четвъртък, юни 8, 2023

Мика Зайкова изригна: Пенсионерите доживяхме тези дни да ни дадат по 50 лева

Държавата какво прави за бизнеса? Нищо, ама от сърце, отсече финансовият експерт

Последно

Мария Габриел родила при каката на Бойко

Единственият син на Мария Габриел и съпруга й Франсоа се е появил на бял свят в болницата,...

Миската от „Барселонагейт“ се появи, носи годежен пръстен

Митичната манекенка Борислава Йовчева, замесена в аферата „Барселонагейт“, излезе на светло след повече от 10 години в...

Лена Бориславова ражда около 15 септември

Лена Бориславова в момента е бременна в 6-ия месец. Това разкри самата тя с...

Може ли в България да се приложи универсалния безусловен базов доход, какъвто обсъждат и въвеждат в страни, пострадали от коронавируса като Испания, Италия, Португалия и др. например? По тази важна за всеки човек тема, защото засяга доходите на всички, novini.bg разговаря с дългогодишната финансова експертка и синдикалистка от КТ „Подкрепа“ Мика Зайкова.

Негативната част на икономическия цикъл, която започна още през второто тримесечие на м.г. съвпадна с пандемията, което създаде страшни проблеми в много страни, не само в нашата. У нас обаче има върховенство на неравенствата и ако до 2019 г. то е било в рамките на 5,86%, то сега вече е в близо 8,2 на сто и продължава да расте. За сравнение – в останалите европейски държави разликата е в диапазона на близо 1%.

България е страната с най-лошото качество на живот, например 33,7 на сто от нашите сънародници не могат да се отопляват. Около 30 на сто не успяват да си плащат сметките, докато в европейските страни те са близо 6%. Както виждате числата разказват една мрачна картина за страната ни. Важно е да се знае, че у нас има голяма разлика между доходите на хората от града и онези, които живеят по селата. Тази разлика е в рамките на 38,9% в полза на живеещите в градовете. При пенсионерите пък ситуацията е направо трагична. Заради всичко това въвеждането на безусловен базов доход у нас е трудно, а той има и друга задача – за бъдещето.

Защото се внедряват нови производства и все по-малко хора ще могат да се справят и да работят, а все повече ще тежат на социалната система, защото ще са без доходи. Става въпрос за период до 2050 година, когато всичко ще бъде преобразувано и хората трябва да подобрят образованието си или да останат на просия на държавата. Затова има смисъл да се въведе безусловният базов доход, който ще спомогне за квалификацията и духовното развитие на хората.
Сега у нас има ръст на инфлацията с 4,4% при основните потребителски стоки, а в другите държави е около 2 на сто.
Бедните хора са най-ощетени от това.

ЕС реши да подпомогне страните, пострадали от коронавируса, но това пък доведе доста финансови и икономически проблеми – цели отрасли спряха. Ние имаме отворена икономика и напълно зависим от нашите партньори. В държавите, които посочих по-горе като най-закъсали въведоха безусловния базов доход, който не може да е равен на прага на бедност, нито на минималната работна заплата в Европа. У нас много от икономистите са против безусловния базов доход и то не защото не искат, а защото нямаме такава възможност. Защото въвеждането му означава да се дадат пари на всички, които работят, а тук ги нямаме.

У нас сега в социалното министерство си измислят праг на бедност, който, представете си, отговарял на състоянието на икономиката и на възможностите на бюджета, а не на възможностите на хората да оцеляват, какъвто бяхме предложили преди ние от синдикатите. Ние сме единствената страна в света, която в тази тежка световна криза не помогна нито на бизнеса, нито на населението. Всички държави дадоха на своите граждани определени суми, според възможностите си – САЩ по 1200 долара на възрастните и по 500 на децата и т.н. В Германия, Гърция и др. също дадоха на своите пари за подпомагане в тези трудни времена. Е, доживяхме тези дни на нас, пенсионерите, да ни дадат по 50 лв. Държавата какво прави за бизнеса? Нищо, ама от сърце.

Най-нови

Миската от „Барселонагейт“ се появи, носи годежен пръстен

Митичната манекенка Борислава Йовчева, замесена в аферата „Барселонагейт“, излезе на светло след повече от 10 години в анонимност. „Ретро“...

Лена Бориславова ражда около 15 септември

Лена Бориславова в момента е бременна в 6-ия месец. Това разкри самата тя с публикация в социалните мрежи.

Любимата на Ламбо Ирен Кривошиева раздели имотите със сестра си

Ирен Кривошиева продава 600 декара гори и ниви. Звездата от "В името на народа" ще раздели парите от бъдещата...

Щерката на Кичка Бодурова идва на Черноморието за юбилея си

Кристи-Жаклин Зарпас, дъщерята на Кичка Бодурова, ще отпразнува 30-годишния си юбилей в България това лято. Това разкри именитата й...

Победителят от „Хелс Китчън“ Станислав с горещи разкрития за годеницата си

"Бях много притеснен преди да предложа брак на любимата си Божидара. Едва събрах смелост да направя тази крачка, но...

Още интересни публикации