сряда, октомври 4, 2023

Лекари алармират: Потърсете помощ, ако слюнката ви изглежда така

Слюнката съдържа храносмилателни ензими

Последно

Пламен Пържолата трупа пачки от бране на ябълки в чужбина

Прочулият се като Пламен Пържолата заради скъпарските парчета месо, за които плати 600 лв. в заведение във...

Почина големият фолклорен певец Васил Лазаров

Почина емблематичният фолклорен певец Васил Лазаров, съобщиха в социалните мрежи негови колеги. "Напусна ни...

Бирджан, който изпя чалга версия на „Мила Родино“, се размина със затвора

Без затвор ще се размине певецът Бирджан Хайрединов, който поруга българския химн "Мила Родино" и го превърна...

Подобно на повечето телесни функции, производството на слюнка е нещо, за което вероятно не мислите много – добре, докато не се появи реклама за храна, която превръща устата ви във фабрика за слюнки. Освен че предпазва устата от наранявания по време на хранене, преглъщане и говорене, слюнката е от съществено значение за поддържане на устната хигиена, като ограничава растежа на микробите в устата ви. Тя осигурява протеините и минералите, необходими за защита, както и антимикробните вещества, необходими за борба с бактериите. Тоя също е невъзпятият герой на храносмилането. Слюнката съдържа храносмилателни ензими, включително амилаза, която започва да разгражда прости захари и нишесте, и липаза, която започва храносмилането на мазнините, предават от actualno.com.

Тъй като слюнката се състои предимно от вода, тя обикновено е прозрачна и с тънък вискозитет. Въпреки това, основните здравословни проблеми могат да повлияят както на количеството произведена слюнка, така и на съдържанието й което може да доведе до промени в това как изглежда и се чувства. Не е необичайно слюнката да променя консистенцията, вкуса и цвета си през целия ден (и в зависимост от това какво ядете), но ако има специфични промени, които изглежда остават наоколо, тогава трябва да се консултирате с Вашия лекар в случай, че те се дължат на основен здравен проблем, който трябва да бъде решен. Дехидратацията, автоимунните заболявания и инфекциите могат да повлияят на консистенцията и количеството на слюнката, произведена от нашите слюнчени жлези.

Произвеждате много малко количество слюнка
Ксеростомията, или сухота в устата, е много често срещана и може да се случи поради доста причини, обикновено това е признак на дехидратация или страничен ефект на определени лекарства. Редица често използвани лекарства влияят на производството и секрецията на слюнка и водят до сухота в устата. Те включват лекарства за кръвно налягане, диуретици, антидепресанти, антихистамини, както и някои лекарства за болка и тревожност. Твърде малко слюнка и сухота в устата също могат да бъдат причинени от автоимунно състояние. Това е хронично мултисистемно възпалително заболяване, което засяга слъзните и слюнчените жлези, което води съответно до сухота в очите и устата. Диабетът е друго често срещано медицинско състояние, свързано със сухота в устата. Смята се, че повишената глюкоза (захар) причинява дисбаланс в състава на слюнката, а самият диабет причинява намаляване на функцията на слюнчените жлези.

Произвеждате твърде много слюнка
От друга страна, излишъкът от слюнка може да е подъл признак на киселинен рефлукс или гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Това е внезапен прилив на слюнка, който удря, когато стомашната киселина и слюнката се върнат в устата ви. Това може да бъде и страничен ефект от бременността. Защо се случва не е ясно, но се смята, че е свързано с хормонални промени, като производството на hCG (хормон, произвеждан от плацентата) и високи нива на естроген. Перманентното гадене, което може да се появи по време на бременност, е друг възможен фактор. Но най-честата причина за усещането за твърде много слюнка е намаляването на поглъщането (или клирънса) на нормалното количество слюнка. Много фактори могат да доведат до затруднено преглъщане, но това обикновено не означава, че слюнчените жлези произвеждат твърде много течност. Обикновено това е проблем, наблюдаван при хора с неврологични заболявания. Винаги е най-добре да се консултирате с лекар, ако нещо е различно или не.

