сряда, юли 28, 2021

Лили Иванова се поклони на незабравимия Парцалев: Той е безсмъртен

Да си спомним за великия актьор и най-крилатите му филмови реплики

Последно

Късметче на деня за 28 юли 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 28 юли 2021 година Днес е много подходящ момент да...

Късметче на деня за 26 юли 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 26 юли 2021 година Ако се появи възможност за пътуване...

Лили Иванова се поклони пред таланта на Георги Парцалев, публикувайки емоционален пост във фейсбук минути след настъпването на 16 юни – деня, в който преди 96 години се ражда големият актьор.

„На този ден е роден безсмъртният Георги Парцалев, когото имах щастието да познавам лично! От съвместната ни работа разбрах, че великият Актьор е и велик Човек! Преклонението ми пред Актьора и Човека ме накара да помоля големия български скулптор Георги Чапкънов да го обезсмърти в статуетка, която се намира в моя дом! Поклон пред големия Георги Парцалев!“, написа естрадната прима и сподели снимка на статуетката на Чапа.

Зловещата Държавна сигурност тормозила големия Георги Парцалев години наред

През последните години певицата често споделя в свои интервюта, че за нея най-великият български артист, с когото е работила и пътувала, е Георги Парцалев. „За мен той е най-великият в тази държава“, смята тя. „По-голям фаворит от Георги Парцалев не съм имала в живота си“, изповяда се примата преди две години в интервю по БНТ.

„Той можеше да играе всичко – можеше да играе принц, граф, просяк, селянин. Всяка роля играеше перфектно“, добави знаменитата певица пред журналиста Георги Любенов. Лили Иванова недоумява защо толкова години никой не говори за великия Георги Парцалев.
В свои публикации в социалните мрежи естрадната прима определи комика като „невероятен талант, истински бохем и аристократ по душа“.

Да си спомним за големия Георги Парцалев

На 16 юни 1925 година в град Левски е роден един от любимите български актьори на поколения българи – великият Георги Парцалев. Той е сред най-големите самоуки актьори, излизали на българската сцена. Звездата му изгрява в казармата; става трудовак, след като е лишен от студентски права в петата си година в Медицинския факултет на Софийския университет. Още с първата си поява на сцената в „Баня“, пиеса на Маяковски, предизвиква фурор сред публиката.

През 1958 г. идва първата му роля в киното – в „Любимец 13“.
Не се е женил и няма деца. През 1964 г. „народната власт“ сътворява процес срещу хомосексуалните интелектуалци на България. Парцалев е арестуван заедно с други представители на изкуството по това време. Делото е показно и участта на обвинените е смятана за решена. 4 години по-късно, на 1 май 1968 г., хомосексуалните актове са официално декриминализирани.

Георги Парцалев умира на 64 години в София на 31 октомври 1989 г. от левкемия.
Легендата на българската комедия ще остане завинаги в спомените ни с незабравимото си участие в „Привързаният балон” (1967), „Кит”, „Петимата от Моби Дик” (1970), „С деца на море” (1972), „Сиромашко лято” (1973), „Баща ми бояджията” (1974), „Два диоптра далекогледство” (1976), „13-тата годеница на принца” (1987).

При социализма според неговите колеги половата му ориентация го лишава от творчески награди. Той няма нито една награда за роля в театъра. Единствената му в киното е връчена в чужбина. „И бебетата го познаваха и го обичаха, и старците го познаваха и го обичаха…“, казва за Георги Парцалев актрисата Татяна Лолова.
През 2020 г. излиза книгата на журналиста Георги Тошев, посветена на големия актьор – “Георги Парцалев. Хамлет от град Левски”.

Заради големия Георги Парцалев Тодор Живков създава Сатиричния театър

Ето и някои от емблематичните цитати на кино легендата:

“Три неща за мен са най-скъпи: здравето, приятелството и любовта – защото не се купуват с пари.”
“Смехът е сериозно нещо. Не можем да караме хората да се смеят на глупости.”
“А какво е командировка? – Когато ти плащат, е командировка, а когато ти си плащаш, е курорт.” (“С деца на море”)
“Къде е Кирчо? Техните го търсят да го бият.” (“С деца на море”)
“Няма да е делфин това. Любов ще е.” (“С деца на море”)

Най-нови

Късметче на деня за 27 юли 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 27 юли 2021 година Остави разума на заден план и се заслушай в желанията на...

Късметче на деня за 26 юли 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 26 юли 2021 година Ако се появи възможност за пътуване – грабни я! Така ще...

Топ 5 на зодиите, които напълняват адски бързо

Пица, бургери, рула или суши - не им пука какво ядат сутрин или за вечеря. Основното нещо е максимално удовлетворяващо! Осъзнавайки какво...

Лична драма: Съпругът ми ме превърна в робиня

Беше сватбеният ми ден, пишат от skafeto.com. С наведена глава умолявах татко този брак да не се състои. Стоях обляна в сълзи...

Тъщата на Рачков го въвлича в семейния бизнес

Нaпук нa cлухoвeтe зa прoтивoрeчивитe oтнoшeния c мaйкaтa нa младата си изгора Aнитa, Димитър Рaчкoв е в прекрасни отношения със своята бъдеща...

Още интересни публикации