вторник, август 16, 2022

КНСБ скочи на реформите: Пенсиите да се вдигнат през стажа, а не с 5 на сто по швейцарското правило

Работодателите недоволни, че и догодина ще плащат болнични на служителите си

Последно

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те...

Нито синдикатите, нито бизнесът харесват предложения от правителството осигурителен бюджет, показа проучване на “24 часа”. От 1 януари минималната пенсия да стане 300 лв., таванът да е 1440 лв., а останалите да се вдигнат с 5% от 1 юли, предвижда проектът.
“Вдигането трябва да става през тежестта на година осигурителен стаж, това е принципна позиция на КНСБ. Първо предложихме тежестта да се качи от 1,2 на 1,3. Дадохме и втори вариант – да се направи осъвременяване по швейцарското правило, но най-ниските пенсии да се осъвременят с 10%, по изключение, а останалите с 5%”, каза Ася Гонева от КНСБ. Синдикатът ще приеме позиция по проектобюджета във вторник, уточни тя.

КНСБ иска да разбере и как е изчислена помощта с ваучер от 120 лв. за хората с пенсии от 300,01 до 369 лв. Не било ясно и как се раздават ваучери на 340 хил. души, добави Гонева. Нямаме представа как са изчислени тези 120 лв. Ще настояваме да разберем, как се стигнало до тази сума, както и защо не са 180 лв., например“, отбеляза още Гонева. Тя е притеснена и от факта, че няма яснота как ще се раздадат ваучери на 340 хил. човека. Това е нещо, което не мога да си представя как ще изглежда практически, още по-малко мога да си представя къде хора ще похарчат тези ваучери, които живеят в села, паланки, малки градове. Не всички магазини приемат ваучери, за да се предлагат продукти“, обясни един от евентуалните проблеми Гонева. Синдикатът ще настоява тези пари да се дават през НОИ, заедно с пенсиите, за да е по-лесно и удобно за хората.

Догодина минималното обезщетение за безработица ще е 12 лв. Ние отново ще поискаме то да стане 17 лв., защото твърде много изостава от минималната заплата. Изведнъж ще се озовем в същата ситуация с минималната пенсия- вместо да я вдигаме често с малки стъпки, изведнъж трябва да я вдигнем с 20%. Това струва по-скъпо, а хората са впечатляват, че за най-ниските пенсии се дават повече пари, обясни Гонева. Според нея скокът на минималната пенсия от 1 януари е положително решение. Приветстваме и малката крачка, която се прави за вдигането на тавана на 1440 лв.

От години синдикатът настоява да се вдигне и обезщетението за майчинството през втората година, като съотношението с минималната заплата трябва да достигне нивата си от пред години, или поне 420 лв. И догодина то отново е замразено на 380 лв. Според синдикатът и през следващата година трябва да се запази нарастването на минималния размер на обезщетението за безработица, който за три месеца от 1 октомври се удължи от 4 на 7 месеца.
От КНСБ искат да се предвидят и средства за 60/40 до края на годината, защото сега в бюджета на ДОО има предвидени 300 млн. лв. Причината е, че по инструмента SURE дава изгоден заем от 510 млн. евро.

Вдигането на тавана на 1440 лв., без да се увеличава максималният осигурителен доход, е едно от двете положителни неща в проектобюджета според шефа на АИКБ Васил Велев. А другото е, че имало 300 млн. лв. за мярката 60/40.
Бизнесът обаче е недоволен, че и през 2021 г. ще плаща първите 3 дни от болничните. Тази масова практика за корупция чрез кражбите с болнични листа отново е за сметка на изрядните хора.

„Искам да обърна внимание, че само с половината от 398 млн. лв., които ще се отделят за плащане на детски, включително на заможни семейства, може да се реши този проблем. Така вторият и третият ден можеха отново да се плащат от НОИ, както бе преди 10 г. Това щеше да струва 200 млн. лв.“, обясни още той. Велев иска и премахване на минималната пенсия, а не вдигането й на 300 лв. Бизнесът не приема и увеличението на минималната заплата на 650 лв. Според тях през следващата година тя трябва да остане замразена, защо се намираме в период на икономическа криза и спад на БВП.

Настояват да бъде намалена и редукцията на пенсиите от първия стълб за хората, които се осигуряват и във втория. Намалението на първата пенсия не трябва да бъде повече от 5-6%, а в момента е 20%. Недостатък според работодателите било и че не се предлага реформа на инвалидните пенсии. Освен това проблем и е по големият дефицит в НОИ, който през тази година ще достигне 42%. Според тях увеличението на пенсиите може да стане за сметка на съкращаването на други разходи, като тези за отбрана и сигурност.

Най-нови

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено съпричастни към проблемите на околните,...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те и началото на 70-те години...

Фолк звездата Камелия: Животът ми се преобърна с хастара навън

Любимката на няколко поколения фенове има пет албума зад гърба си. Тя е сред най-желаните изпълнители във водещите български клубове. Специално за...

Ваня Щерева откровена до болка: Разделих се с младото си гадже, беше поп-фолк любов

Ваня Щерева разкри в интервю пред Нова телевизия, че връзката й с младото гадже е приключила точно на Нова година и я...

Миролюба Бенатова в най-личната си изповед: Имала съм любови, каквито на хората не се случват и по веднъж

Решаваме да я снимаме на фона на нощния град, защото неведнъж сме виждали лъвската й грива да се подава с камера и...

Още интересни публикации