понеделник, август 15, 2022

Лекар разкри кои от любимите ни напитки ни носят дълголетие

Списъкът с напитки, предпочитани от столетниците

Последно

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те...

Според д-р Натали Комова питейната вода и доброто червено вино могат да допринесат за дълголетието. „Най-често жителите на Сините зони, тоест регионите по света с най-голяма концентрация на хора, които живеят до 100 години и повече, предпочитат да пият вода“, каза в интервю д-р Комова, пишат от Zdrave.to.

Според лекаря връзката между достатъчен прием на вода и дълголетие се обяснява с лечебните ефекти на хидратацията. Какво прави водата на човешкото тяло?
-Стимулира елиминирането на токсините.
-Подпомага поддържането на нормално кръвно налягане. Насърчава ефективно транспортиране на хранителни вещества в тялото.
-Подобрява електролитния баланс.
-Подпомага активните метаболитни процеси.

Списъкът с напитки, предпочитани от столетниците, включва червено вино (трябва да е сухо и с високо качество). „Червеното вино е с високо съдържание на ресвератрол, антиоксидант, който помага за понижаване на лошия LDL холестерол, намалява възпалението и предотвратява увреждането на кръвоносните съдове“, обясни Комова.

На свой ред друг лекар, Дана Елис Ханес, посочи черното кафе като една от напитките, свързани с дълголетието. Неговите зърна са богати на антиоксиданти, полифеноли и други вещества с противовъзпалителен ефект. Доказано е, че пиенето на кафе намалява риска от няколко хронични заболявания, включително сърдечни и съдови заболявания и диабет.

Също така, лекарите отбелязват специален ефект върху здравето на зеления чай, който съдържа повишени концентрации на катехини, полифеноли – вещества, които имат антиоксидантен ефект. Ето само някои от ефектите, свързани с пиенето на тази напитка.
-Унищожаване на свободните радикали.
-По-добро регулиране на нивата на холестерола в кръвта.
-Стабилизиране на кръвното налягане.

Виното е алкохолна напитка, получавана чрез ферментация на грозде. Естественият химичен състав на гроздето позволява то да ферментира без добавяне на захари, киселини, ензими, вода или други хранителни вещества. При ферментацията дрождите консумират захарите в гроздето и ги превръщат в етанол и въглероден диоксид. Различните сортове грозде и различните разновидности дрожди създават различни вина. Популярните видове вина са резултат от сложни взаимодействия между биохимичното развитие на плода, реакциите при ферментацията, тероара и цялостният производствен процес. Много вина са наименовани на районите, където се произвеждат. Виното може да се получи и от други плодове (череши, сливи, кайсии), както и от цветя и от много други продукти, включително жито.

Най-ранните известни вина са произведени в Китай, Иран, Армения и Грузия. Вероятно след това винарството е разпространено в Древна Гърция, Тракия и Римската империя. Основната цел на винопроизводителите е да получат напитка, която съчетава приятни и интересни вкусови качества с обонятелни характеристики. Дегустаторите са развили специална лексика за характеризиране на качествата на вината. В характеристиките на едно вино може да се срещнат изрази като „виното е кръгло“ или „в дългия послевкус доминират тонове на сушени плодове, дим и кожа“.

Виното играе важна роля и в религията. Червеното вино е отъждествявано с кръв в Древен Египет, а гърците и римляните го използват при Вакханалия. В християнската и юдейската религия хляб и вино са символ на топлината и кръвта на Исус Христос. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да започнете нова диета или да използвате каквито и да е средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Най-нови

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено съпричастни към проблемите на околните,...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те и началото на 70-те години...

Фолк звездата Камелия: Животът ми се преобърна с хастара навън

Любимката на няколко поколения фенове има пет албума зад гърба си. Тя е сред най-желаните изпълнители във водещите български клубове. Специално за...

Ваня Щерева откровена до болка: Разделих се с младото си гадже, беше поп-фолк любов

Ваня Щерева разкри в интервю пред Нова телевизия, че връзката й с младото гадже е приключила точно на Нова година и я...

Миролюба Бенатова в най-личната си изповед: Имала съм любови, каквито на хората не се случват и по веднъж

Решаваме да я снимаме на фона на нощния град, защото неведнъж сме виждали лъвската й грива да се подава с камера и...

Още интересни публикации