Има кръв в слюнката ви
Кървавата слюнка обикновено е резултат от нараняване на устата или линията на венците – да речем, от прекалено агресивно използване на четката за зъби. Лошата зъбна хигиена и гингивитът (възпаление на венците) са най-честите причини за кръв в слюнката. Подгласници: афти и язви в устата. Язвите в устната кухина може да са случайни, но могат да бъдат причинени от други по-системни заболявания, като болестта на Крон или целиакия. Диетите с ниско съдържание на витамин B12, фолиева киселина, желязо или цинк също могат да доведат до увреждане на лигавицата в устата и кръв в слюнката.

Има кисел или метален вкус
Слюнката с кисел или метален вкус може да е признак на киселинен рефлукс или ГЕРБ, което кара стомашната киселина да тече обратно в гърлото ви, създавайки горчив или кисел вкус, след като се смеси с вашата плюнка. Киселият или метален вкус са особено чести, когато сте бременна, благодарение на хормоналните промени, съчетани с постоянното гадене и повръщане. Друг виновник е сенната хрема. В допълнение към сърбящите очи, хремата и кихането, възпалените носни проходи и проблемите с миризмата на храна могат да предизвикат метален вкус в устата ви. Дефицитът на витамин В12 също е често срещана причина за метален вкус поради ефекта му върху централната нервна система. От по-сериозната страна на спектъра, хората с бъбречни и чернодробни проблеми могат да изпитат метален вкус в устата си поради натрупването на отпадъчни материали в кръвта и телесните секрети, включително слюнката.

В устата ви има вечно сладък вкус
Слюнката със сладък вкус може да е признак на неконтролиран диабет, при който високите нива на кръвната захар причиняват повишаване на глюкозата, която се секретира в плюенето ви. Бактериалните или вирусните инфекции на горните дихателни пътища могат да оставят сладък вкус в устата ви, като пречат на начина, по който мозъкът ви реагира на сладки, горчиви, кисели и солени вкусове. Самата инфекция може също да причини повече глюкоза в слюнката от нормалното, въпреки че това обикновено изчезва, след като инфекцията бъде лекувана. Увредените сетивни вкусови нерви също могат да ви оставят с постоянен сладък вкус в устата ви – да речем, поради минала инфекция с COVID-19, инсулт или припадък, засилващи или влошаващи усещането ви за вкус.

Слюнката ви става бяла и лепкава
Ако консистенцията на слюнката ви е лепкава и изглежда, че сте потопили езика си в бяла боя, това може да е един-два удара от дехидратация и сухота в устата: остатъци, бактерии и мъртви клетки се забиват между издатините на езика ви, придавайки вид на бяло покритие. Или може да е орална инфекция. Гъбата candida albicans може да причини млечница – свръхрастеж на дрожди в устата ви. Хората с диабет са особено уязвими, тъй като захарите в слюнката ви могат да доведат до растеж на дрожди. Някои лекарства, като антибиотици и инхалаторни кортикостероиди, също могат да нарушат баланса на микроорганизмите в тялото ви и да увеличат риска от млечница. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да започнете нова диета или да използвате каквито и да е средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Най-нови

Почина големият фолклорен певец Васил Лазаров

Почина емблематичният фолклорен певец Васил Лазаров, съобщиха в социалните мрежи негови колеги. "Напусна ни Васко Лазаров! Музикант, прекрасен човек...

Бирджан, който изпя чалга версия на „Мила Родино“, се размина със затвора

Без затвор ще се размине певецът Бирджан Хайрединов, който поруга българския химн "Мила Родино" и го превърна в пошъл кючек.

Парамедик: Извикаха ни за инфаркт, а човекът беше изпил 8 текили, 4 водки, 2 мастики и 4 бири

"Имахме сигнал за „инфаркт без дишане“, а се оказа, че човекът е приел 8 текили, 4 водки, 2 мастики, 4 бири.

Тайните архиви на Ватикана предсказват края на света

Тайните архиви на Ватикана, или както са познати Archivum Secretum Apostolicum Vaticanum, са предмет на множество догадки, след като никой не знае...

Нешка Робева: Управляват ни сатанисти, извратени, алчни до садизъм типове

До Траян Антов… И, може би други… Не им прощавай, Господи, те знаят какво вършат!

Още интересни публикации