вторник, януари 25, 2022

Лечителят на Левски йеромонах Неофит Калчев използвал Родопската билка на безсмъртието

Захари Зограф кодира тайни знаци в стенописа "Колелото на живота" в Преображенския манастир

Последно

Оляха се: 30 лв. за супа в зимен курорт, дерат с 13 лева за шише минерална вода

Скандално високи цени в зимните ни курорти предизвикаха възмущението на скиорите. Мрежата завря от коментари върху касова...

Горан Благоев погреба Кошлуков: Жалък подмазвач и страхливец, дъно

Ето така оцеляват хората, които съсипаха идеята за демокрация и я осребриха успешно. През тази седмица медийната...

Късметче на деня за 25 януари 2022-а: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 25 януари 2022 година "Очакват ви няколко малки изненади, които...

Преображенският манастир е едно от свещените места, където в различни времена велики българи завещават за поколенията своя гениален отпечатък. Случайно или не, някои от тях се оказват свързани по такъв изумителен начин, че оставят изследователите без дъх.
Почти две десетилетия преди Лечителя на Левски йеромонах Неофит Калчев да отиде в Преображенския манастир, гениалният Захари Зограф рисува стенописите и иконите в главната манастирска църква.

Самоковският майстор-иконописец работи в светата обител в продължение на три години между 1849-1851. На най-видно място, върху южната външна стена на олтарната абсида той изписва монументалния стенопис „Колелото на живота“, пише bgdnes.bg. И в него кодира таен символ, който сякаш предсказва, че скоро в манастира ще се появи човек със способности да лекува и да променя съдби.

Народните средства, с които ще забравим за киселините

Колелото на живота го изобразява в два кръга. Във външния кръг са материалните неща – кесията с парите и скиптърът на властта, към които човек се стреми до зрелостта си, и те стигат до върха на колелото. След това започва спускането, през което всичко изчезва и настъпва старостта, но неспокойствието остава… Във вътрешния кръг са духовните богатства, които не се губят, а се трупат и създават хармонията на душата – за покоя в старостта, без угризения и страх.

Колелото на живота

Но има и още нещо. Въпрос с повишена трудност. Коя е тайнствената жена, която седи в центъра на стенописа „Колелото на живота“? В интервю за вестника по повод книгата „Тайният код на българските зографи“ Марияна Шабаркова-Петрова, съавтор на произведението, отговаря така: „За тази сравнима с Мона Лиза по загадъчност жена е писано много. Изобразена е седнала с чаша или клонки в ръце в центъра на „Колелото на живота“. Има я на реверса на монети от времето на траките, открити в Пловдивско.

Археолозите я разчитат като персонификация на планината Родопи, която държи растението родопски силивряк, безсмъртничето на древните траки, с латинско название хаберлеа родопензис, което се среща единствено в Родопите. Чашата пък съдържа еликсира на безсмъртието, който траките приготвяли от растението. Това „възкръсващо“ растение издържа до месец без вода и отново се съживява при благоприятни условия. Планината с нейното безсмъртниче е в центъра на „Колелото на живота“…“

И ето че именно в Преображенския манастир прекарва по-голямата част от живота си монахът билкар Неофит Калчев, който спасява Апостола на свободата Васил Левски. Лечителят помага на много хора да се изцерят от различни болести. Славата на дядо Неофит се простира дотам, че дори цар Фердинанд го вика в двореца, за да вдигне на крака втората му съпруга царица Елеонора. Лечителят проповядва вярата си, че духовното и телесното здраве са в най-тясна взаимовръзка. Пише и свое верую, което следва до края на живота си. В него залягат много от поученията, изографисани от Захари Зограф в стенописа му „Колелото на живота“.

Йеромонах Неофит Калчев

Недей да се лакомиш, да печелиш богатства на земята, които тук ще оставиш, не можеш ги занесе Горе“, се казва в едно от тях. Йеромонахът почита силно своите патрони и предшественици като св. Козма и Дамян, Кир и Йоан, Пантелеймон… Всички те са безсребърници, безплатни лечители. Йеромонах Неофит твърдо вярва, че всички те са получили от Бога благодатта да изцеляват. И продължават да правят това с мощната си духовна сила и своите завети.

Очистително за стомаха

Когато сутрин горчи на човек в устата и му се повдига за повръщане, тогава е добре да се вземе очистително.
А. Трябва най-напред да се разтрива стомахът с топла вода и сапун седем сутрини подред и да се налага седем сутрини подред с възварен овес или ечемик или с шума от зелен бъз – да омекне стомахът, и на осмата сутрин да се пие очистително. За хората над 15 години – вземете от аптеката 35 г селемикия и я сварете с 1000 г вода. Като изври до 600 г, ще я прецедите да остане само отварата.

Ще прибавите 30 г захар и ще я изпиете: сутринта рано 300 г и по пладне 300 г. Няма да се храните цял ден – само разходка. Ще има чистилище (диария). Вечерта ще сварите оризова чорба безсолна за сърбане; за ядене – с лека храна ще се храните.
След осем дни ще повторите разтривките и налагането до осмата сутрин и втория път ще вземете 35 г селемикия (александрийски лист, майчин лист – някъде така я наричат). Ще я сварите и ще я изпиете, както е писано горе.

Билкарница: Бай Цанко пребори диабета за 16 дни

Б. В случай че не намерите селемикия, ще вземете 36 г английска сол. Смесва се с 300 г топла вода, 30 г захар и се изпива в разстояние на един час. Прави се разходка. До вечерта няма ядене.
След като се прочисти стомахът, употребява се лека храна, лесно смилаема: прясно мляко, пресни яйца, прясно сирене, прясна риба, прясно месо, кокоша супа, агнешко месо, говеждо месо, овче месо, пуешко месо, ориз, булгур, фиде, макарони, леща, моркови, картофи, прясно зеле и др.

Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да започнете нова диета или да използвате каквито и да е средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Най-нови

Горан Благоев погреба Кошлуков: Жалък подмазвач и страхливец, дъно

Ето така оцеляват хората, които съсипаха идеята за демокрация и я осребриха успешно. През тази седмица медийната комисия в Парламента обяви, че...

Късметче на деня за 25 януари 2022-а: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 25 януари 2022 година "Очакват ви няколко малки изненади, които ще ви върнат усмивката и...

Любо и Лора от „Фермата“ се събират отново

Любо Иванов и Лора Цолова, които добиха широка популярност с участието си в последния сезон на „Фермата“, се събират отново. Участниците, които...

Катето Евро скастри Сашо Кадиев: Маме, не слушай онази Ивелина

Актьорът и водещ Сашо Кадиев се хвърли в снега само по боксерки. Водещият на "Преди обед" беше предизвикан от гаджето си Ивелина...

Новият шеф на парламента Никола Минчев е наследник на банкер милионер (Снимки)

Председателят на парламента Никола Минчев е роден със сребърна лъжичка в устата и е потомък на един от най-богатите българи на миналия...

Още интересни публикации