вторник, август 9, 2022

Мика Зайкова изригна: Пенсионерите доживяхме тези дни да ни дадат по 50 лева

Държавата какво прави за бизнеса? Нищо, ама от сърце, отсече финансовият експерт

Последно

Може ли в България да се приложи универсалния безусловен базов доход, какъвто обсъждат и въвеждат в страни, пострадали от коронавируса като Испания, Италия, Португалия и др. например? По тази важна за всеки човек тема, защото засяга доходите на всички, novini.bg разговаря с дългогодишната финансова експертка и синдикалистка от КТ „Подкрепа“ Мика Зайкова.

Негативната част на икономическия цикъл, която започна още през второто тримесечие на м.г. съвпадна с пандемията, което създаде страшни проблеми в много страни, не само в нашата. У нас обаче има върховенство на неравенствата и ако до 2019 г. то е било в рамките на 5,86%, то сега вече е в близо 8,2 на сто и продължава да расте. За сравнение – в останалите европейски държави разликата е в диапазона на близо 1%.

България е страната с най-лошото качество на живот, например 33,7 на сто от нашите сънародници не могат да се отопляват. Около 30 на сто не успяват да си плащат сметките, докато в европейските страни те са близо 6%. Както виждате числата разказват една мрачна картина за страната ни. Важно е да се знае, че у нас има голяма разлика между доходите на хората от града и онези, които живеят по селата. Тази разлика е в рамките на 38,9% в полза на живеещите в градовете. При пенсионерите пък ситуацията е направо трагична. Заради всичко това въвеждането на безусловен базов доход у нас е трудно, а той има и друга задача – за бъдещето.

Защото се внедряват нови производства и все по-малко хора ще могат да се справят и да работят, а все повече ще тежат на социалната система, защото ще са без доходи. Става въпрос за период до 2050 година, когато всичко ще бъде преобразувано и хората трябва да подобрят образованието си или да останат на просия на държавата. Затова има смисъл да се въведе безусловният базов доход, който ще спомогне за квалификацията и духовното развитие на хората.
Сега у нас има ръст на инфлацията с 4,4% при основните потребителски стоки, а в другите държави е около 2 на сто.
Бедните хора са най-ощетени от това.

ЕС реши да подпомогне страните, пострадали от коронавируса, но това пък доведе доста финансови и икономически проблеми – цели отрасли спряха. Ние имаме отворена икономика и напълно зависим от нашите партньори. В държавите, които посочих по-горе като най-закъсали въведоха безусловния базов доход, който не може да е равен на прага на бедност, нито на минималната работна заплата в Европа. У нас много от икономистите са против безусловния базов доход и то не защото не искат, а защото нямаме такава възможност. Защото въвеждането му означава да се дадат пари на всички, които работят, а тук ги нямаме.

У нас сега в социалното министерство си измислят праг на бедност, който, представете си, отговарял на състоянието на икономиката и на възможностите на бюджета, а не на възможностите на хората да оцеляват, какъвто бяхме предложили преди ние от синдикатите. Ние сме единствената страна в света, която в тази тежка световна криза не помогна нито на бизнеса, нито на населението. Всички държави дадоха на своите граждани определени суми, според възможностите си – САЩ по 1200 долара на възрастните и по 500 на децата и т.н. В Германия, Гърция и др. също дадоха на своите пари за подпомагане в тези трудни времена. Е, доживяхме тези дни на нас, пенсионерите, да ни дадат по 50 лв. Държавата какво прави за бизнеса? Нищо, ама от сърце.

Най-нови

Късметче на деня за 8 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 8 август 2022 година Ако се колебаеш, най-добре поискай съвет от свой приятел. Понякога приятелите...

Седмичен хороскоп за 8 – 14 август 2022 година: Несигурност за Близнаците, рискове за Раците

Седмичен хороскоп за 8 - 14 август 2022 година ОвенОвните, женени и с деца, ще имат приятни задължения тази...

Ясно е за кои зодии всичко в живота е на шега

С ежедневните предизвикателства, суматохата и хаоса – не можем да отречем факта, че животът е труден! Докато преминават през ежедневните задължения на...

Лична драма: Безскрупулно измами две жени, сега ще си плати

Беше прекрасен есенен ден и възползвайки се от топлото време, със съпруга ми се разхождахме в града. Разговаряхме за дребни неща, планирахме...

Зуека се отпусна в Испания, стана неузнаваем (Снимка)

Зуека напусна България, установи се в Испания и явно начина му на живот там много му се отразява. Как точно - оставяме...

Още интересни публикации