четвъртък, март 30, 2023

Мерките се връщат: Маските отново стават задължителни в магазини, барове и молове (ВИДЕО)

Нямаме промяна в стратегията - искаме да държим под контрол инфекцията така, че да не натоварим здравната система с пациенти

Последно

Взеха колите на Мара Отварачката

Чалгаджийката Мария се е разделила с лъскавите возила, които шофираше, съобщава Lupa.bg. За Коледа...

Илиана Раева се разтрепери: Има ли заплаха за семейството

Наско Сираков е сред най-големите имена в историята на футболния „Левски”(София). Има над 10...

Пера от орела на Бойко Борисов красят гвардейците

С пера от орела на Бойко Борисов украсяват калпаци, включително тези на гвардейците ни, разкриха пред "България...

Всички мероприятия на закрито ще се провеждат при пълняемост до 50% от съответната зала, като задължително се носят маски – става дума за нощни заведения, кина и пр. На закритите обществени места, магазини, молове и др. задължително ще се спазва физическа дистанция от 1.5 метра и задължително ще се носят маски. Персоналът също задължително ще носи маски. Засилваме масовия контрол по спазването на всички мерки, включително и новите. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев след среща при премиера във връзка с повишените случаи на коронавирус у нас.

Нямаме промяна в стратегията – искаме да държим под контрол инфекцията така, че да не натоварим здравната система с пациенти, които не могат да бъдат лекувани, обясни главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. Към трите Д, сега добавяме и едно К – контрол, защото за съжаление не малка част от хората решиха, че всичко е ОК и могат да правят каквото си искат, коментира той.

За да не ни обвинят, че гледаме само най-малките нарушения, решението е да се съставят актове с максималната сума 3000 лв. на двете най-големи партии ГЕРБ и на БСП, защото допуснаха масови събирания без предпазни мерки на своите редици. Същото ще се направи с националния стадион „Васил Левски“ за това, че не бяха спазени изискванията, обяви Кунчев. Зараза плъзна от ловна дружинка, от религиозна среща на пастори, имаше и жертви, даде пример за опасността от масовите събирания той.

Не е вярно, че се смятаме за безпогрешни, една моя прогноза не се сбъдна – че през лятото, като се вдигнат температурите, вирусът ще се ограничи, коментира той. Всички мерки са важни, но вирусът не се търкаля по улиците на България и мерки като пръскане на тонове дезинфектанти по площадите не дават резултат, макар да имат своето място, каза още той.

Кметът на София Йорданка Фандъкова изтъкна, че е смятала да направи задължителни маските не само в градския транспорт.

В последните две седмици случаите на новия коронавирус драстично се увеличиха при почти пълно отсъствие на ограничения и на практика нулев контрол как се спазват малкото противоепидемични мерки, които са в сила. В началото заведенията спазваха изискванията за дистанция и дезинфекция, но в последните дни се върнаха към обичайната си натовареност.

На срещата Борисов за пореден път е изтъкнал, че опасността от COVID-19 не е отминала и че за борбата срещу коронавируса от най-голямо значение и към момента продължава да бъде спазването на физическа дистанция, дисциплина и стриктна дезинфекция.

Неспазването на противоепидемични мерки, определени от здравния министър, се наказва с глоба от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение – от 1000 до 2000 лв. Глобата за болните и носителите, които отказват задължителна изолация и/или лечение, е 5000 лв. Предстои в 12 ч. брифинг по темата да дадат здравният министър Кирил Ананиев, членове на НОЩ и директори на болници, пише segabg.com

Най-нови

Илиана Раева се разтрепери: Има ли заплаха за семейството

Наско Сираков е сред най-големите имена в историята на футболния „Левски”(София). Има над 10 сезона като футболист за клуба...

Пера от орела на Бойко Борисов красят гвардейците

С пера от орела на Бойко Борисов украсяват калпаци, включително тези на гвардейците ни, разкриха пред "България днес" от столичния зоопарк.

Принц Хари с нови обвинения към родата, крили, че медиите го подслушват

Британският принц Хари обвини семейството си, че умишлено крие информация от него за подслушването на телефона му, съобщава Sky News.

Късметче на деня за 30 март 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 30 март 2023 година "Щастието днес чука на вратата ви, очакват ви прекрасни неща."

Певица на Слави: Отвори ми се третото око

Певицата на Слави Трифонов Невена Цонева разкри за пръв път в онлайн предаване, че преди време е имала много сериозни здравословни проблеми.

Още интересни публикации