сряда, декември 7, 2022

Лютви Местан по-нагъл отвсякога: Мотае съда, за да избегне справедливо възмездие

Обвиненият за смъртта на бебе политик не бил запознат с делото, иска отлагане

Последно

Митрополит Николай през сълзи: Благодаря ви, моля ви, простете ми

Лично от патриарх Неофит пловдивският митрополит Николай получи поздравление по случай именния си ден.

Започна изплащането на пенсиите и коледните добавки от 70 лева

Изплащането на пенсиите през декември 2022 г. чрез пощенските станции започва от днес 7 декември (сряда) и...

Късметче на деня за 7 декември 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 7 декември 2022 година Ако се появи възможност за пътуване...

Лютви Местан е обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост на 6-месечно дете при катастрофа. Тя стана на 14 април 2019 г. на пътя Кърджали – ГКПП „Маказа“ на разклона за село Загорско. При опит на Местан да се включи с автомобила си в главния път последва жесток сблъсък с „БМВ“, припомня 24chasa.bg. „Искам справедлив и бърз процес, без излишно протакане, но с огромно съжаление, аз и моят защитник сме принудени по независещи от нас обстоятелства да поискаме отлагане на насроченото за 15.09. първо разпоредително дело за катастрофата“, твърди политикът. Той допълва, че е поискал писмено от съда копие от материалите, но това не го е получил.

Лютви Местан минути след катастрофата.

„Тягостното усещане за нарушени процесуални права се подсилва от факта, че още преди близо 3 седмици (веднага след получаването на призовка) депозирахме изрично писмено заявление с искане да получим копие от материалите. Оттогава моят защитник е в непрекъсната телефонна комуникация с Окръжен съд Кърджали и мина през най-различни перипетии – първо, нямало кой да резолира молбата, защото съдията-докладчик бил в годишен отпуск и второ, от завръщането му вече цяла седмица всеки ден ни се отговаря, че има определен човек за направа на копието, но предвид на обема имал нужда от повече време и когато са готови ще ни се обадят по телефона“, твърди Лютви Местан.

Той допълва, че в петък /11 септември/ дори се подложил на унижението да дежури около съда, но до края на деня така и не получил копие от делото.
„Мястото на оплакванията за допуснати процесуални нарушения е в съдебната зала, поради което публикуваното в медиите изявление на г-н Лютви Местан представлява недопустим опит за намеса и въздействие върху съда и невярно внушение за „протакане“ на съдебния процес по вина на съда“, се сочи в становище на Окръжния съд в Кърджали.

В него се казва, нито магистрати, нито съдебни служители са извършено каквото и да е нарушение на служебни задължения, което да накърни процесуални права наполитика. В становището се твърди още, че няма разпоредби, предвиждащи предоставянето на преписи от документи по досъдебното производство. Магистратите цитират НПК, според който обвиняемите имат право да се запознаят с всички материали по делото, включително и със СРС, а Местан го е направил заедно със защитника си при предявяване на разследването на 5 юни 2020 г.

В становището се казва още, че въпреки липсата на задължение да се предоставя препис от делото, съдията-докладчик е разпоредил да се направи. Големият обем на делото и ангажираността на деловодителите станали причина копирането на делото да приключи в края на работния 11 септември и затова Местан не е получил исканото.

Най-нови

Започна изплащането на пенсиите и коледните добавки от 70 лева

Изплащането на пенсиите през декември 2022 г. чрез пощенските станции започва от днес 7 декември (сряда) и ще приключи на 20 декември...

Късметче на деня за 7 декември 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 7 декември 2022 година Ако се появи възможност за пътуване – грабни я! Така ще...

Вижте хонорарите на звездите за Нова година: Кеца с 50 бона, Рачков взема 16 хиляди от хотел

„Ден година храни“ е любимата поговорка на родните звезди по празниците. Повечето от тях още от средата на лятото са „капарирани“ за...

Най-известната руска астроложка Тамара Глоба: 2023-а ще е една от най-трудните за човечеството години

Тамара Глоба е най-известната жена астролог в Русия, съпруга на Павел Глоба, личен астролог на Владимир Путин. Пред европейски...

Почина едноръкият от „Туин Пийкс“

Измисленият от Дейвид Линч град Туин Пийкс потъна в траур. Ал Щробел – най-известен с ролята на енигматичния Филип...

Още интересни публикации