петък, юни 18, 2021

Лекарски съвет: Никога не пийте хапчета с тези напитки

Има подходящи и категорично забранени напитки

Последно

Тази вечер в „Безмилостен град“ (18 юни): Недим доказва, че Агях е невинен

"Безмилостен град" е сериал, излъчващ се всяка делнична вечер от 20:00 часа по bTV, Теленовелас разкрива какво...

Разкошни кюфтенца от тиквички с чесън: Изпитана рецепта за всеки вкус

Влизаме в сезона на тиквичките и най-вкусните пресни зеленчуци. Предлагаме и чудесна рецепта за пикантни кюфтета от...

След инцидента Софи Маринова си призна: Страх ме е от Гринго

Софи Маринова май най-после каза истината за счупената си ръка. Говорителят на етрополската легенда първо заяви, че...

Когато хората приемат хапчета, в повечето случаи си мислят, че е без значение с каква напитка ги поглъщат. Истината е обаче, че има подходящи и категорично забранени напитки, тъй катопоследствията са много сериозни, пише сайтът Zdrave.to, предават от actualno.com. Това съветва гастроентерологът Анна Маркова. Тя избои няколко течности, които не могат да се консумират с лекарства.

10 храни, които пречистват никотина от тялото

Първата е алкохолът. Той има изключително негативно внияние върху стомашната лигавица. Смесването му с лекарства, причинява допълнителни увреждания на храносмилателната система. Освен това алкохолът може да намали ефекта, който имат лекарствата.

Втори в списъка е кафето. Тази напитка също не е подходяща за прием на таблетки. Причината е кофеинът, който тонизира нервната система и увеличава киселинността на стомаха. Ако пиете аспирин или подобни лекарства, тогава съществува риск от да развиете стомашна язва.

Една напитка разрушава зъбите ни безотказно

На трето място е чаят. Той е лош спътник на таблетите, поради съдържащия се в него танин. Той може да отслаби ефекта на редица лекарства. Освен това не използвайте мляко, цитрусови сокове и газирани напитки, казва още гастроентерологът. Според нея обикновента вода е най-подходяща. Като също е много добре да пиете много – поне 200 мл.

Алкохолите са органични химични съединения, съдържащи една или повече хидроксилни групи (-OH), свързани с атом на въглерода, който от своя страна обикновено е свързан с други въглеродни или водородни атоми. Могат да се разглеждат като получени от въглеводороди, при които един или повече водородни атоми са заместени с хидроксилна група.

Към алкохолите се причисляват широк кръг съединения, сред които особено място заемат простите едновалентни алифатни алкохоли с обща формула CnH2n+1OH. В тази група алкохолите с n от 1 до 4 са течности с приятна миризма, от 4 до 11 – течности с неприятна гранлива миризма, а над 12 – твърди вещества без мирис. Съединението с n = 2 е етанолът, който има депресантно психоактивно действие върху хората и се съдържа в алкохолните напитки. Поради широкото му разпространение в ежедневието, в разговорния език обикновено под алкохол се разбира именно етанол.

Първият открит и употребяван от човека алкохол е етанолът. В природата етанол и други алкохоли се получават по естествен път в процеса на ферментацията на захарите, които се съдържат в плодовете, под въздействието на различни видове дрожди, най-често от род Saccharomyces. При концентрация на алкохол в субстрата над 15% дрождите започват да умират и поради тази причина е невъзможно да се получи по естествен път алкохол с концентрация над 17%. Арабското название „ал-кохл“ в превод означава „дух на виното“. Латинският превод на това название – „Spiritus vini“ се пренася в Европа през Средновековието и остава като синоним на етанола в медицинската номенклатура.

Етимологията на названието „алкохол“ е свързана с първия метод за получаване на концентриран природен алкохол – дестилацията на вино. Развитието на познатите днес инсталации, състоящи се от съд за дестилация и хладник (колектор) започва през 8 – 9 век от персийски и арабски химици. Конструкцията на алкохолния дестилатор, наречен по-късно „аламбик“, е описана за пръв път от Хабир Ибн Хаям (721 – 815). През Средновековието името му в Европа се изписва с латински букви като „Гебер“. Първоначално процесът на дестилация се пазел в дълбока тайна. Алхимикът Алберт Велики го описва подробно през 13 век. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да започнете нова диета или да използвате каквито и да е средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Най-нови

Разкошни кюфтенца от тиквички с чесън: Изпитана рецепта за всеки вкус

Влизаме в сезона на тиквичките и най-вкусните пресни зеленчуци. Предлагаме и чудесна рецепта за пикантни кюфтета от тиквички и чесън, която взех...

След инцидента Софи Маринова си призна: Страх ме е от Гринго

Софи Маринова май най-после каза истината за счупената си ръка. Говорителят на етрополската легенда първо заяви, че тя се е пребила при...

Късметче на деня за 18 юни 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 18 юни 2021 година "Усмихни се, защото съдбата ти е подготвила наистина приятна изненада."

Глория се оказа баба за пример: Раздава се в грижи за внучката

Баба за пример се оказа примата на фолка Глория. Всяка свободна минута голямата звезда прекарва в грижи за първородната си внучка. Смяна...

Тази вечер в „Доктор Чудо“ (17 юни): Раздяла и мръсна работа

„Доктор чудо“ е сериал, излъчващ се всяка делнична вечер от 21:30 часа по bTV Lady, Теленовелас разкрива какво ще се случи в...

Още интересни публикации