понеделник, март 20, 2023

Кучета мутанти плъзнаха в Чернобил

Четирикраките в района на АЕЦ-а вече са генетично различни от другите по света

Последно

Шарън Стоун през сълзи: Загубих половината си пари от фалита на банките

“Загубих половината си пари заради това нещо с банките.” Това разкри през сълзи актрисата...

Турци провалят “Сървайвър”

“Сървайвър” е големият губещ формат в тв ефира, отстъпвайки драстично с незадоволителни рейтинги пред всички останали предавания.

Д-р Емилова: Отслабването с инжекции за диабет може да отключи рак

Пролетта е сезон за пречистване на тялото. Неслучайно пролетните пости са най-дългите - 48...

Учени са секвенирали ДНК на 302 кучета, живеещи в териториите около АЕЦ „Чернобил“, и са установили, че кучетата, които живеят непосредствено на електроцентралата, съставляват отделна изолирана популация, състояща се от три семейства.

В същото време учените идентифицират кучетата от град Чернобил в отделна популация.

Резултатите от изследването, публикувано в списанието Science Advances, трябва да станат основа за по-нататъшно изучаване как радиацията в зоната на отчуждение влияе на живите организми.

След аварията в Чернобилската АЕЦ (ЧАЕЦ) през април 1986 г. в атмосферата са попаднали огромен брой радионуклиди: цезий-137, йод-131 и много други.

Най-голямото замърсяване е станало на прилежаща към станцията територия с площ 2600 квадратни километра, която сега се смята за зона на отчуждение.

В нея след аварията броят на популациите на диви животни значително намалял и въпреки че някои видове се възстановили, други не успяват и досега.

Остава неясно как е повлияла катастрофата на генетичното разнообразие на видовете.

От една страна, съкращаването на броя на популацията неизбежно води до нейното намаляване, а от друга, интензивният радиационен фон увеличава честотата на мутациите, което потенциално повишава генетичното разнообразие.

Затова учени от Америка, Китай, Полша и Украйна под ръководството на Илейн Острандър от Националния изследователски институт за човешки геном в САЩ решили да разберат как се е изменил популационния състав на кучетата, живеещи в забранената зона.

В периода от 2017 до 2019 г. в забранената зона били открити три ветеринарни клиники, в които била оказвана помощ на бездомни кучета, живеещи и разхождащи се из територията на зоната, тъй като учените регистрирали увеличение на популацията на диви кучета с над 800 индивида.

През този период лекарите взели кръвни проби от 302 кучета и ги съхранили за по-късен анализ.

132 проби били получени от кучета, живеещи директно на територията на атомната електроцентрала в Чернобил, 154 – на 15 километра от станцията в град Чернобил, и 16 – в град Славутич, на 45 километра от атомната електроцентрала, където работниците от Чернобилската АЕЦ са преселени след аварията (много работници живеели тук и дълго време преди аварията).

ДНК секвенирането показало, че съществуват три изолирани популации, обитаващи в съответните места (ЧАЕЦ, Чернобил и Славутич), макар че кучетата в тях имат родствени връзки с други популации.

В същото време учените установили, че кучетата, живеещи в самата ЧАЕЦ, са генетично разделени на три изолирани семейства.

Освен това кучетата от Чернобил имат най-висок процент на хетерозиготност в сравнение с кучета от другите изследвани региони.

След това учените проучили колко популациите от кучета и в трите изследвани региона са от смесване на генетичен материал от други популации. Оказало се, че кучетата, които живеят в Чернобилската АЕЦ, най-малко са се смесвали с други кучета.

Следват кучетата от Чернобил, а най-неизолираната популация била тази от Славутич.

Всички тези данни, смятат учените, позволяват да се разграничат кучетата, които живеят в зоната на отчуждение (включително на самата ЧАЕЦ), в отделни популации.

Това разграничаване ще позволи по-нататъшно изследване на тези кучета, а именно изследване на това как животът в зони, масово замърсени с радионуклиди, влияе на големите бозайници и по-специално на техния генетичен материал.

Най-нови

Турци провалят “Сървайвър”

“Сървайвър” е големият губещ формат в тв ефира, отстъпвайки драстично с незадоволителни рейтинги пред всички останали предавания. Оказва се,...

Д-р Емилова: Отслабването с инжекции за диабет може да отключи рак

Пролетта е сезон за пречистване на тялото. Неслучайно пролетните пости са най-дългите - 48 дни, защото организмът трябва да...

Бояна Шарлопова се изпокара с доведената си дъщеря

Бързо разбрах, че в живота има много мъже, но повечето от тях са с малко „м“, твърди бизнес дамата, цитирана от "Марица".

Пълен обрат: Васил Драганов се обясни в любов на Андреа „Кебапчиева“

„Една голяма любов за съжаление приключи грозно и драматично. 18 години Андреа беше най-близкият ми човек. Много се обичахме.

Братя Домусчиеви забогатяха с по още 100 млн.

Богатството на Георги и Кирил Домусчиеви вече е по 2,1 млрд. долара на човек. Това сочат данните на "Форбс"...

Още интересни публикации