вторник, март 28, 2023

Когато видях полицаите да плачат, но не от лютивия спрей

Плачеха от чувство на беззащитност и безсилие, не можейки да овладеят множеството без да употребят насилие

Последно

Глория шокира с признания за бременността си

Глория рядко говори за личния си живот, камо ли да прави чак толкова болезнени признания. Изключението е...

Еленко Божков: САЩ и Франция ще изградят 4 ядрени блока в Козлодуй и Белене

Предстои окончателното подписване на т.нар. „фийд“ (инженерингов) договор за изграждането на два блока по технология AP 1000...

Посрещаме чудотворната десница на св. Георги в София

„Очаква се Негово светейшество патриарх Неофит да благослови донасянето на десницата на свети Георги, която се пази...

Като репортер от протеста на жълтите павета вчера сутринта станах свидетел на нещо, което не може да се види всеки ден. Полицаи и жандармерия плачеха, но не от лютивия спрей. А от чувство на беззащитност и безсилие, не можейки да овладеят множеството без да употребят насилие.

„Великото народно въстание“ започна точно в обявения час. Около 8 силите на реда вече бяха обградили площада около БНБ и Народното събрание 2 – бившия партиен дом. 10 минути по-късно започнаха и първите опити за пробиване на блокадите.

Яйца, картофи, лук, домати, ябълки, бутилки с вода и кофички кисело мляко летяха по полицията и жандармерията, а в същото време до краката им бяха хвърляни пиратки и бомбички.

Отчаянието и страхът бяха изписани на лицата на множеството полицаи, които бяха докарани ден по-рано от различни краища на страната.

След първия опит на протестиращите да пробият блокадата полицаите бяха обстреляни с яйца. Счупените се стичаха по каските им, а униформите им бяха попили яйчената маса. По щитовете им демонстранти лепяха стикери с ликовете на депутати, на партийни лидери и на Бойко Борисов. Върху лепенките пишеше „Мутри вън! #Оставка“. Униформените се опитваха да се почистят, но без успех.

Адреналинът, който излъчваше протестът, се усещаше във въздуха. При ротациите на полицаите сменените бяха оставяни да си почиват пред входа на парламента на бул. „Дондуков“. Този адреналинов шок, който ги държеше, изчезваше и много от тях рухваха на тротоара в омазаните си униформи. Някои от тях търсеха нещо сладко от колегите си.

Множество недоволни бутаха колите на жандармерията в опит да ги съборят, от другата страна полицаите ги подпираха. В същото време започнаха да валят пиратки, бомбички и всевъзможни предмети, дори и празните бутилки от сълзотворен газ.

Големи мъже в униформи се бяха подпрели на сградата на бившия партиен дом – плачеха и казваха „Това не може да продължава така, не е човешко.“

Минути преди да започне първото заседание на парламента, недоволстващите се отправиха към главния му вход, като знаеха, че точно в този момент президентът Радев ще влезе оттам. Малко почивка и за полицаите, но само малко. След влизането на държавния глава отново полетяха картофи и яйца, а чадърите, разположени на триъгълника на властта, бяха използвани като оръжия. Множество млади момчета, носещи българския флаг, застанаха на сантиметри от полицаите, секунда по-късно вече имаше пореден опит за пробив на полицейския кордон, но отново без успех.

Речта на президента бе пусната на големия озвучителен камион. След като приключи и започна изказването на Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ, множеството недоволни бяха нахъсани и се оправиха към площада на БНБ.

Тогава започнаха опитите за пробиви от страна на протестиращите. Подготвени провокатори също използваха лютив спрей срещу силите на реда, не само полицията. Жандармерията, която беше на първа линия, бе обгазена. Полицаите разказваха как демонстранти са ги обгазявали, като са им пръскали под каските. Вдигат и пръскат, чувам да обяснява един от тях. По лицата на жандармерията вече бе описано отчаяние.

По силите на реда заваляха бомбички и пиратки. При пряко попадение една от бомбичките, специалитет на футболните ултраси, удари полицай в ръката и при извеждането му се видя, че ръкавът му се е разпаднал от взрива. По-късно се разбра, че има фрактура. Полицаите започнаха да се призовават един друг да вземат всичкия сълзотворен газ от колите.

Линейка след линейка спираха пред Народното събрание 2, промиваха очите на полицаите, а някои ги караха към болниците.

На импровизирания полицейски лагер на „Дондуков“ също се промиваха очи със специален разтвор, а много от тях използваха вода от пожарната, за да измият шлемовете си и кожата от газта. Единици имаха противогазови маски и дори пръсканият от тях срещу протестиращите газ няма как да не окаже въздействие върху плътно подредените полицейски кордони.

Всяко обявено по полицейските радиостанции арестуване в тиловия лагер беше посрещано от тях с овации. Но основните им разговори бяха като на всеки човек – за децата, за близките…

В разгара на протеста започнаха и първите арести. Арестуваните бяха влачени, а след това оставяни по лице да лежат на паветата.

От страната на Министерски съвет протестиращите замеряха със слама силите на реда, след което се опитаха да я подпалят. На място пристигна и пожарна. По-рано недоволстващите се опитаха да пробият кордона от полицаи и да стигнат до народните представители, които излизаха от страничния вход парламента.

Протестиращите бяха обгазени, а един човек лежеше на паветата в безпомощно състояние. Това накара множеството да започне да крещи: Убийци, убийци! По-късно стана ясно, че той е получил хипогликемична криза и е бил стабилизиран от медицинския екип.

Голяма част от хората се разотидоха, а на място пристигнаха две линейки. Стана ясно, че протестът е към своя край, а полицията свали щитовете си. Отчаянието и сълзите по лицата им вече бяха заменени от умора, пише offnews.bg.

Дали същите полицаи, дали техни колеги през нощта биха и арестуваха десетки мирни протестиращи, не ултраси, в уличките зад президентството…

Най-нови

Еленко Божков: САЩ и Франция ще изградят 4 ядрени блока в Козлодуй и Белене

Предстои окончателното подписване на т.нар. „фийд“ (инженерингов) договор за изграждането на два блока по технология AP 1000 с американската ядрена компания „Уестингхаус“...

Посрещаме чудотворната десница на св. Георги в София

„Очаква се Негово светейшество патриарх Неофит да благослови донасянето на десницата на свети Георги, която се пази в църквата „Свети Георги“ в...

Виктор Николаев ходел с пистолет

Тв водещият от Нова тв Виктор Николаев призна в тв ефира, че по едно време се е движел въоръжен.

Актьорът Иван Джамбазов си отиде от мъка след самоубийството на сина му

На 90-годишна възраст миналия петък ни напусна големият български актьор Иван Джамбазов. Ветеранът от киното и театъра има повече...

Луната разкри нова тайна, учените са удивени

Изследователи откриха нов и възобновяем източник на вода на Луната в проби, взети от китайска мисия, предаде Асошиейтед прес.

Още интересни публикации