неделя, декември 4, 2022

Лили Иванова пак показа голямото си сърце: Поклон пред Бригита Чолакова (Снимка)

Примата на българската естрада отдаде почит на легендарната говорителка на БНТ

Последно

Работят безотказно: Тибетските тайни за подмладяване

Изучавайки феномена на дълголетието, изследователите са стигнали до изненадващи заключения. Те открили, че продължителността на живота в...

Късметче на деня за 4 декември 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 4 декември 2022 година Каквото търсиш, това ще намериш. Затова...

Коментатор спомена забраненото от Ердоган име на Хакан Шукур, уволниха го на полувремето

Коментаторът на турската национална телевизия TRT Бакир Бакирчигил бе сменен на пулта на полувремето на мача от...

Примата на българската естрадна музика Лили Иванова отдаде своята почит към Бригита Чолакова с публикация във фейсбук:
„Днес е родена Бригита Чолакова! Едно от най-ярките имена в телевизионната история на България, пример за поколения журналисти! Обаятелна, ерудирана, с невероятно чувство за такт и премереност! Бригита Чолакова е еталон за дисциплина, отдаденост и професионализъм! Поклон!“
Към публикацията Лили Иванова сподели и снимка с Бригита Чолакова.

Да си спомним за Бригита Чолакова

Бригита Василева Чолакова е българска телевизионна водеща и журналистка. Родена е на 12 октомври 1933 г. в София. Починала на 6 октомври 1999 г. (65 г.) в столицата на България.
Първоначално започва работа като говорителка на Централна гара. Кариерата й в телевизията започва със „Златния Орфей“ през 1968 година.

Инициатор е на телевизионни предавания като „ТВ обектив“, „Пожелахте да видите“, „Телевизията представя“, „Стил“ и „ТВ Неделник“.
Омъжвала се е 3 пъти – за волейболиста Боби Владимиров, Христо Чолаков и барабаниста Божидар Карагьозов. Няма деца.

Заради защитата си и застъпничеството си за ген. Атанас Семерджиев като кандидат за вицепрезидент губи работата си в националната телевизия през 1991 година.
Бригита Чолакова умира на 65 години от инфаркт на 6 октомври 1999 г.

Бригита Чолакова: Слезеш ли от екрана, след три дни са те забравили

“Слезеш ли от екрана, след три дни са те забравили.” Бригита Чолакова често казва тези думи и в приятелска компания, и на живо от екрана на БНТ. Тогава – когато телевизията беше единствена, а лицата в нея бяха почти обожествявани, забележката й сигурно е звучала чудато. Днес обаче я разбират много добре всички, които работят в многобройните телевизии, нароили се след демокрацията у нас.

Но точно Бригита Чолакова – красивата, интелигентна и педантична тв водеща от онова време, се превръща в категорично опровержение на собствените си думи. Защото 21 години след смъртта й зрителите продължават да я помнят и да се възхищават от нея. Абсурдът е, че БНТ не може да покаже на аудиторията си много от нейното телевизионно наследство, защото от архива с авторските й предавания не е останало нищо. А те не бяха никак малко – “Тв обектив”, “Пожелахте да видите”, “Телевизията представя”, “Стил” и “Телевизионен неделник”.

Дълги години в “Неделника” заедно с Бригита Чолакова работи Иван Иванов, наричан от приятелите и колегите си Дядото. На 6 октомври – точно 21 години след смъртта й, той припомни във фейсбук думите й за късата телевизионна памет.
Двайсет години са твърде дълъг период, цяло едно поколение се сменя за това време. За жалост, някои от колегите на Чолакова вече не са между живите, други не са толкова активно заети в телевизията.

Най-нови

Късметче на деня за 4 декември 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 4 декември 2022 година Каквото търсиш, това ще намериш. Затова търси хубави неща като любов,...

Коментатор спомена забраненото от Ердоган име на Хакан Шукур, уволниха го на полувремето

Коментаторът на турската национална телевизия TRT Бакир Бакирчигил бе сменен на пулта на полувремето на мача от световното Канада - Мароко и...

Лекарите спряха битката с рака на Пеле, Краля на футбола живее последните си дни

Краля на футбола Пеле може би живее последните дни от живота си. Той е бил преместен в отделението за...

Румен Радев тропна по масата: Наши граничари гинат за еврограницата, Марк Рюте е циничен

Президентът Румен Радев отправи едно от най-острите дипломатически послания, откакто е начело на "Дондуков" 2. В коментар заради решението...

6 зодии ще намерят щастието през декември

РАКТова е вашият шанс да влезете в собствената си емоционална сила. Вие сте воден знак, което означава, че сте надарени с изострено...

Още интересни публикации