неделя, януари 29, 2023

Маринатата, която прави пилешкото сочно и неустоимо

Да ви е сладко

Последно

Знаците, че настинката се превръща в пневмония

Всеки от нас поне веднъж годишно се сблъсква с настинка. Но ако някои хора ги преминават бързо...

Късметче на деня за 29 януари 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 29 януари 2023 година Безсмислено е да се тормозиш. Всички...

Ивайло Цветков-Нойзи: Постигнах личната си мечта и тя се казва Мария

Ивайло Цветков-Нойзи е роден на 29 февруари 1972 г. в София. Завършва НГДЕК през 1990 г. Основател...

Тази елементарна марината, можете да приготвите с продукти, които почти всеки има в дома си, а резултатът от храната е неповторим, предават от actualno.com.
Продукти:
3 с.п. мед
1 ч.л. горчица
50 мл. соев сос
подправки, които обичате (черен пипер, риган и босилек)
2 скилидки чесън

Приготвяне:
Първо смесваме меда, заедно с накълцания чесън и подправките и разбъркайте хубаво, като накрая добавите и малко горчица и разбъркате пак. Накрая сложете и соевия сос, като разбъркате добре, докато се получи хомогенна смес. Сместа, която почиства пилешкото месо от хормони и токсини. Задължително киснете 2 часа! Това е маринатата, в която можете да пуснете пилето за 20-25 минути, но ако го държите и цяла нощ в него, ще стане още по-вкусно и крехко. Когато сложите пилето да се пече, можете да го наръсите с малко кашкавал преди да го извадите – ще стане още по-вкусно. Да ви е сладко!

Месо – плът от животно (основно мускули), използвана в качеството на храна. Съществува също и изкуствено месо, което не е част от плътта на живо същество (например, соево месо). Определението за месо се различава в различните култури. Например, плътта на рибите и другите морски и речни обитатели не винаги се причислява към понятието „месо“.

По-голямата част от месото, използвано от хората, се произвежда от домашни животни, специално угоявани за целта и убивани и обработвани в кланици. В различните кухни в света се използва месо от различни животни. Съществуват и сериозни културологични и социални нормативи, обуславящи възгледите за употреба на различните видове месо. Например в Европа не е приемливо да се яде кучешко и котешко, но в Югоизточна Азия това е обикновен деликатес. В мюсюлманските общности не се яде свинско месо, а в будистките – телешко (тъй като кравата е свещено животно).

Също така в неевропейските страни се използва месото и на животни, различни от обичайно консумираните в Европа (диви едри и дребни млекопитаещи, студенокръвни, земноводни и др.). А дори в различните европейски страни има различни възгледи. Славянските и германските народи не толерират храни, приготвяни от влечуги (жаби, змии, гущери), но в почти всички кухни на романоезични страни жабешките бутчета са приемлив деликатес.

В последно време се произвеждат заместители на месото, имитиращи неговите вкус и структура (например, соево месо). Основни потребители на тези продукти са вегетарианците. Също така се разглежда възможността за отглеждане на месо „в епруветка“. Думата „месо“ може да се използва и в преносно значение и (жаргонни изрази, например „пушечно месо“).

Най-нови

Късметче на деня за 29 януари 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 29 януари 2023 година Безсмислено е да се тормозиш. Всички неща, които са си отишли...

Ивайло Цветков-Нойзи: Постигнах личната си мечта и тя се казва Мария

Ивайло Цветков-Нойзи е роден на 29 февруари 1972 г. в София. Завършва НГДЕК през 1990 г. Основател и главен редактор на списание...

Вежди Рашидов: Искам да съм бохем като Хемингуей, да изживея старостта красиво

Трябваше само да открия заседанието на този парламент като най-възрастния, а станах председател. Самата дума "най-възрастния" трябва да ви подсказва, че вече...

Няма край: Братът на Бербатов спипан с кокаин

Асен Бербатов е бил задържан след като пробата му е реагирала положително на кокаин, съобщи lupa.bg. Той е бил...

Борисов погреба ПП и ДБ: Ние им работим, а те висят по парапетите

Какъв факт е това, че когато ще гласуваме съдебната реформа, Христо Иванов има по-важна работа и го няма в залата. Кирил и...

Още интересни публикации