сряда, август 17, 2022

Лекарите разкриха кой вид чай забавя стареенето

Надежда Чернишова изброи полезни напитки

Последно

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те...

Терапевтът Надежда Чернишова изброи полезни напитки, които трябва да пиете в напреднала възраст, за да забавите процеса на стареене и да подобрите здравето си. Медикът отбеляза, че в списъка на напитките, необходими за поддържане на здравето след 60 години, чистата питейна вода заема първо място, тъй като има благоприятен ефект върху организма и подпомага поддържането на жизнените процеси, пишат от Zdrave.to.

Според терапевта дневната норма на вода трябва да бъде 30 милилитра на килограм телесно тегло. Чернишова подчерта, че не бива да забравяме за зеления чай. Зеленият чай съдържа много антиоксиданти, които възстановяват увредените клетки и забавят стареенето. Има доказателства, че зеленият чай е в състояние да се бори с раковите клетки и да забавя развитието на тумори, каза тя.

В същото време лекарят предупреди да не се пие прекалено силен чай. Според нея зеленият чай не отстъпва на кафето по сила и съдържание на кофеин, така че трябва да бъдете по-внимателни с тази напитка и да не прекалявате с варенето й. Освен това Чернишова отбеляза, че според някои доклади умереното количество вино също може да има благоприятен ефект върху благосъстоянието и общото състояние на организма. Има проучвания, които показват, че по-възрастните жени, които пият умерено количество вино, живеят по-дълго от тези, които пият много или изобщо не пият.

Чаят е безалкохолна напитка, получена чрез сваряване или запарване на обработени и ферментирали листа от чаен храст (Camellia sinensis). Той е най-консумираната напитка в света след водата. Чаят има освежаващ, леко горчив и тръпчив вкус. Съществуват 6 основни разновидности на чая – бял, жълт, зелен, улонг (улун), черен и пу-ер. От тях най-разпространени са белият, зеленият, улонг и черният чай. Всички разновидности се получават от едно и също растение и основната разлика между сортовете е в начина на обработката на листата. В случая с белия чай има особености и в отглеждането на растението.

Чай се нарича също напитката (отварата), приготвена от различни части на други растения (цветове, листа, плодове, напр. липов чай). Напитката се нарича билков чай, когато растението има лечебни свойства. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да започнете нова диета или да използвате каквито и да е средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Най-нови

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено съпричастни към проблемите на околните,...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те и началото на 70-те години...

Фолк звездата Камелия: Животът ми се преобърна с хастара навън

Любимката на няколко поколения фенове има пет албума зад гърба си. Тя е сред най-желаните изпълнители във водещите български клубове. Специално за...

Ваня Щерева откровена до болка: Разделих се с младото си гадже, беше поп-фолк любов

Ваня Щерева разкри в интервю пред Нова телевизия, че връзката й с младото гадже е приключила точно на Нова година и я...

Миролюба Бенатова в най-личната си изповед: Имала съм любови, каквито на хората не се случват и по веднъж

Решаваме да я снимаме на фона на нощния град, защото неведнъж сме виждали лъвската й грива да се подава с камера и...

Още интересни публикации