петък, август 7, 2020

Неочакван от никого обрат: Край на турските сериали

На Балканите става горещо

Последно

Слави Трифонов изпепели Бойко Борисов и ДПС, накара Гешев да сънува кошмари

Телевизионният водещ и лидер на "Има такъв народ" Слави Трифонов подкрепя протестите и твърди, че ако влезе...

Виц на деня: Дядо решил да провери дали бабата му е изневерявала

Един дядо решил да провери дали бабата му е изневерявала на млади години. Купил си вестник и...

Доцент Атанас Мангъров се завърна на бял кон: Протестите убиват вируса

Доцент Атанас Мангъров направи поредното си любопитно изявление, свързано с епидемията от коронавирус. Събирането на хората по...

Гръцката телевизия Антена /АНТ1/ прекрати излъчването на турски сериали в програмата си в отговор на решението на турския президент Ердоган, с което „Света София“ бе трансформирана в джамия, съобщи сръбският вестник „Телеграф“, цитиран от lupa.bg. Главният редактор на телевизията Йоргос Пофанитис каза, че се обмисляло след лятната пауза излъчването на турски сериали да продължи през есента, но след станалото със „Света София“ било решено сериалите да бъдат забранени. Скоро ще бъде представена новата програма, каза той.

През изминалите години тази телевизия излъчи 18 турски сериала. Турските сериали имат огромна аудитория и в България. Засега нито една българска телевизия не е обявила, че може да предприеме подобна стъпка.

Протест срещу решението историческата църква „Света София“ в Истанбул да стане джамия

За днес е насрочен протест срещу решението на турската държава да превърне историческата църква „Света София“ в Истанбул от музей в джамия.
Това стана по искане на президента Ердоган и с решение на Върховния съд.
Протестът у нас е свикан за втора поредна седмица. Той ще започне от 6 часа вечерта пред българската църква „Света София“ в центъра на столицата.

Ердоган: 500 полицаи ще охраняват „Света София“

500 служители на реда постоянно ще дежурят в „Света София“, заяви турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от БГНЕС. По думите на турския президент предстои обновяване на интериора и външността на „Света София“.

„Вярвам,че няма смисъл да се спори при какви обстоятелства „Света София“ е била превърната в музей. В петък ние я превърнахме обратно в джамия, така, както са ни я завещали нашите деди. Зеницата на Истанбул, „Света София“, която Завоевателят (султан Мехмед Втори – б.ред.) превърна в джамия през 1453 г., ще продължи да служи за поклонения на нашия народ, на целия мюсюлмански свят. Както мюсюлманите, така и християнският свят също ще може да посещава „Света София“. Вярвам, че всички са доволни от това, че този храм, който преди 567 г. е бил увенчан като джамия, сега, вместо музей, ще се ползва според предназначението си“, каза още Ердоган.

На 10 юли Върховният административен съд на Турция отмени решението от 1934 г. за превръщането на „Света София“ в музей. Веднага след това Ердоган обяви, че е подписал указ за превръщането на катедралата в джамия, с което се дава началото на мюсюлманските служби там. Първата мюсюлманска молитва бе извършена в „Света София“ на 24 юли.

Случващото се със „Света София“ в Турция било символ на реваншизма

Идеята софийската джамия „Баня Баши“ да стане музей е реципрочна на превръщането на „Света София“ в Истанбул в действаща джамия. Задочен диалог с различни подходи водят и балканските държави, които с горчивина и тежки въздишки приеха решението на Истанбул да смени статута на „Света София“ от музей в действаща джамия.

„Превръщането на „Света София“ в джамия го считам като грешка, вестник „Хюриет“ отрази тази новина. Статутът на „Баня Баши“ не е нашият спор. Това, което се случи в Турция, е символ на реваншизма. 24 юли е важна дата в турската история – свързана с втората конституция на страната. Не мога да си представя как „Баня Баши“ става музей“. Това каза за Bulgaria ON AIR журналистът Мехмед Юмер.

Според него този символ на толерантността ще си го съхраним. Журналистът изтъкна, че интелектуалци като Елиф Шафак и Орхан Памук вече са отбелязали, че Турция се е сбогувала с Кемализма.
„Това решение на Ердоган просто означава, че вече не уважаваме секуларизма на Кемал Ататюрк, искаме да бъдем популярни, популисти, да се заиграем с популярния ислям и да покажем, че вече не сме доволни от Запада“, коментира нобеловият лауреат преди дни и допълни: „Аз не одобрявам това послание, критикувам го, но съм изненадан, че опозицията тук не го оспорва“.

„След 1934 година и след Първата световна война, когато Турция се утвърждава на политическата сцена, Ататюрк рязко прави завой, давайки сигнал на Запада, като прави „Света София“ музей. Трябва да разглеждаме нещата в контекста на ставащото и у нас“, допълни събеседникът.
Общинският съветник от ВМРО Димитър Антов припомни, че „Св. София“ е правена от Юстиниан I, както и че в нея има безценни мозайки.
„Ние не сме човекоядци, ние укоряваме постъпката на този човек – Ердоган. Бойко Борисов опитва да бъде приятел с него на всяка цена. Ние сме създали много тънка нишка на взаимоотношения между мюсюлмани и християни“, подчерта той.

Общинският съветник допълни още, че не е съгласен с тезата, че гърците са наследници на Византийската империя, тя е била много по-голяма от малка Гърция.
„Те са се възгордяли, че са владели православния свят – четете Тончо Жечев по темата“, допълни Антов.
По думите му България и Турция имат дълъг опит, когато става въпрос за съвместното живеене.
„Света София“ е построена през VI век в тогавашен Константинопол, столица на Византийската империя. В продължение на 916 години катедралата се е считала за най-големия храм в света, а след завладяването на града от османците през 1453 г., тя става главната джамия на империята. Според решение на турското правителство от 24 ноември 1934 г. сградата получава статут на музей.

Най-нови

Виц на деня: Дядо решил да провери дали бабата му е изневерявала

Един дядо решил да провери дали бабата му е изневерявала на млади години. Купил си вестник и се зачел в него. По...

Доцент Атанас Мангъров се завърна на бял кон: Протестите убиват вируса

Доцент Атанас Мангъров направи поредното си любопитно изявление, свързано с епидемията от коронавирус. Събирането на хората по площадите е много положително от...

Късметче на деня за 6 август 2020 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 6 август 2020 година "Дъжд ще те вали от всякакви пари." 6...

След апела на Румен Радев „Мутри, вън!“: И отломките на ВИС-2 се вляха в протеста

Продължаващият вече близо месец протест в триъгълника на властта, даде повод на анализатори да видят в него поколението на образовалите се по...

Ефектът Кирил Домусчиев: Българите вече са длъжни да гледат Нова телевизия

Трудни за възприемане от здравия разум неща се случват на телевизионния пазар в България, откакто на него м.г. се появиха бизнесмените Кирил...

Още интересни публикации