петък, септември 29, 2023

КНСБ скочи на реформите: Пенсиите да се вдигнат през стажа, а не с 5 на сто по швейцарското правило

Работодателите недоволни, че и догодина ще плащат болнични на служителите си

Последно

Късметче на деня за 29 септември 2023-а: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 29 септември 2023 година "Има ли по-голямо щастие от това…...

Нови разкрития за дрогирания шофьор, убил Стела н а АМ „Тракия“

Пет от глобите на шофьора от АМ "Тракия" са за превишена скорост на стойност 1100 лева, съобщава...

Синоптикът Петър Янков: Първият сняг може да се очаква след около 10 дни

Синоптикът Петър Янков съобщи, че температурите в края на септември ще бъдат между 25 и 28-29 градуса.

Нито синдикатите, нито бизнесът харесват предложения от правителството осигурителен бюджет, показа проучване на “24 часа”. От 1 януари минималната пенсия да стане 300 лв., таванът да е 1440 лв., а останалите да се вдигнат с 5% от 1 юли, предвижда проектът.
“Вдигането трябва да става през тежестта на година осигурителен стаж, това е принципна позиция на КНСБ. Първо предложихме тежестта да се качи от 1,2 на 1,3. Дадохме и втори вариант – да се направи осъвременяване по швейцарското правило, но най-ниските пенсии да се осъвременят с 10%, по изключение, а останалите с 5%”, каза Ася Гонева от КНСБ. Синдикатът ще приеме позиция по проектобюджета във вторник, уточни тя.

КНСБ иска да разбере и как е изчислена помощта с ваучер от 120 лв. за хората с пенсии от 300,01 до 369 лв. Не било ясно и как се раздават ваучери на 340 хил. души, добави Гонева. Нямаме представа как са изчислени тези 120 лв. Ще настояваме да разберем, как се стигнало до тази сума, както и защо не са 180 лв., например“, отбеляза още Гонева. Тя е притеснена и от факта, че няма яснота как ще се раздадат ваучери на 340 хил. човека. Това е нещо, което не мога да си представя как ще изглежда практически, още по-малко мога да си представя къде хора ще похарчат тези ваучери, които живеят в села, паланки, малки градове. Не всички магазини приемат ваучери, за да се предлагат продукти“, обясни един от евентуалните проблеми Гонева. Синдикатът ще настоява тези пари да се дават през НОИ, заедно с пенсиите, за да е по-лесно и удобно за хората.

Догодина минималното обезщетение за безработица ще е 12 лв. Ние отново ще поискаме то да стане 17 лв., защото твърде много изостава от минималната заплата. Изведнъж ще се озовем в същата ситуация с минималната пенсия- вместо да я вдигаме често с малки стъпки, изведнъж трябва да я вдигнем с 20%. Това струва по-скъпо, а хората са впечатляват, че за най-ниските пенсии се дават повече пари, обясни Гонева. Според нея скокът на минималната пенсия от 1 януари е положително решение. Приветстваме и малката крачка, която се прави за вдигането на тавана на 1440 лв.

От години синдикатът настоява да се вдигне и обезщетението за майчинството през втората година, като съотношението с минималната заплата трябва да достигне нивата си от пред години, или поне 420 лв. И догодина то отново е замразено на 380 лв. Според синдикатът и през следващата година трябва да се запази нарастването на минималния размер на обезщетението за безработица, който за три месеца от 1 октомври се удължи от 4 на 7 месеца.
От КНСБ искат да се предвидят и средства за 60/40 до края на годината, защото сега в бюджета на ДОО има предвидени 300 млн. лв. Причината е, че по инструмента SURE дава изгоден заем от 510 млн. евро.

Вдигането на тавана на 1440 лв., без да се увеличава максималният осигурителен доход, е едно от двете положителни неща в проектобюджета според шефа на АИКБ Васил Велев. А другото е, че имало 300 млн. лв. за мярката 60/40.
Бизнесът обаче е недоволен, че и през 2021 г. ще плаща първите 3 дни от болничните. Тази масова практика за корупция чрез кражбите с болнични листа отново е за сметка на изрядните хора.

„Искам да обърна внимание, че само с половината от 398 млн. лв., които ще се отделят за плащане на детски, включително на заможни семейства, може да се реши този проблем. Така вторият и третият ден можеха отново да се плащат от НОИ, както бе преди 10 г. Това щеше да струва 200 млн. лв.“, обясни още той. Велев иска и премахване на минималната пенсия, а не вдигането й на 300 лв. Бизнесът не приема и увеличението на минималната заплата на 650 лв. Според тях през следващата година тя трябва да остане замразена, защо се намираме в период на икономическа криза и спад на БВП.

Настояват да бъде намалена и редукцията на пенсиите от първия стълб за хората, които се осигуряват и във втория. Намалението на първата пенсия не трябва да бъде повече от 5-6%, а в момента е 20%. Недостатък според работодателите било и че не се предлага реформа на инвалидните пенсии. Освен това проблем и е по големият дефицит в НОИ, който през тази година ще достигне 42%. Според тях увеличението на пенсиите може да стане за сметка на съкращаването на други разходи, като тези за отбрана и сигурност.

Най-нови

Нови разкрития за дрогирания шофьор, убил Стела н а АМ „Тракия“

Пет от глобите на шофьора от АМ "Тракия" са за превишена скорост на стойност 1100 лева, съобщава bTV. В...

Синоптикът Петър Янков: Първият сняг може да се очаква след около 10 дни

Синоптикът Петър Янков съобщи, че температурите в края на септември ще бъдат между 25 и 28-29 градуса. В началото...

Продават колата на покойния Берлускони в Бургас

Луксозна лимузина, в която се е возил Силвио Берлускони, бе обявена за продан в Бургас, съобщава „Телеграф“. Сребристото „Ауди“...

България е страната на чудесата: Перничанка стана сестра на баща си

Набедиха по погрешка жена за длъжник на ВиК и я осъдиха да плаща чужди борчове. Абсурдният случай е от...

Намериха тленните останки на двама тийнейджъри, изчезнали преди 23 години

Джереми Сайдс има свой канал в Ютуб, в който участва в разплитането на криминални загадки от миналото. Последният му...

Още интересни публикации