вторник, юни 6, 2023

Масова грешка: Учените разкриха как правилно да мерим кръвното си налягане

Кръвното налягане е един от ключовите показатели

Последно

Тъжно: Ласка Минчева няма повече да проходи, мускулите й са атрофирали

Легендарната режисьорка Ласка Минчева вече четири години е на легло и шансовете й да проходи са нулеви.

Трусове в ефира: Билалов, Нана и Сашо Кадиев слизат от екран

Три от най-обичаните лица в родния тв ефир слизат от малкия екран. Нана Гладуиш...

Правнучката на Тато с нова любов (снимки)

Най-голямата правнучка на Тодор Живков е на крилете на любовта. Людмила Стефанова, първородната дъщеря...

Кръвното налягане (BP) е един от ключовите показатели за функционирането на сърдечно-съдовата система на тялото. Проследяването на кръвното налягане е важно за предотвратяване на развитието на тежко сърдечно заболяване. Проследяването на кръвното налягане е важно за всеки. Но особено внимание на показателите за кръвно налягане трябва да се обърне на тези, които имат високо кръвно налягане и е вероятно да развият хипертония. Коварството на това състояние е, че протича без явни симптоми, но в бъдеще може да доведе до инсулт, инфаркт на миокарда и други усложнения, пишат от zdrave.to.

Можете сами да проследявате резултатите си. За да направите това, ви е необходим само тонометър – механичен или електронен. За да могат устройствата да записват правилно показателите за кръвно налягане, трябва да се подготвите за процедурата. Лекарите съветват да следвате няколко прости правила. Оставете тялото си да си почине. 30-60 минути преди процедурата е по-добре да не се занимавате с интензивен физически труд и спорт. В същото време трябва да не ядете и пушите.

Не използвайте лекарства – капки за нос и очи – в рамките на два часа преди измерване на кръвното налягане. Изберете правилното време. Идеално за измерване на кръвното налягане е сутрешното време – веднага след събуждане. Вечер това също може да се прави. Направете измервания в удобна среда. Стаята не трябва да е студена или задушна. Също така трябва да се опитате да премахнете всички източници на силни звуци. Заемете удобна позиция. Можете да седнете на диван, фотьойл или стол с облегалка. Гърбът трябва да е прав, ръцете отпуснати, двата крака на пода.

Освободете ръката си за маншета за кръвно налягане. Ръката не трябва да се притиска от нищо. Под маншета не трябва да има дрехи. Правилно позиционирайте маншета за кръвно налягане. Закопчава се така, че долният ръб да е 2 сантиметра над лакътя – приблизително на нивото на сърцето. Не говорете и не се движете, докато измервате кръвното. Повторете процедурата 1 или 2 пъти с интервал от 1-5 минути. Това ще даде по-точни показания. Тези, които не попадат в рисковите зони, също трябва да си следят кръвното налягане. Вярно, не толкова често. Например, това може да стане по време на медицинския преглед. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да започнете нова диета или да използвате каквито и да е средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Най-нови

Трусове в ефира: Билалов, Нана и Сашо Кадиев слизат от екран

Три от най-обичаните лица в родния тв ефир слизат от малкия екран. Нана Гладуиш и Михаил Билалов няма да...

Правнучката на Тато с нова любов (снимки)

Най-голямата правнучка на Тодор Живков е на крилете на любовта. Людмила Стефанова, първородната дъщеря на дизайнерката Жени Живкова, показа...

Лелята на Ангел Христов от братятя Галеви: В тая България само се чудят кои да издирват

"Изядоха го детето, изядоха го, докато такъв, та онакъв, та това, та онова“, казва през сълзи лелята на Ангел Христов пред bTV.

Късметче на деня за 6 юни 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 6 юни 2023 година Човекът е част от Вселената и Вселената е вътре в човека....

Жилищата у нас стават недостъпни: И под наем, и за покупка

След десетилетието със суперниски лихви по ипотечните кредити, което позволи на милиони домакинства в Европа да си купят жилище, идва ледена епоха.

Още интересни публикации