понеделник, септември 26, 2022

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

Тато я поканил на танц и по обичайния си безцеремонен начин и тикнал бележка с телефона си

Последно

Късметче на деня за 26 септември 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 26 септември 2022 година Не се вманиачавай в нещата, които...

Бомба в политиката: И Азис ще се кандидатира за президент

Чалга иконата Азис заговори за политическа кариера. Така той ще тръгне по стъпките...

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те и началото на 70-те години на ХХ век тя се раздва на завидна слава. Започнала през 1963 г. като солистка на оркестър „Балкантон“, за кратко време тя превзема върховете на родната естрада, припомня седмичникът „168 часа“. Сред популярните песни, които изпълнява, са „Мое слънце засияй“, „Пълнолуние“, „Моя любов разпиляна“, „Любовта на скитика“ – кавърверсия на песен на европейската звезда Мери Хопкинс, родена по мотиви от руски романс.

Тодор Живков искал да сватоса Людмила с Гагарин, не знаел, че е щастливо женен

Заедно с най-големите ни звезди, тя гастролира успешно на конкурси в Съветския съюз, Чехия, Унгария, а след триумфално турне в Куба, записва съвместен албум с Йорданка Христова, Бисер Киров и Маргарита Радинска. През 1968 г. с песента „Крадецът на бисери“ успява да грабне и първата награда в конкурса на конкурсите – „Златния Орфей“.

Но това вече не е било изненада, защото година по-рано нейна песен е удстоена със специалната награда на същия престижен международен форум. По този повод френската актирса Даниел Дарийо, почетен гост на фестивала, възкликва: „Една малка България може да бъде щастлива, че има такъв глас. В гърлото на тази жена са скрити милиони.“ Тя нарича Маргарита „Балканския лъв“ – прозвище, което я съпътства през краткия и живот.

Но изведнъж всичко угасва. Въпреки забележителните й успехи, никой вече не кани певицата у нас. Спират да я пускат да излиза и в чужбина. Изолирана, през 70-те години блестящата Маргарита Димитрова е принудена да си изкарва прехраната, като пее по кръчми и заведения, над името й е поставена схизма и в радиото и телевизията. Умира от инфаркт през 1984 г., в нищета, забравена от всички, а е била едва на 42-годишна възраст.

Причината за грандиозния срив от върха е колкото тривиална, толкова и трагична – отказала среща, не на кого да е, а на самия Тодор Живков. След като първия я поканил на танц в Слънчев бряг и по обичайния си безцеремонен начин и тикнал бележка с телефона си, младата жена не отишла на среща с него, въпреки че пред хотела, в който била отседнала, я чакал специален автомобил.

Синът на Станко Тодоров Калин: Тодор Живков не ликвидираше докрай враговете си

Най-нови

Бомба в политиката: И Азис ще се кандидатира за президент

Чалга иконата Азис заговори за политическа кариера. Така той ще тръгне по стъпките на колежката си Луна.

Седмичен хороскоп за 26 септември – 2 октомври 2022 година: Разходи за Водолеите, изненади за Рибите

Седмичен хороскоп за 26 септември - 2 октомври 2022 година ОвенПрез седмицата от 26 септември до 2 октомври насочете...

Свидетел на касапницата на Околовръстното: Друсаният шофьор ме псуваше, че защитавам загиналия французин

Шофьорът, убил на място възрастен французин и пратил жена му в болница след зверската катастрофа на "Околовръстен път" призори в неделя е...

Издирват сина на Софи Маринова Лоренцо за трафик на мигранти

МВР издирва сина на Софи Маринова Лоренцо, за да го разпита във връзка с разбита каналджийска схема за трафик на мигранти край...

Ясно е кои са най-потайните зодии в зодиака

Както обичаме да казваме българите - разни хора, разни идеали. Така е и по отношение на споделянето - някои хора обичат да...

Още интересни публикации