четвъртък, октомври 21, 2021

Медия в Македония гръмна: Бойко възкресе, наистина възкресе

Политолог от "Тренд": Петков и Василев черпят гласове от ИТН, ДБ и ИБГНИ

Последно

Екзотика: България без първа дама, ако изберем Герджиков за президент

България остава без първа дама за пръв път в историята си, ако ректорът на Софийския университет и...

Важно за всички българи: Как и къде се вади зелен сертификат

Зеленият сертификат е документ за завършена ваксинация, доказано преболедуване или отрицателен тест за COVID-19. Той може да...

Министър Кацаров: Сертификат за деца само над 18 г, от утре учениците в София са онлайн

Народът ни е изправен пред огромно изпитание и много хора не си дават сметка, че всеки 7-и,...

„Бойко възкресе, наистина възкресе“, с това водещо заглавие излезе македонската медия „Вечер“, отразявайки политическата обстановка у нас.

Статията се позовава на последното социологическо проучване на агенция „Тренд“ по поръчка на в. „24 часа“. То показва, че ГЕРБ се нарежда на първо място на парламентарните избори на 14 ноември. Анкетата за предстоящите избори показва, че първото място ще бъде за партията на Борисов с 24,4%. Второто е за „Има такъв народ“ със 17,5%, БСП е трета със 16,6%.

ДПС получава 9,3%, „Продължаваме промяната“ – новата формация на двамата бивши министри Кирил Петков и Асен Василев е с 9,1%, а последна в 47-ото НС влиза „Демократична България“ с 8,5%. Според изследването под 4-процентовия праг за влизане в парламента засега са „Изправи се, ние идваме“ с 3,8%, следвани от „Възраждане „с 2,9% и ВМРО с 2,2%.

Божков от Дубай: Севда идваше при мен, взимаше пликче за г-н Борисов и заминаваше

Политолог от „Тренд“: Петков и Василев черпят гласове от ИТН, ДБ и ИБГНИ

Политологът от „Тренд“ Анастас Стефанов коментира в „Тази сутрин“, че лидерското място на партията на Бойко Борисов може да се обясни със стабилизация в политическото им поведение и отлив на електорат от „Има такъв народ“.

Петков и Василев черпят гласове от сходни политически субекти, които са артикулирали антистатукво риторика, промяна и т.н. – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“. Предстои да видим как ще разгърнат своите политически послания. Възможно е да вземат гласове от левицата, но несъществена част“, добави политологът. По думите му „Изправи се БГ! Ние идваме“ остава под бариерата именно заради новата формация. „Възраждане“ затвърждават подкрепата си.

Оценка за работата на 46-ото Народно събрание
По думите на Стефанов данните затвърждават негативните оценки. Според него резултатът не е изненадващ на база политическите конфликти.
Неодобрението достига 77%, а подкрепата пада до рекордно ниските 12%. 11% не могат да оценят работата на парламента.

„Има една съществена разлика с предходното Народно събрание, тогава беше създадена една атмосфера на арена за двубой със статуквото, внасяне на нов тон. Докато тук видяхме една арена на война на всеки срещу всеки“, обясни политологът.

Оценка за работата на служебния кабинет
Изследването отчита спад в подкрепата към служебния кабинет „Янев 1“. Стефанов уточни, че правителството е стартирало с добри резултати, но действията на част от министрите са рефлектирали върху резултата.

Бойко Борисов унищожи президента Радев: Той е злото в тази държава

Проучването показва 35% одобрение, 44% – неодобрение, а 21% от запитаните не могат да дадат отговор. Политологът обясни, че през май месец е имало завишени очаквания към работата на кабинета.

Оценка за работата на президента
Президентът успява да съхрани своя висок рейтинг, въпреки че се регистрира лек спад. Одобрението към него е 46%, а неодобрението – 35%. 19% от анкетираните не могат да определят. На въпроса „Коя формация носи отговорност, че не се състави правителство“ 43% от запитаните отговарят „Има такъв народ“. На второ място са посочени ГЕРБ-СДС (11%) и на трето – „Демократична България“ (8%).

Най-нови

Важно за всички българи: Как и къде се вади зелен сертификат

Зеленият сертификат е документ за завършена ваксинация, доказано преболедуване или отрицателен тест за COVID-19. Той може да се получи от мястото на...

Министър Кацаров: Сертификат за деца само над 18 г, от утре учениците в София са онлайн

Народът ни е изправен пред огромно изпитание и много хора не си дават сметка, че всеки 7-и, приет в болница умира, каза...

Късметче на деня за 18 октомври 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 18 октомври 2021 година Щастието ще дойде при теб, когато си на правилния път. Не...

Три са зодиите, които са царе на моногамната любов

Тези зодии са сигурни в избора си и когато се влюбят, то определено е за дълъг период. Сериозни и лоялни, те няма...

Мощна молитва към Иисус Христос

Молитвите са силни думи с много положителна енергия, които могат да ни помогнат да станем много по-добри и духовно извисени хора. Разбира...

Още интересни публикации