неделя, септември 26, 2021

Лейди Даяна 2 г. преди да загине: Чарлз планира катастрофа с колата ми

Децата на принцесата Уилям и Хари пред дилема да се сдобрят ли за 60-годишнината от нейното рождение

Последно

Студени ли са Козирозите, или просто са неразбрани

Козирозите са най-консервативната, традиционна и трудолюбива зодия в зодиака. Това често ги кара да изглеждат студени в...

Лична драма: Любовта за малко не провали живота ми

Години наред ходих с големи очила, бях отличничка в училище, скромна и пълна с комплекси. Но през...

Ирен Онтева с разтърсващи думи за Христо Сираков (Снимка)

Година след смъртта на бизнесмена Христо Сираков единствената жена, която го почете в социалните мрежи, се оказа...

“Днес седя тук, на бюрото си, и копнея някой да ме прегърне и да ме насърчи да бъда силна и с високо вдигната глава. Тази конкретна фаза в моя живот е най-опасната. Съпругът ми планира катастрофа с моята кола, повреда на спирачките и сериозно нараняване на главата ми, за да разчисти пътя да се ожени за Тиги. Камила е нищо повече от параван, така че той ни използва във всеки смисъл на думата.”

Тази шокираща бележка е написана от принцеса Даяна през октомври 1995 г. Тогава тя все още се води съпруга на британския престолонаследник принц Чарлз, макар да живеят разделени от декември 1992 г, пише „24 часа“. Измъчват я мисли за изневери, предателства и неразбиране от страна на двореца какво точно тя иска да постигне с публичността, която дава на личния си живот.

Принцеса Даяна взела акъла принц Чарлз с постъпката си през 1985 година

Наскоро е направила скандално интервю за Би Би Си, в което казва, че в брака й с Чарлз е било малко пренаселено, защото са били трима. Тогава тя визира изневярата на съпруга си с дългогодишната му любов Камила Паркър-Боулс, но от бележката се разбира, че го подозира и в по-сериозна връзка с бившата бавачка на синовете им Тиги Лег-Бърк. По отношение на живота на мъжа си Даяна не се оказва права. След нейната смърт той се жени за Камила, а не за Тиги. Но мислите на принцесата за собственото й бъдеще са пророчески. Даяна умира в катастрофа, както предрича във въпросната бележка, която дава на иконома си Пол Бърел.

На 31 август в Париж колата, в която се вози с любовника си Доди ал Файед, е преследвана от папараци и катастрофира. И двамата загиват, както и шофьорът им Анри Пол. Англия потъва в скръб от загубата на “принцесата на народа”, както често наричат Даяна, и мигновено се появяват подозрения, че може умишлено да е ликвидирана, за да не създава повече проблеми на монархията. Бащата на Доди – милиардерът Мохамед ал Файед, даже твърди, че двамата са убити от британските тайни служби. По това време пророческата бележка не е известна на широката публика.

Чак през 2003 г. части от нея изтичат към медиите. Наскоро обаче стана ясно, че тя е взета под внимание по време на воденото в Англия разследване на катастрофата. Бившият шеф на лондонската полиция Джон Стивънс съобщи пред “Дейли мейл”, че е разпитвал Чарлз за твърденията на Даяна, че ще загине вследствие на “повреда на спирачките и сериозно нараняване на главата”, за да може принцът да се ожени за Тиги. Това става през 2005 г. като част от тригодишно разследване за нейната смърт в Париж. Стивънс се среща с Чарлз и му прочита бележката. Пита го: “Сър, защо според вас принцесата е написала това?”.

Отговорът му е: “Не знаех нищо за бележката, докато тя не бе публикувана в медиите”. Принцът отрича да има представа и защо бившата му съпруга е мислела така през 1995 г. Освен в Англия разследвания за катастрофата се водят и във Франция. Направени са десетки разпити и експертизи. Заключенията са, че става въпрос за убийство в резултат на престъпно нехайство при шофиране на мерцедеса, в който пътува Даяна, и колите, които я преследват. Освен въпросната бележка не са открити други данни, подкрепящи тезата на принцесата, че има заговор за убийството й.

Макар да са разведени от година, Чарлз е сред първите, които пристигат от Лондон в парижката болница след новината за смъртта на Даяна. Пътува заедно с двете й сестри. Тримата се молят около безжизненото тяло близо 15 минути заедно със свещеник, който разказва как принцът му благодарил със сълзи в очите в края на молитвата. Бившият шофьор на принцесата Колин Тебът и икономът Пол Бърел също са там. Тебът разкри, че са се натъкнали на шокираща гледка. В болничната стая на Даяна имало върволица от хора от френския елит, които искат да се простят с нея, включително съпругата на президента Жак Ширак – Бернадет.

