събота, декември 10, 2022

Копринка Червенкова прочете присъдата на Бойко: Приключил е, няма управленски капацитет

Борисов обаче ще седи докрай, властта го охранява, прогнозира журналистката

Последно

Катето Евро: Исках и Славена Вътова за снаха

"Жалко, че Славена Вътова не успя да ми стане снаха. Много го исках, но…"

Деси Радева на пазар с охранителка от НСО, която й мъкне торбите

При една от твърде редките си публични изяви напоследък президентшата Десислава Радева навести Панаира на книгата в...

„Премиерът Бойко Борисов е приключил. Няма капацитет да управлява държавата. Но Борисов ще седи докрай… Властта го охранява“. Това коментира пред БНР журналистът Копринка Червенкова, дългогодишен издател на спрелия да излиза вестник „Култура“. Според Червенкова действията на премиера в момента са водени от страха. Но Червенкова не изключи възможността следващите избори отново да бъдат спечелени от ГЕРБ.

„В момента Борисов се държи като бито куче, много е изплашен. Той е абсолютно смачкан, седи и говори глупости. Държавата се разцепва, а той говори някакви неща. Единственото, което го интересува, е как да оцелее физически“, коментира Чревненкова. Според нея в момента протестите наподобяват тези от зората на демокрацията. „Тогава се говореше за радикална промяна, и сега може да се говори за такава промяна – в състоянието на обществото. Тогава имаше голям потрес от обстоятелството, че първите избори бяха спечелени от БСП. Няма да се изненадам, ако сега изборите бъдат спечелени от ГЕРБ.

Това ще е инерцията, създадената клиентела, комфорт за определено количество хора“, коментира Червенкова. Според нея е показателно, че реакцията на интелектуалците се бави. „Те или вече са си дали сметка, че тази гарнитура няма шанс и е време да вземат завоя, или че в един момент ги е досрамяло, че са мълчали толкова време“, счита бившият главен редактор на „Култура“.
Според Червенкова основните гласове за Слави Трифонов ще дойдат от провинцията, а Христо Иванов оставя усещането, че е самотен и покива всички полета. Единственото, което интересува Румен Радев, е да достигне до втори президентски мандат. В ДПС текат важни процеси и несучайно изявите на партията са лаконични, счита още Червенкова.

КОНТРА
„Скептичен съм, че следващият парламент ще може да направи стъпки за реформа в съдебната система. През последните месеци бяха изгорени много мостове“, коментира пред националното радио и депутатът от ГЕРБ Тома Биков. „Добре е този парламент да заложи жалони за такава реформа, от които следващият да не може да се отклони. Най-радикалната стъпка е следващото Народно събрание да бъде Велико Народно събрание и то да има задължението да извърши конституционна реформа…

Предлагаме реформа, но не получаваме подкрепа от тези, които ни критикуват“, изтъкна Биков. Той се опита да размие проблема с голямото отстъпление в медийната сводоба в България с аргумента, че проблемът на медиите е друг – свиващ се пазар. „Трябва да дефинираме какво означава свободна медия. Каква е възможността на държавата да се намеси и да освободи несвободните медии – да ги национализира, да принуди собствениците им да изпълняват политика, каквато законодателят прави?

Това са възможностите на политическия елит в това отношение, те не са големи…“, разтълкува Биков. Според него не са автенчини и дебатите за върховенството на закона. „Това е една политическа акция в рамките на ЕП и повод за нея са действията на двама български евродепутати, които са решили да повдигнат авторитета си“, счита Биков.

Най-нови

Катето Евро: Исках и Славена Вътова за снаха

"Жалко, че Славена Вътова не успя да ми стане снаха. Много го исках, но…" С тези думи избухна...

Деси Радева на пазар с охранителка от НСО, която й мъкне торбите

При една от твърде редките си публични изяви напоследък президентшата Десислава Радева навести Панаира на книгата в НДК в компанията на любимата...

Хекимян отърва уволнението

Антон Хекимян отрече главата му да е на гилотината и да се готви уволнението му. И през новата 2023...

Диана Димитрова: Обществото ни е с ампутирани крака, нямаме място нито в Шенген, нито в ЕС

Актрисата Диана Димитрова написа гневен пост във фейсбук по повод обидите към нея. От него става ясно, че тя...

Румънците са бесни: Заради Шенген бойкотират Моцарт и Сваровски

Отношенията между Букурещ и Виена драстично се влошават в последните часове, след ветото, което Австрия наложи на Румъния за присъединяването към Шенгенската...

Още интересни публикации