се завърне към „традиционната си роля на мека държава“, що се отнася до критиките към Русия, допълва Петков.

Най-нови

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено съпричастни към проблемите на околните,...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те и началото на 70-те години...

Фолк звездата Камелия: Животът ми се преобърна с хастара навън

Любимката на няколко поколения фенове има пет албума зад гърба си. Тя е сред най-желаните изпълнители във водещите български клубове. Специално за...

Ваня Щерева откровена до болка: Разделих се с младото си гадже, беше поп-фолк любов

Ваня Щерева разкри в интервю пред Нова телевизия, че връзката й с младото гадже е приключила точно на Нова година и я...

Миролюба Бенатова в най-личната си изповед: Имала съм любови, каквито на хората не се случват и по веднъж

Решаваме да я снимаме на фона на нощния град, защото неведнъж сме виждали лъвската й грива да се подава с камера и...

Още интересни публикации