петък, юни 18, 2021

Лековит извор в Добруджа прави чудеса: Цери от бъбречни до очни заболявания

На пусто и отдалечено място в североизточна България се намира чуден кът

Последно

Тази вечер в „Безмилостен град“ (18 юни): Недим доказва, че Агях е невинен

"Безмилостен град" е сериал, излъчващ се всяка делнична вечер от 20:00 часа по bTV, Теленовелас разкрива какво...

Разкошни кюфтенца от тиквички с чесън: Изпитана рецепта за всеки вкус

Влизаме в сезона на тиквичките и най-вкусните пресни зеленчуци. Предлагаме и чудесна рецепта за пикантни кюфтета от...

След инцидента Софи Маринова си призна: Страх ме е от Гринго

Софи Маринова май най-после каза истината за счупената си ръка. Говорителят на етрополската легенда първо заяви, че...

На пусто и отдалечено място в североизточна България се намира чуден кът. Става въпрос за село Вардун в Търговищка област. Близо до него бликат две изворчета, като и за двете се носят легенди сред местното население. От първото хората пият, макар водата да не е минерална. И се избавят от различни заболявания.

Тази изворна вода лекува стомашни и бъбречни заболявания. До него има още един извор. Водата от него се справя пък чудесно с очни болести. Местните жители могат да изброят поименно стотици излекували се, след като са си измили очите с тази чудодейна вода.

Ванга се появи чудодейно в Пловдив: Жена откри лика на пророчицата върху кора от дърво (Снимки)

Историята на двата извора е древна и много интересна. Според преданието преди стотици години въпросната вода била пита единствено от животни. Но пастирите забелязали, че стадата винаги искали да пият само от първия извор, а след време болните животни оздравявали. Те също започнали да утоляват жаждата си с нея и наистина се почувствали по-добре, а болните се изправяли на крака много бързо.

С течение на времето жителите на селото изградили чешмичка, която станала доста популярна, заради чудодейната и лековита вода. В началото на миналия век местните селяни съградили голяма каменна чешма с два чучура, която стои и до днес. И около която винаги има хора с пластмасови туби в ръце.

Местните и щастливците, които са се изцерили с чудодейната вода, нямат обяснение. Но и не търсят. За сметка на това иска лековитото изворче да бъде официално обявено за такова, защото излекуваните от прословутата чудодейна вода са безброй. А списъкът им непрекъснато расте.

Вардун е село в Североизточна България. То се намира в община Търговище, област Търговище. Археологически разкопки на 1,5 км северозападно от селото, на брега на река Врана разкриват селищна могила от халколита с диаметър над 70 м и височина до 7 м. В района е идентифицрано и второ селище от халколита, на 1,5 км западно от селото, върху съседно възвишение на Калето.

В местността Холума под Калето, при оран, е открита квадратна оловна плоча с релеф на лъв в скок. Размерът на плочата е 7,5 см (ширина и височина) и дебелина 1,5 см (съхранява се в Националния исторически музей под инв. ном. 6164).
Във Вардун е открита уникална стеатитова нагръдна икона на св. Артемий датирана от XI – XII век. Открито е и монетно съкровището от 2020 медни монети от XII – XIII век. Монетите са дребни, с ядра с неправилна форма.

Повечето са монети на Мануил I Комнин и на Алексий III Комнин. По-малка част са монетите на Мануил I са с Богородица, Теодор I Ласкарис, Михаил VIII Палеолог, Йоан Ангел Дука и редица анонимни: с Архангел Михаил, Богородица Оранта, Анна и Мария прегърнати. От това съкровище едва 14 монети са постъпили в Археологическия музей в София, останалата част е изчезнала.

Във Вардун отваря врати едно от първите български училища в Североизточна България още през далечната 1831 г. През 1864 г. е завършен градежа на много мащабна за онова време училищна сграда. Начинанието е изключително смело, имайки предвид съпротивата на компактното турско население в Герлово по онова време. Тази сграда приютява ученици чак до 1930 г., когато е завършено новото Вардунско училище. Сградата е в лошо състояние, покривът е пропаднал.

От землището на Вардун извират три реки. Едната е Вардунска река (наричана още Вардунско дере, Балтова или Балтовлова река). Нейните начала са в местността Хулума и в подножието на Йорпека. В началото си се движи по стръмен терен и оформя малки водопади и вирове, тук се намира и местността Царско падало. На около 25 км източно реката се влива в яз. Тича.

Истинско чудо: Дева Мария се яви в българска пещера

Другата река е Врана (или Варна), която извира от хълмовете над Горните чаири, тече в посока село Пролаз, след което прорязва Преславската планина, оформяйки живописно дефиле – прохода „Боаза“. Дължината на реката е около 60 км. до сливането и с река Тича до село Цар Крум, а оттам насетне се нарича Камчия. Според стари карти, в миналото сегашната река Камчия се е наричала Врана (или Варна) по цялото си течение – от изворите си в Герлово до вливането си в Черно море.

Третата река е Палиска (или Паниска), която извира южно от местностите Холума и Куза и се влива в приток на яз. Тича. За името и има спор дали е Палиска или Паниска. Според Васил Маринов реката се нарича Палиска, а като имаме предвид местния му произход, а и сведенията от други Вардунци, то е редно това да се приеме за истинското име на реката. Според другото мнение, името е Паниска и то пази най-старото запазено название на река Камчия – Панисис (Panysis).

Най-нови

Разкошни кюфтенца от тиквички с чесън: Изпитана рецепта за всеки вкус

Влизаме в сезона на тиквичките и най-вкусните пресни зеленчуци. Предлагаме и чудесна рецепта за пикантни кюфтета от тиквички и чесън, която взех...

След инцидента Софи Маринова си призна: Страх ме е от Гринго

Софи Маринова май най-после каза истината за счупената си ръка. Говорителят на етрополската легенда първо заяви, че тя се е пребила при...

Късметче на деня за 18 юни 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 18 юни 2021 година "Усмихни се, защото съдбата ти е подготвила наистина приятна изненада."

Глория се оказа баба за пример: Раздава се в грижи за внучката

Баба за пример се оказа примата на фолка Глория. Всяка свободна минута голямата звезда прекарва в грижи за първородната си внучка. Смяна...

Тази вечер в „Доктор Чудо“ (17 юни): Раздяла и мръсна работа

„Доктор чудо“ е сериал, излъчващ се всяка делнична вечер от 21:30 часа по bTV Lady, Теленовелас разкрива какво ще се случи в...

Още интересни публикации