вторник, октомври 3, 2023

Лекари откриха напитката, която сваля холестерола за нула време

Тя съдържа уникално съединение

Последно

Мъж простреля бащата на бившата си, взе нея и майка й за заложници

Мъж простреля в ръката бащата на бившата си приятелка след скандал. Екшънът се...

Това ли е новият Одрин: Пазар с невиждана евтиния на един хвърлей от границата

Домати и чушки за 2 лв. килото се продават на пазара в гр. Делчево, Северна Македония.

Експерт: Сиренето поскъпва, защото млякото се внася – с цистерни и на прах

България почти се е изравнила с европейските страни по цени на стоките в т. нар. малка потребителска...

Лимонът и целината се очертават като обещаващи природни средства в стремежа за постигане на по-здравословни нива на холестерола. Холестеролът, восъчно вещество, което се намира в клетките на тялото, играе ключова роля в телесните функции, но повишените нива на LDL холестерола (често наричан „лош“ холестерол) могат да доведат до атеросклероза и повишен риск от сърдечни заболявания. Включването на лимон и целина в хранителния режим привлече вниманието поради потенциала им да се борят с този здравословен проблем, предават от actualno.com.

Лимоните, известни с яркия си аромат и високото съдържание на витамин С, предлагат нещо повече от пикантен вкус. Те съдържат съединения, наречени флавоноиди, които са свързани с понижаване на нивата на LDL холестерола. Освен това витамин С е антиоксидант, който помага да се предотврати окисляването на LDL холестеролните частици – процес, който допринася за образуването на артериална плака. Включването на прясно изцеден лимонов сок във вода или използването му като дресинг може да бъде прост и освежаващ начин за въвеждане на тези ползи в диетата. От друга страна, целината, хрупкав и хидратиращ зеленчук, печели признание заради потенциалните си свойства за понижаване на холестерола.

Тя съдържа уникално съединение, наречено 3-n-бутилфталид, което се свързва с намалени нива на LDL холестерола. Това съединение действа, като увеличава експресията на гените, участващи в метаболизма и отделянето на холестерола. Освен това целината е богата на фибри, които могат да подпомогнат свързването с холестерола и да насърчат изхвърлянето му от организма. Когато се комбинират, динамичният дует от лимон и целина може да предложи мощна стратегия за управление на холестерола. Сутрешният ритуал с топла вода, напоена с лимонов сок, и похапването на пръчици целина през деня могат лесно да се превърнат в част от здравословната рутина за сърцето. Важно е обаче да се отбележи, че макар лимонът и целината да играят подкрепяща роля, те не са заместител на балансираната диета и здравословния начин на живот.

Преди да направят значителни промени в хранителния режим, хората трябва да се консултират с медицински специалист, особено ако приемат лекарства или имат основни здравословни състояния. Управлението на холестерола е многостранно начинание, което включва не само диета, но и физическа активност, управление на теглото и евентуално медицинска намеса. Потенциалните ползи от лимона и целината за понижаване на холестерола ги правят привлекателни добавки към диетата, съобразена със сърдечните проблеми.

Техните естествени съединения и хранителни качества допринасят за цялостен подход към управлението на нивата на холестерола. Приемайки тези храни като част от цялостния здравословен начин на живот, хората могат да предприемат проактивни стъпки за опазване на сърдечносъдовото си здраве. Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да започнете нова диета или да използвате каквито и да е средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Най-нови

Това ли е новият Одрин: Пазар с невиждана евтиния на един хвърлей от границата

Домати и чушки за 2 лв. килото се продават на пазара в гр. Делчево, Северна Македония. В събота на...

Експерт: Сиренето поскъпва, защото млякото се внася – с цистерни и на прах

България почти се е изравнила с европейските страни по цени на стоките в т. нар. малка потребителска кошница, която съдържа предимно хранителни...

Илон Мъск се подигра на Зеленски с колаж

Украинските власти изразиха днес възмущението си от публикация на милиардера и собственик на социалната мрежа "Екс" Илон Мъск, в която той се...

Въвеждат такса за „Фейсбук“ и „Инстаграм“

Технологичната корпорация "Мета" (Meta), която е собственик на "Фейсбук" (Facebook) и "Инстаграм" (Instagram), проучва възможностите за въвеждане на абонамент за двете социалните...

Маги Джанаварова: Не ми достига кърмата, лоша майка съм

"Искам да споделя нищо, което никога не съм споделяла. Само съм го споменавала на някои места.

Още интересни публикации