неделя, декември 3, 2023

Кошмарна присъда чака заловените ни шпиони в Англия

Последно

За три зодии Коледа ще е най-щастливото време от годината

Във вълшебния свят на астрологията, някои зодии биват по-осветени от благоприятните влияния на звездите по време на...

С тази молитва ще решим всичките си проблеми

Казването на една молитва или повече молитви имат силно психологическо и емоционално въздействие върху хората. Всеки вярващ...

Ясно е какво следва след уволнението на Цитиридис

Ерата на "Шоуто на Николаос Цитиридис е към края си. На 1 декември беше излъчен последният епизод...

Петима български граждани бяха задържани под стража, след като се явиха пред лондонски съд, обвинени в шпионаж в полза на Русия.

Тримата мъже и двете жени присъстваха в Уестминстърския магистратски съд чрез видеовръзка от четири различни затвора, като запазиха мълчание през цялото време, освен за да потвърдят имената и рождените си дати, съобщи Би Би Си, цитира БТА и Трибюн.

Всеки от тях е обвинен в „заговор за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна на врага с цел да навреди на сигурността и интересите на държавата“.

От 10 до 14 години затвор предвижда законът, ако бъдат признати за виновни за престъплението.

Твърди се, че предполагаемите престъпления са извършени между 30 август 2020 г. и 8 февруари миналата година.

Заместник-главният магистрат Тан Икрам остави петимата в ареста до следващото изслушване по делото в съда „Олд Бейли“ на 13 октомври.

Петимата – Орлин Русев, на 45 г., Бисер Джамбазов, на 42 г., Катрин Иванова, на 32 г., Иван Стоянов, на 31 г., и Ваня Габерова, на 29 г. – бяха арестувани от полицията за борба с тероризма през февруари по Закона за служебната тайна.

Преди това Русев, Джамбазов и Иванова бяха обвинени в „притежание на фалшиви документи за самоличност с неправомерни намерения“.

Твърди се, че обвиняемите са извършвали наблюдение на хора и места, набелязани от Русия.

Такова наблюдение очевидно е имало за цел да помогне на Русия да проведе враждебни действия срещу целите, включително потенциални отвличания.

Описвайки обвиненията, прокурорът Катрин Селби каза, че „оперативният център в тази страна за престъплението шпионаж“ е собственост на г-н Русев.

Домашният му адрес е вече затворена крайбрежна къща за гости в Грейт Ярмут.

Смята се, че Орлин Русев е организирал и управлявал шпионските операции на клетката от Обединеното кралство.

Твърди се, че подобни операции са се провеждали във Великобритания и Европа.

Петимата души са обвинени, че са участвали в заговор с „лице, известно като“ Ян Марсалек.

Той не е обвинен по делото. Русев е получил задача от чужбина от лицето.

Марсалек е най-известен като австрийски бивш главен оперативен директор на компанията Wirecard, който е издирван в Германия, след като беше заподозрян в извършване на измама.

Най-нови

С тази молитва ще решим всичките си проблеми

Казването на една молитва или повече молитви имат силно психологическо и емоционално въздействие върху хората. Всеки вярващ може сам да си подбере...

Ясно е какво следва след уволнението на Цитиридис

Ерата на "Шоуто на Николаос Цитиридис е към края си. На 1 декември беше излъчен последният епизод на шоуто, а след него...

Коко от „Фермата“ сподели за огромната си семейна драма

Тежка семейна драма преживява футболистът Коко от "Фермата", който е сред претендентите за победата. Риалити героят призна през сълзи, че един от...

Цветелина Грахич извади мръсните тайни на попфолка на показ

Цветелина Грахич реши да си развърже езика и да каже цялата истина за попфолк бранша и на какво са подложени изпълнителите. Тя...

10 автентични български думи, които младото поколение не знае

Разнообразна е етимологията на старите български думи! От праславянски, старобългарски, латински, гръцки, църковнославянски, ирански и по късно турски, руски, френски, немски, английски,...

Още интересни публикации