вторник, декември 5, 2023

Лекар алармира, че в домашните зимнини има голяма опасност

Те са честа причина за хранителен ботулизъм

Последно

Васко Кръпката: През соца свирехме по мазетата и чакахме да пукне Бай Тошо

Той е вечният борец за свобода във всякакви времена. Духът му не търпи окови, истината му извира...

Иисусовата молитва: Спасява от дългове и безпаричие и променя съдбата

Искали ли сте някога да промените съдбата си? Вероятно мнозина биха отговорили утвърдително на този въпрос. Всеки...

Лекарят и телевизионен водещ Александър Мясников разказа кои продукти могат да бъдат опасни за здравето. Според лекаря особено опасни са домашните консерви и различни туршии. Те са честа причина за хранителен ботулизъм. Това е интоксикация, причинена от поглъщането на ботулинови токсини, които се считат за най-страшната отрова в света. Отравянето със замърсена храна може дори да доведе до смърт, предават от zdrave.to.

Както каза Мясников, можете да се отървете от ботулиновите токсини чрез варене. Веществата, произведени от бактерии, не понасят високи температури. „Но какво ще кажете за гъбичките, ще попитате? И това е на ваш риск …”, каза лекарят. Също така е опасно да се яде наденица, осолена и пушена риба. Мясников обясни, че по външния вид и миризмата на тези продукти е невъзможно да се определи дали те съдържат токсични вещества.

Туршия се наричат маринованите зеленчуци от кухнята на много държави от Балканите и Близкия изток. Името туршия идва от „торш“, което означава кисело на персийски и кюрдски. В тюркските езици като турския и азербайджанския означава същото, но се произнася „туршу“. В българската кухня най-популярните видове са царска туршия и селска туршия. Туршията е традиционно мезе за ракия или узо. В някои райони на Турция туршиената вода се пие.

Туршията има разнообразни видове в кухните на Близкия изток, като например в арабската, турската и иранската. Иран има голямо разнообразие от стотици различни видове туршия, в зависимост от местните обичаи и различни събития. В някои семейства яденето се счита за непълно, ако няма купа с туршия на масата. Приготвянето на туршия в домашни условия е широко разпространена традиция през есенните месеци, дори и в градовете. Често се сервира и в ресторанти или може да бъде закупена и от магазина за директна консумация.

Консервата е херметически затворен, стерилизиран хранителен продукт, предназначен за запазване и складиране на храната за дълъг период от време. Най-често консервите са в метални кутии, които изискват рязане на метала за отварянето им. Металът от който се изработват е обикновено стомана, покрита със слой от калай, макар че съществуват алуминиеви (които започват да се употребяват през 1960-те) и други консерви. Металната консерва е патентована през 1810 година. В началото се използва олово за запояване, което води до отравяния. Размерите на консервите са стандартни – 250, 500, 750 ml и 1 L. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да започнете нова диета или да използвате каквито и да е средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Най-нови

Късметче на деня за 5 декември 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 5 декември 2023 година През днешния ден ще ти се случат приятни случайни изненади. Може...

Иисусовата молитва: Спасява от дългове и безпаричие и променя съдбата

Искали ли сте някога да промените съдбата си? Вероятно мнозина биха отговорили утвърдително на този въпрос. Всеки от нас е бил изправен...

В Истанбул се пропукаха къщи след земетресенията, усетени и у нас

Нов природен катаклизъм разтревожи жителите на съседна Турция. Общо 13 вторични труса са регистрирани след земетресението с магнитуд 5,1...

Сашо Кадиев се връща на бял кон в БТВ: Става водещ на ново шоу

Старата любов ръжда не хваща. Това става ясно от плановете на БТВ. Актьорът Сашо Кадиев, който близо 12 години...

Спипаха пиян до козирката варненец, шофирал с 4,7 промила алкохол в кръвта

На нов печален рекорд станахме свидетели в края на календарната година. Той отново е свързан с войната по пътищата...

Още интересни публикации