вторник, декември 6, 2022

МВР с отлична новина за пенсионерите: Няма да ги глобяваме за пазаруване

Безобразие: Отказаха да обслужат лекарка заради напреднала възраст

Последно

Късметче на деня за 6 декември 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 6 декември 2022 година Всеки момент в живота е уникален...

Празнично меню за Никулден: Ястията с шаран са ритуал

Никулден е сред големите декемврийски празници, а основното ястие на празничната трапеза е рибата, по-специално шаранът. Той...

Край на спекулациите: Жената на Краси Радков опроверга раздяла

Край на спекулациите, че се е разделила с мъжа си Краси Радков сложи съпругата му Станислава. Тя...

Няма да бъде глобен пенсионер, който бъде хванат в магазина в 10,30 часа, защото е отишъл да си купи хляб.
Това заяви вътрешният министър Христо Терзийски по Нова телевизия. Думите му бяха заради новите забрани, наложени от здравното министерство, според които хората над 65-годишна възраст не могат да влизат в търговски обекти извън двата часа между 8 и 10 сутринта.

Ние не налагаме глоби веднага, ако възрастен човек е в магазин извън часовете, ще бъде предупреден и то първоначално само устно, разясни Терзийски.
Редът за допускане в магазините и отговорност на собствените, но охранителите не могат да искат лични данни, каза още Терзийски.

За последните 10 дни полицаи да издали над 10 000 предупреждения на хора, че не спазват противоепидемичните мерки, добави министърът. Има и 644 осъдени, че нарушават наложената им карантина като 2-3 от присъдите са ефективни и нарушителите са в затвора.
1350 са болните от коронавирус полицаи, съобщи още Терзийски.

На лекарка от Велико Търново е отказано да бъде обслужена заради напреднала възраст

285 хил. работещи пенсионери останаха без възможност да си пазаруват заради заповедта на здравния министър Костадин Ангелов, с която се въвеждат “зелени коридори” за възрастните хора.
Заповедта бе издадена в късните часове в сряда вечерта и въведе часове за пазаруване за хора над 65-годишна възраст. Те ще бъдат допускани в магазини и аптеки само между 8 и 10 часа сутринта. Това е и голямата разлика със “зелените коридори”, въведени през пролетта по време на извънредното положение. Тогава младите не бяха допускани в магазините по времето на “зеления коридор”, но възрастните можеха да пазаруват и по всяко друго време.

Грозните сцени с прогонени от магазините възрастни хора започнаха още в четвъртък, първия ден, в който новата заповед на министъра е в сила.
На лекарка от Велико Търново е било отказано да пазарува в магазин за хранителни стоки след 15 часа в четвъртък, разказа жената.

Веселин Марешки с революционна идея: Безплатни лекарства за пенсионерите

“Обясниха, че заповедта за “зелен коридор” за пенсионери вече е в сила и имам право да си купувам хляб и мляко само между 8 и 10 часа. Това е времето, в което аз съм в болница, правя визитации, преглеждаме пациенти”, обясни лекарката, която помоли да не съобщаваме името ѝ. Според нея забраната трябва да се коригира според реалността. А реалността е, че средната възраст в повечето болници на лекарите е между 55 и 70 години. На много места сега са върнати медици пенсионери, които са на първа линия. Не само в здравеопазването, но и в различни сфери според нея работят хора в пенсионна възраст.

Оплаквания в редакцията на “24 часа” в четвъртък направиха и охранители, учители, дори продавачи. Оказа се, че възрастни хора, които работят в търговски обекти може да са на работа извън “зеления коридор” от 8 до 10 ч сутринта, но не биха могли да влязат в магазин или аптека като клиенти.

Великотърновската лекарка се е консултирала с юристи, които предлагат работещите пенсионери да имат документ, с който да “пропускат” коридорите и да пазаруват най-необходимото. Според неофициална информация здравното министерство е склонно да прояви гъвкавост в тази посока. И било много вероятно облекчения за работещите пенсионери да бъдат въведени още в следващите дни.

“Решението “зеленият коридор” за възрастни да е само от 8 до 10 сутринта е неразумно и ще пречи на работещите пенсионери. Аз съм учителка и всяка сутрин съм в клас преди 7 часа. В училище съм до 13 ч. Според новата заповед мога да пазарувам само в събота и неделя, когато не съм работа. Забързани в приемането на важните верки, вероятно фактът, че има и работещи пенсионери, е пропуснат.” Това разказа огорчена от новата заповед жена, малко над 65-годишна възраст.

Бойко зарадва пенсионерите: Бием на изборите и бонусът от 50 лева остава и след март 2021

За разлика от пролетта, когато този “зелен коридор” бе препоръчителен, в заповедта сега има думата “само”, което изнерви възрастните хора, вместо да ги зарадва. Министър Костадин Ангелов на вчерашния брифинг каза, че при влошаване на времето могат да променят часовете на този коридор.
Още преди седмица 80-годишна жена пък предложи от 14 до 16 часа да е т.нар. зелен коридор.

Навлизаме в зимата, през ранните сутрешни часове има мъгли, заледявания и движението на рисковите групи става още по-рисково за друга спешност – например травматизъм. Следобед има повече слънце, вдигат се мъглите,топят се ледовете, а и има по-малко млади, които са по улиците, аргументира се тя.
Възрастни хорат от цялата страна се опакват и че толкова рано в много от магазините още не е заредена прясната стока.

Най-нови

Празнично меню за Никулден: Ястията с шаран са ритуал

Никулден е сред големите декемврийски празници, а основното ястие на празничната трапеза е рибата, по-специално шаранът. Той трябва да бъде прясно уловен...

Край на спекулациите: Жената на Краси Радков опроверга раздяла

Край на спекулациите, че се е разделила с мъжа си Краси Радков сложи съпругата му Станислава. Тя се появи отново на сцената...

Щерката на Гала стяга нова къща за чудо и приказ

Дъщерята на водещата Гала - Мари Константин, обзавежда нова къща. Изявяващата се като инфлуенсър брюнетка показва засега само...

Съдебен спор: Муки осъди авторка на книга за майка си

Щерката на Стоянка Мутафова - Мария Грубешлиева-Муки, е спечелила на всички инстанции делото срещу неправомерно издадената книга за великата й майка "Смях...

Кристиано Роналдо подписва с арабите на Нова година, ще прибира по 200 млн. евро на сезон

Кристиано Роналдо ще подпише на 1 януари договор с "Ал Насър" от Саудитска Арабия, съобщава испанският вестник "Марка". Португалецът...

Още интересни публикации