В ръцете на Даяна били поставени снимка на синовете й Уилям и Хари и молитвена броеница, подарък от Майка Тереза, които винаги носела със себе си. “Наложи се да помоля всички да излязат и да поискам одеяла, които да сложим на прозорците, за да защитим личната неприкосновеност на принцесата, тъй като пред болницата и по съседните сгради бе пълно с хора, които искат да я зърнат”, спомня си Тебът. Нови журналистически разследвания, направени в навечерието на 60-ата годишнина от рождението на Даяна, показват, че тя въобще не е трябвало да бъде в Париж на фаталния 31 август 1997 г.

Планирала е да се върне в Лондон, но избухва политически скандал в Англия около неин призив за забрана на противопехотните мини и тя решава да остане още няколко дни във френската столица заедно с приятеля си, докато той утихне. Очаква се 60-ата годишнина да бъде отбелязана на 1 юли с откриване на статуя на Даяна в двореца Кенсингтън в Лондон и в церемонията да участват и двете й деца. Това ще бъде сериозно изпитание за Уилям и Хари, които влошиха отношенията си, след като по-малкият брат напусна кралското семейство и емигрира в САЩ. Оттам той и съпругата му Меган отправиха сериозни обвинения към двореца в расизъм и липса на човешка подкрепа, което престолонаследникът Уилям, изглежда, не може да прости на Хари.

А вероятно и други членове на кралското семейство, защото напоследък се появяват все по-често информации, които оборват някои от тезите на Меган и Хари за липса на подкрепа. Последната например е, че те са получили значителна сума от Чарлз през миналата година, за да купят луксозното си имение в Калифорния. Публичен отчет на парите на принца на Уелс показва, че той е похарчил 4,4 млн. паунда за двамата си сина през 2020 г., което опровергава твърденията на Хари, че е бил отрязан от финансиране от баща си и е разчитал на наследство от майка си, за да се установи със семейството си в САЩ.

Кралски кореспонденти твърдят, че, изглежда, кралицата се е поучила от някои направени грешки около скандалите с Даяна преди години, когато дворецът избягваше да влиза в публична полемика по семейни въпроси, воден от неписаното правило на Елизабет II: “Никога не се оплаквай, никога не обяснявай”. Твърди се, че Нейно Величество e поръчала на помощниците си да намират начин деликатно да коригират неверните твърдения на Меган и Хари, дори те да не засягат пряко и лично монарха, както се случи с избора им да кръстят дъщеря си Лилибет – прякор на Елизабет от детството, без да са получили нейното съгласие.

Би Би Си се тресе от интервю с принцеса Даяна, журналистът свързан и с друга измама

По този начин тя дава да се разбере, че отварянето на британското кралско семейство, за което пледираше принцеса Даяна, а сега и нейният син Хари, ще се случва, но по правила и във време, избрано от двореца. Така че изправянето на Уилям и Хари пред статуята на майка им на 1 юли ще бъде своеобразен тест накъде новите поколения в британското кралско семейство смятат да вървят – дали в действията им ще има повече от емоционалността на Даяна, или от чувството за дълг на Елизабет II.

Изглежда, засега везните се накланят към втората възможност. Не само защото се очертава Хари да присъства сам, без съпругата си Меган, на която се приписват повече от последните скандали на двойката с двореца, а защото се очаква той да има отлагана повече от година лична среща с баба си – кралицата, която нарича свой главнокомандващ.

Най-нови

Лична драма: Любовта за малко не провали живота ми

Години наред ходих с големи очила, бях отличничка в училище, скромна и пълна с комплекси. Но през един прекрасен ден се появи...

Ирен Онтева с разтърсващи думи за Христо Сираков (Снимка)

Година след смъртта на бизнесмена Христо Сираков единствената жена, която го почете в социалните мрежи, се оказа майката на сина му Кристиян...

Петя Буюклиева изригна за скандала с Лили Иванова

Отзвукът след концерта на Лили Иванова в Античния театър в Пловдив продължава с пълна сила в социалните мрежи. И навярно примата на...

Тони Стораро с тежък удар по Азис в Турция (Снимка)

Поп фолк звездата Тони Стораро направи това, което колегата му Азис не можа в Бурса, а южните ни съседи изпаднаха в див...

10 храни, с които ще забравим за излишните мазнини

Някои хора са в постоянна борба с килограмите. Въпреки всички опити, те не успяват да се оттърват от излишните мазнини. Храненето е...

Още интересни публикации